Signalitics

Svjetska tržišta: Rast eurozone usporio, američki industrijski sektor nastavlja rasti

Crobex je prošli tjedan ponovno rastao, i to peti uzastopni tjedan
Ilustracija
 Profimedia, Tetra Images

Rast Euro zone usporio je u prvom kvartalu što jedan dio tržišnih sudionika smatra prolaznim i uzrokovanim privremenim faktorima kao što je izuzetno hladno vrijeme u ožujku i štrajkovi. U svijetlu navedenog, investitori će sa zanimanjem popratiti objavu sentiment indikatora Euro zone i zemalja članica koja je na rasporedu ovaj tjedan a gdje bi očekivani nastavak korekcije istih u svibnju potvrdio kako će se rast Euro zone u nastavku godine ipak nastaviti po nešto nižim stopama od onih zabilježenih u toku prethodne godine.

Godišnje stope rasta i konsenzus očekivanja kretanja

Ključan razlog usporavanja Euro zone izgledno je značajna aprecijacija eura od proljeća 2017. godine pa sve do nedavno. Industrijske narudžbe Njemačke tako su zabilježile značajnu korekciju u prvim mjesecima ove godine, a posebice ako se promatra inozemna komponenta narudžbi.

S druge pak strane, američki industrijski sektor nastavlja sa snažnim stopama rasta gdje je industrijska proizvodnja u travnju zabilježila rast od 0,7% mjesečno, a nakon rasta od 0,7% i 0,4% u prethodna dva mjeseca. Iskorištenost kapaciteta time je porasla značajno što pokazuje da nakon devet godina oporavka, sve više i više kompanija se približava granicama iskorištenosti svojih kapaciteta. U svijetlu navedenog, objava narudžbi trajnih dobara SAD-a za travanj, koja je na rasporedu u petak, trebala bi tek potvrditi nastavak snažne izvedbe američke industrije.

U Italiji, populistička stranka Five Star Movement i desno orijentirana Lega su u petak potpisale koalicijski ugovor. Prema trenutnim informacijama sve točke programa nove vlade Italije su već dogovorene a raniji navodi da koalicija planira tražiti oprost duga u iznosu od 250 milijardi eura i uvođenje paralelne valute ne nalaze se nigdje u službenim dokumentima.

Velik dio planiranih reformi pritom je poticajan za ekonomiju Italije (borba protiv korupcije, brže i efikacije pravosuđe), dok mjere poput uvođenja minimalnog dohotka od 780 eura mjesečno za one koji žive ispod granice siromaštva i aktivno traže posao, smanjenja poreznog opterećenja, ranijeg umirovljenja i povećanja javnih investicija izravno prkose kriterijima iz Maastrichta. Potonje implicira implicira značajno povećanje proračunskog opterećenja te daljnji rast ionako visoke razine javnog duga od oko 130% BDP-a što bi Italiju moglo dovesti u konfliktnu situaciju sa institucijama EU i povećava političku premiju Euro zone.

Jačanje dolara započeto u drugoj polovici travnja nastavilo se u prethodnom tjednu pri čemu se parom EUR/USD trguje ispod razine od 1,18 dolara za jedan euro. U narednom periodu očekujemo nastavak snažne izvedbe dolara koja bi mogla biti prekinuta tek sa nekoliko korektivnih faza koje bi izgledno mogle biti korištene tek kao prilika za povoljniji ulazak u dugu poziciju.

Fiskalna i monetarna politika SAD-a podupiru snažniju valutu u narednom periodu dok u Euro zoni novo osnovana koalicija u Italiji podiže premiju političkog rizika. Dodatno, ispod očekivane objave podataka Euro zone ublažile su retoriku ECB-a koja je do nedavno također pružala podršku euru. Ukoliko ovotjedne objave sentiment indikatora Euro zone podbace, ne isključujemo mogućnost probooja tečaja EUR/USD ispod razine od 1,17 dolara za euro.

Crobex je u toku prethodnog tjedna zabilježio rast od 0,54% što je peti uzastopni tjedan rasta dioničkog indeksa uz ukupan povrat od 0,54% u toku ove godine. Volumeni trgovanja pritom se zadržavaju na skromnim razinama uz prosječan redovni promet dionicama od 5,6 mil. HRK u toku prethodnog tjedna. Usporedbe radi, Crobex je tako svojom izvedbom nadmašio srpski Belex (-2,07% ytd) te STOXX BALKAN 50 (-2,40%), ali se sa povratom nalazi znatno ispod slovenskog SBITOP-a (+11,13% ytd) koji je u nedavnom periodu nošen izvedbom dionice Gorenje d.d. (GRVG), ali i Rumunjskog BET-a (+8,46%) te bosanskog SASX 10 (+8,78%).

U petak je milijunski promet zabilježila samo dionica Podravka d.d (PODR) sa ukupno protrgovanih 1,7 mil. HRK i bez promjene cijene. PODR je ujedno i najtrgovanije izdanje na tjednoj razini uz ukupan promet od 4,4 mil. HRK i uz rast cijene od 0,32%.

Od ostalih događanja, istaknimo kako je društvo Đuro Đaković d.d. (DDJH) u petak objavilo kako je s njemačkom tvrtkom GATX Rail Germany sklopilo ugovor o isporuci teretnih vagona za prijevoz kolutova lima u vrijednosti od 33,1 mil. HRK, a vagoni će biti proizvedeni i isporučeni tijekom trećeg kvartala 2018. godine.

Ministarstvo financija na sutrašnjoj aukciji trezorskih nudi 400 mil. HRK te 20 mil. EUR jednogodišnjih trezorskih zapisa ususret isto tolikom dospijeću. Pritom očekujemo zadržavanje prinosa na aktualno niskim razinama od 0,09% s obzirom da trenutna cash pozicija dozvoljava Ministarstvu fleksibilnost bez potrebe za prihvaćanjem nepovoljnih ponuda uslijed potencijalne suzdržanosti investitora s obzirom na očekivano izdanje nove kunske obveznice budući da 6 mlrd. HRK domaćeg duga dospijeva početkom srpnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:42