Signalitics

Tehnološki sektor pod pritiskom uslijed reakcije ulagača na novopredstavljeni iPhone

Glavni izvršni direktor Applea Tim Cook
 Robert Galbraith / REUTERS

Vodeći svjetski dionički indeksi zabilježili su jučer relativno skromne pomake u oba smjera u nedostatku objava važnijih ekonomskih indikatora te ususret neizvjesnosti pred odluke vodećih centralnih banaka. Podsjećamo, sastanak ECB-a je u četvrtak te se očekuje uvođenje novih mjera monetarne relaksacije u vidu smanjenja depozitne kamatne stope te obnove programa kvantitativnog otpuštanja dok sljedeći tjedan tržišta očekuju novo smanjenje bazičnog kamatnjaka u SAD-u.

Općenito gledajući, možemo reći kako je tržišni sentiment zabilježio oporavak u proteklim danima što je rezultiralo rasprodajom tradicionalnih valutnih utočišta pa su jen i švicarski franak zabilježili deprecijacijske pritiske. U takvim okolnostima nastavljena je rasprodaja američkih obveznica uz rast 2-godišnjeg i 10-godišnjeg prinosa od gotovo 10 baznih bodova.

Američki tehnološki sektor našao se pod pritiskom uslijed reakcije ulagača na Appleov godišnji hardverski događaj, gdje je tvrtka otkrila detalje svojih najnovijih modela iPhonea i nadolazeće TV + streaming video usluge. Cijena dionice Apple-a je porasla za 1,2%, no cijena Netflixa i Roku-a je pala uslijed niže od očekivane cijene TV+ streaming video usluge koja bi mogla izvršiti silazne pritiske na cijene i marže konkurenata.

U SAD-u, broj otvorenih radnih mjesta u srpnju se spustio na najnižu razinu u proteklih pet mjeseci. U kolovozu je broj novozaposlenih radnika pao na najnižu razinu u protekla tri mjeseca. Ipak, na umu treba imati kako američko tržište rada ostaje dovoljno snažno da podrži ulazak nove radne snage na tržište, odnosno održi stopu nezaposlenosti oko aktualno niskih razina. Dodatno, stopa po kojoj ljudi dobrovoljno napuštaju posao je porasla u srpnju što pokazuje kako radnici i dalje imaju povjerenja u američko tržište rada i mogućnost pronalaska zaposlenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:38