Signalitics

S&P 500 indeks raste četvrti uzastopni dan, investitori očekuju konačni trgovinski dogovor

Wall Street burza
 Profimedia, UPI

Američki dionički indeksi zabilježili su pozitivnu izvedbu uz rast S&P 500 dioničkog indeksa četvrti uzastopni trgovinski dan, a u kontekstu optimizma investitora oko aktualnih pregovora SAD-a i Kine te očekivanog trgovinskog dogovora. Izdanja industrijskog sektora, koji je bio prva žrtva carina između dvije ekonomije, predvodila su rast, a pozitivnu izvedbu zabilježile su i dionice energetskog sektora uslijed nastavka rasta cijena nafte.

Investitori nastavljaju budnim okom motriti nastavak trgovinskih pregovora SAD-a i Kine ovaj tjedan u Beijingu iako službenih informacija o statusu istoga i dalje nema. Jedino što je zasada poznato je kako su SAD voljne nastaviti pregovore iza inicijalno predviđenog roka za postizanje dogovora početkom ožujka, u slučaju dovoljnog napretka u razgovorima. Znakovi napretka u pregovorima umanjuju zabrinutosti investitora oko usporavanja kineskog rasta u nastavku godine.

Jučer objavljeni podaci o potrošačkim cijenama u SAD-u pokazali su rast od 1,6% godišnje u siječnju što je jednu desetinu iznad tržišnih očekivanja ali i usporavanje sa razine od 1,9% u prosincu budući da su učinci prijašnjeg pada cijene nafte nadmašili rast cijena hrane, automobila, kuća i odjeće.

Bazična inflacija se pritom zadržala na 2,2% godišnje unatoč očekivanjima blagog usporavanja. Ovakvo kretanje pokazuje da iako Fed ima razloga za opreznu retoriku i suzdržavanje od podizanja bazičnog kamatnjaka dok ne procijeni magnitudu usporavanja rasta svojih vodećih trgovinskih partnera, zaokret monetarne politike u ekspanzivnom smjeru nije izgledan.

Europski dionički indeksi također su zabilježili pozitivnu izvedbu usprkos nastavku negativnih objava ekonomskih indikatora. Naime, industrijska proizvodnja euro zone razočarala je tržišta svojom izvedbom u prosincu te kliznula 0,9% na mjesečnoj razini nakon pada od 1,7% mjesečno u studenom. Ovo je drugi uzastopni mjesec korekcije čime je industrijska proizvodnja zabilježila negativnu izvedbu u četiri od posljednjih šest mjeseci. Na godišnjoj razini korekcija iznosi 4,2% (vidi graf na sljedećoj strani). Najnaglašenije korekcije zabilježile su Irska, Malta i Nizozemska.

Dolar ostaje favorit na deviznim tržištu te se tečaj EUR/USD ponovno spustio ispod razine od 1,13 dolara za jedan euro. Spomenuta izvedba ne iznenađuje ukoliko promotrimo jučerašnje objave ekonomskih indikatora te snažnu korekciju industrijske proizvodnje euro zone s jedne strane uz istovremeni nastavak rasta američke bazične inflacije po solidnoj stopi od preko 2%.

Na domaćem deviznom tržištu, tečaj EUR/HRK porastao je za 20-ak pipseva te se parom trguje blago iznad razine od 7,40 kuna za jedan euro. U narednim tjednima pritom ne očekujemo značajnije aprecijacijske pritiske na kunu uslijed nižeg priljeva turista u post blagdanskom periodu te slabljenja izvozne potražnje povezane sa usporavanjem rasta glavnih trgovinskih partnera.

Snažniji priljev deviza po drugim osnovama (povlačenje sredstava iz EU fondova, investicije) biti će izgledno kompenziran deviznim intervencijama HNB-a ukoliko tečaj padne ispod razine od 7,40 kuna za jedan euro.

U skladu sa izdašnim viškom kunske likvidnosti u sustavu, kratke kunske stope se zadržavaju oko rekordno niskih razina. Niska stopa inflacije, skroman rast kreditne aktivnosti i suzdržan ECB sugeriraju da će HNB nastaviti sa provođenjem ekspanzivne monetarne politike u toku ove godine uz izgledne intervencije HNB-a u ljetnim mjesecima kako bi se spriječilo pretjerano jačanje domaće valute.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:25