Signalitics

Sankcije Iranu mogle bi smanjiti izvoz nafte za 1 milijun barela dnevno

Pregled ključnih događaja na tržištu: Situacija nakon povlačenja SAD-a iz nuklearnog sporazuma
Naftno polje u Bahreinu
 Profimedia, Alamy

Američki dionički indeksi zabilježili su jučer pozitivnu izvedbu u volatilnom trgovanju nakon što je predsjednik Donald Trump u utorak najavio povlačenje SAD-a iz nuklearnog sporazuma sa Iranom. Rast S&P 500 dioničkog indeksa tako je predvođen rastom energetskom sektora koji profitira od SAD-ovih sankcija prema iranskom naftnom sektoru što implicira da će se postojeća potražnja morati preusmjeriti na druga tržišta. Sankcije prema Iranu mogle bi smanjiti izvoz iranske nafte za više od 1 milijun barela dnevno. Pozitivnu izvedbu zabilježio je i američki tehnološki sektor dok su jučerašnje objave zarada kompanija generalno zabilježile mješovitu izvedbu.

Rast energetskog sektora potaknuo je rast i europskih dioničkih indeksa gdje je FTSE 100 dosegnuo najvišu razinu u protekla tri mjeseca pri čemu su izdanja BP-a i Royal Dutch Shella zaslužna za gotovo polovicu dobitaka.

Rastući dug SAD-a doveo je do snažnije potrebe države za financijskim sredstvima gdje je izdano 25 milijardi dolara 10-godišnjih obveznica jučer u toku dana, a 30-godišnje izdanje u vrijednosti od 17 milijardi dolara na rasporedu je danas. Pred izdanje investitori su prodavali postojeći dug na sekundardnom tržištu kako bi napravili mjesta za novo izdanje, a što je rezultiralo uzlaznim pritiscima na američki 10-godišnji prinos koji je ponovno probio razinu od 3%.

Fokus investitora danas će biti na objavi podataka o američkoj inflaciji u travnju, a gdje se očekuje marginalno ubrzanje rasta inflacije od 0,1pb na 2,5%. Istovremeno, 'core' inflacija koja isključuje kretanje cijena volatilnijih komponenti kao što su hrana i energija te bilježi snažniju korelaciju sa Fed-ovom preferiranom mjerom PCE inflacije također bi trebala ubrzati sa rastom za 0,1pb na 2,2%.

Silazni pritisci na EUR/HRK nastavili su se jučer u toku dana pri čemu je par pao za dodatnih 30-ak pipseva i trenutno se nalazi na u sezonskom kontekstu izuzetno niskim razinama ispod 7,39 kuna za jedan euro. Spomenuta izvedba pritom je u skladu s našim očekivanjima umjerene aprecijacije domaće valute uslijed toplijeg vremena te s time povezanog uobičajeno snažnijeg priljeva turističkih deviza.

Izuzev navedenog kuna je podržana solidnim izvozom, snažnijim povlačenjem sredstava iz EU fondova, snažnijim kreditiranjem u domaćoj valuti te solidnim apetitom investitora prema domaćoj imovini. Pritom ovogodišnji minimum tečaja vidimo na razini od 7,35 kuna za jedan euro budući da snažnija aprecijacija kune ostaje ograničena HNB-ovom predanosti očuvanja tečajne stabilnosti.

Cijena Brent nafte zabilježila je rast od gotovo 5% u toku jučerašnjeg dana, a u kontekstu već spomenutog povlačenja SAD-a iz iranskog nuklearnog sporazuma i nametanja sankcija na izvoz iranske nafte. Pojedini analitičari trenutačnu situaciju na tržištu uspoređuju sa periodom 2012.-2016. godine kada je ponuda nafte smanjenja za oko 1 milijun barela dnevno uslijed tada nametnutih sankcija Iranu.

Crobex je četvrti trgovinski dan uzastopno zabilježio negativnu izvedbu uz nešto izdašniji redovni dnevni promet dionicama od 11,9 mil. HRK. Izdanje Hrvatski Telekom d.d. (HT) zabilježilo je blok transakciju u iznosu od 2,5 mil. HRK te uz cijenu od 158,5 HRK, dok se u redovnom dijelu trgovanja najviše trgovalo izdanjem Brodogradilište Viktor Lenac d.d. (VLEN) koje je na prometu od 7,0 mil. HRK zabilježilo pad cijene od 5,13%.

Milijunski promet zabilježilo je i povlašteno izdanje grupe Adris d.d. (ADRS2) te korigiralo 0,69% na prometu od 1,6 mil. HRK, dok izdanje Arena Hospitality Group d.d. (ARNT) nije zabilježilo promjenu cijene na prometu od 1,0 mil. HRK.

Istaknimo kako je društvo Atlantic Grupa d.d. (ATGR) objavilo kako je Nadzorni odbor društva prihvatio prijedlog o isplati dividende od 20,0 HRK po dionici što implicira dividendni prinos od 2,1% a prvi dan trgovanja bez prava na isplatu dividende je 04. srpnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:02