Što ne kupiti

Stručnjak za sigurnost hrane: 'Ovih sedam namirnica je najpodložnije za širenje zaraze!'

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

22.10.2018. u 15:48

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

22.10.2018. u 15:48

Korcula, 020817.
Zrnovski makaruni.
Mira Sain i Mara Music pripremile su tradicionalni recept, Zrnovske makarune u konobi Nonno u Korculi. Na fotografiji: sastojci za makarune, brasno, jaja, voda, ulje i stapici za motanje
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / Hanza Media

Ilustracija

Nekako se stišala buka oko povlačenja neispravnih proizvoda s polica hrvatskih trgovina. U proljeće ove godine se gotovo na tjednoj bazi povlačilo meso sa salmonelom ili listerijom, a ugroženo je bilo i voće, dječja hrana... Sada se nešto slično događa u SAD-u, iz prodaje je povučeno 1275 kilograma pakirane salate zbog sumnje na salmonelu i listeriju.

Stručnjak za sigurnost hrane Bill Marler nabrojio je za Business Insider prehrambene proizvode koji su najviše podložni zarazama i kvarenju.

1. Unaprijed rezano voće i povrće

Rezanje i pakiranje je “savršen način za multipliciranje kukaca”, kaže Marler. Što više ljudi dira hranu prije vas, veća je mogućnost zaraze.

2. Kišnica i voda iz rijeka i jezera

- Sve ono od čega se možete razboljeti nalazi se u nefiltriranoj vodi – tvrdi Marler. Nepročišćena voda gotovo uvijek sadrži životinjske fekalije od kojih vrlo lako možete zaraditi probavne smetnje, ali i opasnije bolesti. Takva voda širi Escherichiju Coli i hepatitis A, koje mogu imati i smrtonosne posljedice.

3. Klice

Iako su navodno jako zdrave i prodaju se u trgovinama zdravom hranom, klice su veliki prijenosnici salmonele i E. Coli.

- Ja ih uopće ne konzumiram – konstatirao je stručnjak za sigurnost hrane.

4. Neobrađeno brašno

Većina ljudi smatra da je obično brašno bezopasno, ali zapravo je veliki prijenosnik bakterija. Sirovo, neobrađeno brašno uzorkovalo je infekciju E. Coli u 24 američke države. Marler kaže da većina ljudi smatra kako je najveći problem u sirovom tijestu neobrađeno jaje, ali zapravo je i neobrađeno brašno. Najveći problem je što ga čak ne morate ni pojesti, sirovo brašno može vas zaraziti i ako nakon njegove upotrebe ne operete ruke.

5. Sirovo meso

Marler tvrdi kako se meso treba termički obraditi na temperaturi većoj od 160 stupnjeva kako bi se ubile sve bakterije.

6. Sirova jaja

Prijašnje epidemije salmonele su nas uglavnom naučile da se jaja uvijek moraju obraditi pa tek onda konzumirati. Isto preporučuje i Marler.

7. Nepasterizirano mlijeko i sok

Slično kao s promoviranjem konzumiranja vode iz jezera ili kišnica, u zadnje vrijeme se ljudima savjetuje da piju što više nepasteriziranih pića jer tako navodno u organizam unose više nutritivnih vrijednosti.

- Nema nikakvog smisla piti piće koje u sebi može imati bakterije, viruse i parazite, ako se to sve može izbjeći jednostavnim procesom pasterizacije – tvrdi Marler.