Egzodus iz Kine

Tehnološki divovi odlaze iz Kine i sele proizvodnju u Vijetnam, Tajland, Tajvan i Filipine

AUTOR:

  • Lea Balenović

OBJAVLJENO:

9.7.2019. u 15:24

AUTOR:

  • Lea Balenović

OBJAVLJENO:

9.7.2019. u 15:24

Workers process laptop accessories at a factory in Dazu, Chongqing Municipality, April 22, 2014. China's factory activity shrank for the fourth straight month in April, signalling economic weakness into the second quarter, a preliminary survey showed on April 23, 2014, although the pace of decline eased helped by policy steps to arrest the slowdown. Picture taken April 22, 2014. REUTERS/Stringer (CHINA - Tags: BUSINESS EMPLOYMENT SCIENCE TECHNOLOGY INDUSTRIAL) CHINA OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN CHINA - GM1EA4N13JH01
Stringer / REUTERS

Ilustracija, proizvodnja laptopa u kineskom Chongqingu

Jedne od najvećih tehnoloških kompanija, HP, Dell, Microsoft i Amazon, planiraju ukinuti velik dio svoje proizvodnje u Kini i tako se pridružiti svojevrsnom egzodusu američkih kompanija iz azijske sile inače poznate upravo po tehnološkim proizvodima.

Iako su, kako piše Financial Times, Donald Trump i Xi Jinping na prošlotjednom G20 sastanku sklopili primirje, tehnološke kompanije i dalje se boje trgovinskog sukoba i situaciju vide kao veoma nesigurnu, a u tome nikako ne pomažu rastući troškovi proizvodnje u Kini. Stoga prvi i treći najveći proizvođači osobnih računala na svijetu, HP i Dell, koji zajedno drže 40 posto svjetskog tržišta, sele čak 30 posto proizvodnje svojih laptopa iz Kine. Microsoft, Google, Amazon, Sony i Nintendo, pak, odustaju od kineske proizvodnje igraćih konzola i pametnih zvučnika.

Uz njih, odlazak iz Kine razmatraju i Lenovo, Acer i Asustek Computer, a to će, naravno, biti snažan udarac kineskom gospodarstvu koji već bilježi najsporiji rast od 1990. Osim potencijalnog gubitka velikog broja radnih mjesta, odlazak tehnoloških kompanija prvenstveno će naštetiti izvozu elektronike koji je motor rasta ekonomije te zemlje. Kina je, naime, najveći svjetski proizvođač PC-a i pametnih telefona. Ukupni uvoz i izvoz elektronike u 2017. je bio čak 136 puta veći nego u 1991. i iznosio je 1,35 bilijuna (eng. trillion) dolara.

No, trgovinski rat pogodio je mnoge tehnološke kompanije tarifama na 250 milijardi dolara vrijednog kineskog uvoza u SAD-u, a rizik od novih carina i dalje postoji. Stoga su već kompanije poput Quanta Computera, Foxconna i Inventeca svu svoju proizvodnju preselili iz Kine u Tajvan, Meksiko i Češku.

Inače, HP i Dell lani su diljem svijeta isporučili oko 70 milijuna laptopa, a većina njihovih proizvoda izlazi iz tvornica u kineskim gradovima Chongqing i Kunshan, u kojima se zapravo i proizvede najviše laptopa na svijetu. Chongqing, primjerice, proizvede jedan od tri laptopa na svijetu, no ta se brojka sada smanjuje.

HP, s jedne strane, planira izgraditi novi lanac proizvodnje na Tajlandu ili Tajvanu i to krajem ovog kvartala, dok je Dell već započeo svojevrsno testiranje proizvodnje laptopa u Vijetnamu, Tajvanu i na Filipinima. Amazon također razmatra Vijetnam kao alternativu Kini, a u Microsoftu razmišljaju od Tajlandu i Indoneziji.