Od zabave do biznisa

Svoje hobije pretvorili su u unosne poslove zbog kojih danas žive na 'visokoj nozi'

Najbogatija je žena u glazbenom svijetu, a njeno bogatstvo procjenjuje se na 600 milijuna dolara. SVE JE POČELO IZ ZABAVE, A DANAS JE VLASNIK JEDNE O NAJVEĆIH KOMPANIJA SPORTSKE ODJEĆE Oni su poznati bogataši koji svoje vrtoglave iznose na bankovnim računima, osim uspješnoj karijeri, mogu zahvaliti i hobijima koje su pretvorili u pravi biznis
Rihanna, Michael Jordan i Jessica Alba
 Profimedia/ Getty Images/ TIMOTHY A. CLARY

Rihanna, Jessica Alba, Stewart Butterfield, Michael Jordan - samo su neki od poznatih bogataša koji svoje vrtoglave iznose na bankovnim računima, osim uspješnoj karijeri, mogu zahvaliti i poslovima koji su iz hobija prerasli u pravi biznis.

I dok je Phil Knight svoj stalni posao u potpunosti zamijenio hobijem koji je danas prerastao u jedan od najvećih i najpoznatijih kompanija sportske odjeće, drugima su oni i dalje ostali kao dodatni izvor primanja, piše Business Insider.

Phil Knight, osnivač Nikea

Phila Knighta, sada 81-godišnjeg biznismena još je u studentskim danima pokazivao interes za prodajom, a svoju strast pronašao je upravo u prodaji sportskih tenisica. Iako je u trenutku kada je krenuo u trgovinu tenisicama radio u računovodstvenom uredu, ubrzo je svoj stalni i siguran posao, odlučio zamijeniti vlastitim biznisom i 1968. godine pokrenuo Nike.

Danas, 52 godine kasnije, njegov hobi kojeg je u početcima nazvao Blue Ribbon Sport, prerastao je u jedan od najpoznatijih i najvećih kompanija sportske obuće. Iako je već tri godine u mirovini, Knight je i dalje 20-postotni vlasnik Nikea, a prema podacima Forbesa njegovo bogatstvo procjenjuje se na 33,9 milijarde dolara.

Michael Jordan, Nike Air Jordan

Bogatstvo košarkaške legende Michaela Jordana procijenjeno je na 1,65 milijardi dolara, a taj iznos uz plaću koju je primao u Chicago Bullsu u velikoj mjeri može zahvaliti poznatim tenisicama s njegovim potpisom koje su ga 2015 učinile milijarderom. Pokraj košarkaške karijere i sponzorskog ugovora, Michael je svoj novčanik punio i premijama za film 'Space Jam' koji je prema IMDB-u na globalnoj razini zaradio 250 milijuna dolara.

Jessica Alba, The Honest

Poznata po ulozi u televizijskoj seriji 'Anđeo tame' i filmu 'Fantastična četvorka' gdje je utjelovila lik nevidljive superjunakinje još je jedna slavna osoba koja je svoj hobi pretvorila u posao. Njena tvrtka The Honest koja se bavi prodajom robe široke potrošnje bazirane na prirodnim sastojcima, 2017. godine dosegla je vrijednost od 1,7 milijardi dolara, dok je Forbes vlasnicu uvrstio na 34. mjesto najbogatijih ljudi SAD-a ispod 40 godina.

Stewart Butterfield, Slack

Iako Slack nije bio prvi uspješni projekt 46-godišnjeg Stewarta Butterfielda, svakako je najpoznatiji. Prije izgradnje popularne platforme za razmjenu poruka među zaposlenicima, dizajnirao je online servis za pohranu slika i video zapisa, Flickr, kojeg je 2005. godine prodao Yahoou za 35 milijuna dolara. Butterfield je trenutno težak više od 2,4 milijarde dolara upravo zahvaljujući svom udjelu u Slacku.

Rihanna, Fenty

Najbogatija je žena u glazbenom svijetu, a njeno bogatstvo procjenjuje se na 600 milijuna dolara. Ova 31-godišnja pjevačica svoje bogatstvo pored uspješne glazbene karijere u velikoj mjeri može zahvaliti i kozmetičkoj kompaniji Fenty koju je osnovala 2017. godine. Njena linija proizvoda ubrzo je postala veliki hit, a cijela kompanija trenutno vrijedni 3 milijarde dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:19