Signalitics

Stanje na tržištu: S&P bilježi pad peti dan zaredom, britanska funta i dalje jača

Skulptura bika na Wall Streetu
 Profimedia, Alamy

Korekcija S&P 500 nastavljena je peti uzastopni trgovinski dan te predvođena izdanjima financijskog i tehnološkog sektora a korekciju su nastavila i izdanja energetskog sektora pritisnuta neizvjesnostima na naftnom tržištu te snažnom korekcijom cijene nafte u proteklim danima. Povećana averzija prema rizičnoj imovini dovela je do blagog pada njemačkih i američkih prinosa a profitiralo je i zlato.

Korekcija cijene Applea se također nastavila peti uzastopni trgovinski dan te izdanje sada bilježi pad od oko 16% u toku ovog mjeseca te pad od preko 20% sa najviše razine dosegnute početkom listopada. Ranije ove godine Apple je postao prva kompanija kojoj je pošlo za rukom dosezanje tržišne kapitalizacije od trilijun dolara dok je nakon jučerašnjeg zatvaranja vrijednost iste pala na 886 milijardi dolara.

Rasprodaja talijanskog duga se intenzivirala jučer nakon što je u utorak navečer talijanska vlada uputila pismo Europskoj komisiji u kojem je odbila zahtijevane izmjene prijedloga proračuna za 2019. godinu i potvrdila planirani deficit proračuna od 2,4% uz očekivanu stopu rasta od 1,5%.

Isti dan MMF je objavio svoja očekivanja rasta od 1% u 2019. godini te tržišta općenito strahuju da su talijanska očekivanja rasta od 1,5% previsoka uslijed nedavnog značajnog pada sentiment indikatora i neizvjesnosti u ekonomiji koje narušavaju poslovnu klime i potencijalno odgađaju odluke o investiranju.

Pritom vrijedi istaknuti kako je Italija naše najveće izvozno tržište sa udjelom od oko 13,5% u ukupnom izvozu roba u 2017. godini te da daljnje usporavanje rasta talijanske ekonomije predstavlja značajne rizike po izvedbu domaće industrijske proizvodnje i izvoza.

Posljednje objavljeni podaci na razini euro zone također ne daju puno razloga za optimizam budući da je industrijska proizvodnja zabilježila korekciju od 0,3% mjesečno u rujnu, odnosno skroman rast od 0,9% na godišnjoj razini. Jučer su objavljeni i podaci o njemačkom BDP-u za treći kvartal koji su pokazali korekciju od 0,2% kvartalno ponajviše uslijed pada izvoza. Ovo je prva negativna kvartalna izvedba njemačke ekonomije u protekle tri godine. Euro zona je tako zabilježila skroman rast od 0,2% kvartalno u trećem kvartalu pri čemu je talijanski rast stagnirao.

Jačanje britanske funte je nastavljeno jučer nakon što je objavljeno da je britanska premijerka May osigurala potporu vlade za potpisivanje predloženog dogovora o budućim odnosima Velike Britanije i EU nakon Brexita. U narednim danima fokus će biti na daljnjim informacijama vezano uz potporu dogovoru od strane euroskeptika u britanskom parlamentu.

Tečaj EUR/USD je jučer blago porastao pri čemu su objavljeni podaci o američkoj inflaciji u listopadu pokazali neočekivano usporavanje 'core' inflacije za jednu desetinu na 2,1% godišnje. Unatoč potonjem fundamenti idu u prilog nastavku normalizacije monetarne politike Fed-a pri čemu je sljedeće podizanje kamatnjaka izgledno na rasporedu na sastanku 19.-20. prosinca. Prema aktualnim projekcijama Fed će nastaviti sa trenutnim tempom podizanja i u sljedećoj godini kada se očekuje dodatni rast kamatnjaka za 75bb u toku godine

Dogovor EU i Velike Britanije privremeno je pružio blagu podršku euru ali neizvjesnost oko navedenog nije niti izbliza najveći problem ECB-a. Odbijanje Italije da izmijeni proračun te potencijalna kriza povezana sa istim te nastavak usporavanja rasta pod upitnik stavljaju ECB-ovu očekivanu normalizaciju monetarne politike. U svijetlu navedenog dolar ostaje naš favorit u kratkom roku te očekujemo pad tečaja prema razini od 1,10 dolara za jedan euro krajem godine.

Međunarodna agencija za energetiku u srijedu je objavila kako OPEC proizvodi znatno više nafte od tržišnih potreba za sljedeću godinu. Prema njihovoj procjeni potražnja za naftom iz OPEC-a će pasti u 2019. godini što bi uz nastavak proizvodnje po sadašnjem tempu impliciralo da će zalihe rasti za 2 milijuna barela dnevno u odnosu na trenutni rast od 700 tisuća barela dnevno. Pad cijene Brent nafte nastavljen je i jučer u toku dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:24