Signalitics

Švicarska centralna banka potvrdila nužnost interveniranja uslijed jačanja franka

Brokeri na njujorškoj burzi
 Profimedia, Eyevine

S&P 500 i Dow Jones jučer su trgovanje zatvorili na novih rekordnim razinama uslijed rasta dionica tehnološkog sektora te zanemarivanja strahova oko eskalacije odnosa između SAD-a i Kine nakon nove runde uvođenja carina početkom tjedna.

Optimizam sa američkih tržišta se prelio i u Aziju gdje ja japanski Topix dosegnuo najvišu razinu u protekla četiri mjeseca a pozitivnu izvedbu bilježe i vodeći kineski dionički indeksi.

Istovremeno, jučer objavljeni podaci pokazuju da je povjerenje potrošača euro zone u rujnu palo na najnižu razinu od svibnja 2017. Indikator povjerenja Europske komisije spustio se za 2,9 bodova u rujnu na -3,9 bodova, a suprotno tržišnim očekivanjima od nešto manje korekcije naniže.

Razočaravajuća objava podataka u pitanje dovodi izvedbu potrošačkog sektora euro zone u narednom periodu. Unatoč činjenici da euro zona i dalje raste po solidnim stopama, na umu treba imati kako je ECB na posljednja dva sastanka revidirao svoja očekivanja rasta naniže te se ona trenutno nalaze na 2,0% u odnosu na inicijalna očekivanja ekspanzije od 2,4%.

Čelnik ECB-a Draghi na posljednjem je sastanku prezentirao optimistične izglede ekonomskog rasta no činjenica je da indikatori sentimenta u posljednjem periodu upućuju na slabosti. Rast inflatornih pritisaka u nedavnom periodu uvelike je povezan sa rastom cijene nafte što nepovoljno djeluje na raspoloživi dohodak potrošača dok se istovremeno bazična inflacija koja isključuje kretanje cijena volatilnijih komponenti kao što su hrana i energija, nalazi na oko 1% i ukazuju na krhkost domaće potražnje euro zone.

Sve navedeno podupire naša očekivanja da će ECB podići kamatnjak po prvi puta tek krajem sljedeće godine te da prvo podizanje ne implicira početak snažnijeg ciklusa rasta kamatnih stopa već da će se kamatnjaci dulje vremena zadržati na relativno niskim razinama.

Od ostalih podataka, istaknimo kako jučer objavljeni podaci o robnoj razmjeni u EU pokazuju kako je znatno povećan uvoz soje iz SAD-a, a što je bilo jedno od obećanja Europske komisije predsjedniku Trumpu na sastanku u srpnju. Od ukupnog uvoza, 52% soje je uvezeno iz SAD-a.

Trgovanje EUR/USD jučer je zatvoreno nadomak razine od 1,18 dolara na jedan euro, odnosno najviših razina od početka lipnja. Dolar je oslabio usprkos znatnom rastu kamatnih stopa u proteklim danima te činjenici da su tržišta u svoja očekivanja gotovo u potpunosti ugradila podizanje kamatnjaka za 25bb na sastanku Fed-a sljedeći tjedan kao i činjenici da posljednje snažne objave podataka upućuju na nastavak normalizacije politike Fed-a i u narednom periodu.

Glavni razlog slabljenju dolara izgledno se može potražiti u poboljšanom sentimentu investitora na tržištu usprkos novoj rundi carina te posljedično povećanoj sklonosti ulaganja u rizičnu imovinu i smanjenoj potražnji za dolarom. Usprkos nedavnom rastu tečaja, zadržavamo naša očekivanja tečaja EUR/USD na razinama od 1,15 dolara krajem godine uslijed nastavka širenja diferencijala kamatnih stopa između ekonomija.

Na jučerašnjem sastanku Centralna banka Švicarske osvrnula se na snažno jačanje švicarskog franka od posljednjeg sastanka, a u kontekstu potrage investitora za sigurnom imovinom u periodu rastućih tenzija u Turskoj te generalnog straha od turbulencija na tržištima u nastajanju u zadnjem periodu. Centralna banka ocijenila je da je švicarski franak visoko vrednovan u odnosu na ostale valute te da stanje na valutnom tržištu ostaje krhko.

U svijetlu navedenog, centralna banka je istaknula kako su negativne kamatne stope i devizne intervencije na tržištu nužne kako bi se smanjila atraktivnost ulaganja u Švicarsku i time smanjili aprecijacijski pritisci po franak.

Britanska je funta jučer dosegnula najveću vrijednost u odnosu na dolar u proteklih deset tjedana, a u kontekstu slabljenja dolara te obnovljenog optimizma oko pregovora EU i Velike Britanije o odnosu zemalja nakon „Brexita“. Do pomaka dolazi nakon što je iz Velike Britanije stigla vijest kako je zemlja na 85%-95% do postignuća dogovora sa EU, a jačanju valute pomogao je i iznad očekivani rast trgovine na malo.

Tečaj EUR/HRK zadržava se blago ispod razina od 7,43 kuna za jedan euro, odnosno oko 500 pipseva nižim razinama u odnosu na isti period prošle godine.

U narednom periodu očekujemo prevladavanje uobičajenih sezonskih uzlaznih pritisaka na tečaj čija jačina ostaje ograničena nizom faktora koji i dalje podržavaju snagu domaće valute kao što su snažniji priljev sredstava iz EU fondova, rast priljeva turističkih deviza i izvan suštine turističke sezone i poboljšan apetit investitora prema domaćoj imovini uslijed snažne makroekonomske i fiskalne izvedbe u proteklih nekoliko godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:27