‘oživjele‘ i obične dionice

Rezultati cjepiva potakli euforično trgovanje i skok dioničkih indeksa

Nakon što je covid-19 harao gotovo godinu dana, ulagači su ugledali svjetlo na kraju tunela
Ilustracija, cjepivo za koronavirus
 Chris Ryan/Caia Image/Profimedia

Čudnovata godina na svjetskim burzama, usmjeravana prepoznavanjem trenutnih dobitnika i gubitnika koronakrize te kretanjem broja zaraženih ili mrtvih od zemlje do zemlje, svoj finiš dobiva na krilima optimističnih vijesti o rezultatima velikih farmaceutskih kompanija u testiranju cjepiva, od Pfizera preko Moderne do AstraZenece.

Dosad su nesporni pandemijski pobjednici na burzama bili tehnološki giganti poput Facebooka i Amazona, koji su bili imuni na virus, a svi ostali su motrili kako ide potraga za svetim gralom, kako su neki analitičari opisivali istraživanje i razvoj cjepiva.

Najveći dobitnici

Ovoga mjeseca, počevši od ponedjeljka 9. studenoga, kada su Pfizer i BioNTech objavili preliminarne rezultate konačne runde testiranja svog cjepiva, izazvali su stoga euforično trgovanje te skok vodećih globalnih dioničkih indeksa, što znači da su oživjele i "obične" dionice, onih kompanija za koje se vjeruje da će imati koristi od povratka ekonomskog života u normalu kada nam cjepiva donesu imunitet i zdravstvenu sigurnost. Efekti te vijesti, kao i one koju je tjedan dana kasnije (ponedjeljak 16. studenoga) objavila Moderna, mjere se na burzama u bilijunima dolara. U desetak dana su, primjerice, kompanije koje čine S&P 500 dobile više od bilijun dolara na tržišnoj vrijednosti, a taj je indeks 16. studenoga dosegao svoj novi rekord, 3626 bodova. U međuvremenu je vrijednost splasnula te je u petak bio na 3581 bod, no to je i dalje iznimno visoko. I indeks Dow Jones Industrial Average je prije tjedan dana bio na svojim vrhuncima, kao i FTSE 100.

Vodeći londonski burzovni indeks je na vijest o Pfizeru porastao čak 4,7 posto dodajući više od 70 milijardi funti vrijednosti kompanijama koje su u tom blue chip indeksu. Kako su zabilježili mediji, bio je to najveći dnevni dobitak za FTSE od ožujka, a zaključen je tada na najvišoj razini od sredine kolovoza; najveći dobitnici bile su kompanije koje su najviše bile pogođene ograničavanjem kretanja zbog pandemije, a kompanije koje su najviše profitirale u doba pandemije svjedočile su padu sa spektakularnih visina na koje su se ove godine vinule. (Kao zanimljivost, i dionice kruzerske kompanije Carnival, čiji su brodovi na početku koronakrize bili u središtu pažnje zbog izbijanja zaraze, skočile su 38 posto, što je bilo najviše od lipnja, ali su i dalje, naravno, ostale daleko od razina na kojima su bile prije pandemije.) Kako su komentirali analitičari, nakon gotovo godinu dana u kojoj je covid-19 harao i drmao globalnom ekonomijom, investitori su napokon u studenome ugledali svjetlo na kraju tunela. Porasle su, očekivano, cijene dionica farmaceutskih kompanija koje doslovce spašavaju svjetsko gospodarstvo.

I to što je AstraZeneca, u suradnji sa Sveučilištem Oxford, u ponedjeljak objavila da njihovo cjepivo ima efikasnost do 90 posto, izazvalo je veselje na burzama, pogotovo zbog njegove cijene i jer za distribuciju nije nužno osigurati ekstremne uvjete, poput hladnjaka koji cjepivo drže na minus 70 Celzijevih stupnjeva (što je slučaj s prethodna dva cjepiva temeljena na gRNK). Široki europski indeks koji sadrži najveće kompanije, STOXX 600, došao je tako na najvišu razinu od veljače.

"Kombinirane vijesti o cjepivima koje su stigle zadnjih tjedana vodit će daleko bržem tempu normalizacije naše svakodnevice u odnosu na ono što smo mislili samo prije nekoliko tjedana", ocijenili su primjerice analitičari u Deutsche Bank, dodavši kako će nam do proljeća stvari izgledati daleko bliže onome što znamo kao normalno. Optimizmu na tržištima trenutno pridonosi, kako piše Reuters, i to što su visoki američki dužnosnici najavili da bi već sredinom prosinca prve doze cjepiva mogle biti isporučene SAD-u i krenuti cijepljenja zdravstvenih radnika. Odnosi se to, kako se čini, na cjepivo koje su razvili američki Pfizer i njemački BioNTech.

Teška zima

Ipak, optimizam koji ovih dana izaziva svaka nova vijest o cjepivu nije od one vrste koja bi tržište mogla obilježiti dugoročnije jer, objektivno gledano, trenutno svjedočimo snažnom valu zaraze u Europi i SAD-u te neizvjesnosti koja će trajati sve dok cjepiva ne budu zaista odobrena, proizvedena i široko isporučena, što pak znači da mnoga gospodarstva čeka teška zima obilježena raznim restrikcijama, ponegdje i lockdownom, i da će slijediti novi paketi potpore ugroženim kompanijama. Neki stoga smatraju da je trenutni entuzijazam na burzama vjerojatno pretjeran. O atmosferi govori, primjerice, i istraživanje koje je upravo objavljeno o tome da se poslovna aktivnost u eurozoni smanjuje u studenome zbog novog vala zaraze i njenog efekta na uslužnu industriju (proizvodnja je nastavila rasti, ali usporenijim tempom u odnosu na listopad).

I Crobex je slijedio uzlaznu putanju

I glavni zagrebački dionički indeks Crobex slijedio je uzlaznu putanju koju su u studenome izazvale nade oko cjepiva protiv koronavirusa (iako je još daleko ispod razine na kojoj je bio prije izbijanja pandemije). Tako su i jučer, kada se AstraZeneca pridružila Pfizeru i Moderni objavom rezultata o efikasnosti svog cjepiva, Crobex indeksi porasli, prateći rast europskih burzi. Crobex je poslijepodne bio u plusu 0,56 posto, a Crobex10 se uspeo 0,93 posto, tako da se oba sada kreću na najvišim razinama od početka ožujka kada su oštro pali zbog izbijanja koronakrize. Milijunski prometi ostvareni su sa samo tri dionice: 7CRO, Podravke te Adrisovom. Regionalni dionički indeks Zagrebačke i Ljubljanske burze, Adriaprime, bio je u rastu 1,32 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:42