Signalitics

Slabosti iz prerađivačkog sektora zahvatile druge dijelove ekonomije u SAD-u i euro zoni

Ilustracija: Angela Merkel i Donald Trump
 Jonathan Ernst / REUTERS
ŠTO SE DOGODILO?

Indikator sentimenta američkog uslužnog sektora u rujnu je zabilježio daljnju korekciju te se spustio na svoju najnižu razinu u protekle tri godine. Indikator se pritom i dalje nalazi iznad kritične razine od 50 bodova koja razdjeljuje ekspanziju od recesije i svih 13 uslužnih sektora koje indeks prati su ostvarili rast u rujnu ali ispitanici postaju sve zabrinutiji oko carina te općenitog smjera kretanja ekonomije.

Istovremeno, pad je zabilježio i indeks sentimenta uslužnog sektora euro zone. Njemački kompozitni indikator sentimenta koji prati stanje i u uslužnom i u prerađivačkom sektoru pao je u kontrakcijski teritorij po prvi puta u proteklih šest godina.

ŠTO TO ZNAČI?

Nakon što su početkom tjedna objavljeni rezultati istraživanja pokazali kako je prerađivački sektor SAD-a i euro zone u rujnu ostvario najlošiju izvedbu u proteklih deset godina, jučer objavljena istraživanja pokazala su kako slabosti iz industrijskog sektora polako, ali sigurno zahvaćaju ostale dijelove ekonomije. Spomenuta izvedba izbrisala je posljednje nade pozitivne ekonomske izvedbe Njemačke u trećem kvartalu godine te je izvjesno kako je ekonomija ušla u recesiju.

ZAŠTO NAM JE TO VAŽNO?

Indikatori sentimenta smatraju se pouzdanim glasnikom nadolazećih ekonomskih kretanja. Pad istih na kraju trećeg kvartala godine pokazuje kako poboljšanje slike svjetske ekonomije još uvijek nije na vidiku. Dodatno, situacija bi se mogla pogoršati u narednim mjesecima ukoliko SAD provede svoje prijetnje u djelo te uvede planirane carine na uvoz europskih dobara, a što će rezultirati dodatnim pogoršanjem ekonomske izvedbe vodećih ekonomija euro zone kao što su Njemačka i Francuska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:58