Signalitics

Talijanska tržišta pretrpjela su svoj najgori dan od vrhunca financijske krize

Ilustracija
 Profimedia, Tetra Images

Američka tržišta jučer su bila zatvorena radi praznika dok je u Europi fokus ostao na zbivanjima u Italiji. Talijanska tržišta su jučer pretrpjela svoj najgori dan od vrhunca financijske krize pri čemu je prinos na talijansku 2-godišnju obveznicu porastao za čak 50bb u jednom trenu, a da bi dan završio na ipak nešto nižim razinama. Snažnu korekciju zabilježio je i talijanski dionički indeks FTSE MIB koji je korigirao za 2,5% čime bilježi gubitak od gotovo 9% u toku svibnja.

Naime, talijanski predsjednik Sergio Matarella jučer je blokirao nominaciju euroskeptika Paola Savone za poziciju ministra financija te zatražio bivšeg člana IMF-a Carla Cottarellija da formira privremenu vladu. Tržišta tako špekuliraju o potencijalnim novim izborima u Italiji na jesen, a rastu zabrinutosti kako bi trenutno raspoloženje u Italiji moglo generirati dodatnu podršku populističkim strankama koje bi učvrstile svoju poziciju na novim izborima.

Jedan od vrhovnih članova vojske Sjeverne Koreje jučer je otputovao u SAD ususret potencijalnom susretu američkog predsjednika Trumpa te predsjednika Sjeverne Koreje Kim Jong Una 12. lipnja. I dalje je nejasno hoće li do susreta doći nakon što je isti nedavno otkazan od strane predsjednika Trumpa.

U nedostatku objava važnijih ekonomskih indikatora, fokus investitora danas će izgledno ostati na političkim zbivanjima u Italiji. Dodatno, tržišta će sa zanimanjem popratiti govore nekoliko članova Vijeća ECB-a ususret sastanku u lipnju.

Podsjećamo kako je ECB naglasio kako je protekcionizam jedan od glavnih rizika po ekonomiju eurozone, a do sljedećeg bi sastanka trebale biti poznate mjere SAD-a prema EU budući da privremene mjere izuzeća od nameta istječu za nekoliko dana. Politička zbivanja u Italiji također bi mogla imati učinka na ECB-ovu politiku budući da planirana fiskalna politika novo stvorene koalicije u Italiji implicira znatne uzlazne pritiske po ionako visok javni dug Italije od preko 130% BDP-a što Italiju stavlja u poziciju glavnog kandidata za izbijanje krize kada kamatne stope krenu rasti.

Silazni pritisci na tečaj EUR/USD nastavili su se jučer u toku dana te je trgovanje parom zatvoreno na 1,1622 dolara za jedan euro što je najniža razina od sredine studenog prošle godine te je posljedica rasta političke premije rizika eurozone uslijed političkih turbulencija u Italiji.

Generalno gledajući, smatramo kako zbivanja u Italiji, neslaganja oko dubljeg ujedinjenja ususret sastanku vođa EU u lipnju te podbačaj ekonomskih indikatora eurozone impliciraju nastavak deprecijacijskih pritisaka na euro u kratkom roku. S druge strane, dolar vidimo podržan nastavkom zaoštravanja monetarne politike Fed-a, jačanjem ekonomske aktivnosti i inflatornih pritisaka u SAD-u te izgledno višom razinom repatrijacije dobiti nakon poreznog rasterećenja što će povećati potražnju za američkim dolarom u kratkom roku.

Nakon što su prošlotjedne bilješke Fed-a pokazale nešto blažu retoriku po pitanju podizanja kamatnjaka od očekivane, investitori će ovaj tjedan sa zanimanjem popratiti objavu podataka sa američkog tržišta rada koja ja na rasporedu u petak.

Povećana averzija investitora prema riziku dovela je do uobičajeno snažnije potražnje za švicarskim frankom pa su se silazni pritisci na tečaj EUR/CHF nastavili u proteklih nekoliko dana, a nakon što se parom u protekla dva mjeseca trgovalo na najvišim razinama od siječnja 2015. No i tada, ne smatramo izglednim pad tečaja ispod 1,15 švicarskih franaka za jedan euro s obzirom na i dalje niske inflatorne pritiske u Švicarskoj te posljedičnu predanost centralne banke zaustavljanju pretjeranog jačanja domaće valute.

Ministarstvo financija na današnjoj aukciji trezorskih zapisa nudi 800 mil. HRK jednogodišnjih trezorskih zapisa ususret dospijeću od 1 mlrd. HRK. Pritom očekujemo zadržavanje prinosa na aktualno niskim razinama od 0,09% s obzirom da trenutna cash pozicija dozvoljava Ministarstvu fleksibilnost bez potrebe za prihvaćanjem nepovoljnih ponuda. Ne isključujemo pritom mogućnost suzdržanosti investitora s obzirom na očekivano izdanje nove kunske obveznice budući da 6 mlrd. HRK domaćeg duga dospijeva početkom srpnja.

Na jučerašnjoj jednotjednoj obrnutoj repo aukciji HNB-a banke su već uobičajeno propustile dostaviti ponude, a što je u skladu s izdašnim viškom kunske likvidnosti u sustavu od oko 8% BDP-a. Očekujemo da se ekspanzivna monetarna politika HNB-a nastavi u toku ove i sljedeće godine uslijed niskih inflatornih pritisaka i skromnih razina kreditne aktivnosti. U skladu s navedenim očekujemo da se kratke kunske stope zadrže oko aktualnih rekordno niskih razina.

Nakon šest tjedana uzastopnog rasta, Crobex je tjedan započeo u negativnom tonu uz korekciju od 0,24% na skromnom redovnom prometu dionicama od tek 4,0 mil. HRK. Niti jedno izdanje pritom nije zabilježilo milijunski promet, a najviše se trgovalo dionicom Hrvatski Telekom d.d. (HT) čija cijena je na prometu od 0,7 mil. HRK ostala nepromijenjena.

Društvo Petrokemija d.d (PTKM) jučer je objavilo kako je od društva Ina d.d. (INA) te Prvog plinarskog društva d.o.o. zaprimila iskaz interesa za sudjelovanje u dokapitalizaciji. Izdanjem PTKM i INA nije se trgovalo jučer u toku dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 19:24