Dio svake kuhinje

Razriješili smo vječnu dilemu: jesu li bolje plastične ili drvene daske za rezanje?

Preporuka je da imate najmanje dvije daske za različite namirnice
Ilustracija
 Shutterstock / Shutterstock

Prije desetak godina počela je gorljiva kampanja protiv daske koju koristimo na dnevnoj bazi, drvene daske za rezanje. Moglo se čuti kako je drvo teže održavati čistim i preporučilo se da se ove daske zamijene plastičnim. No, novija istraživanja pokazala su da je plastična daska podložnija za zadržavanje bakterija nego drvena. Iako se nova mogla dezinficirati, nakon nekog vremena korištenja, kada je bila prepuna rezova, ona se više nije mogla do kraja očistiti.

U zadnje vrijeme znanstvenici se slažu kako je drvena daska ipak bolja jer je napravljena od prirodnih materijala, blaža je prema noževima i traje duže.

Bez obzira na materijal, sve daske za rezanje potrebno je održavati. Preporučuje se da ih perete u vrućoj vodi s deterdžentom, a plastičnu dasku možete oprati i u perilici suđa. Povremeno bi dasku trebalo očistiti razrijeđenim izbjeljivačem i isprati čistom vodom kako bi se uništila većina bakterija. Bitno je i uvijek dobro očistiti dasku prije spremanja u ormar kako bi bakterija ostale bez vlage koja im je potrebna za razvoj.

Preporučuje se da u kuhinji imate najmanje dvije daske za rezanje kako bi se izbjegla unakrsna kontaminacija.

- Jednu dasku trebate imati za svježe meso, ribu i perad, a drugu za kruh, voće i povrće – kaže znanstvenica Sana Mujahid.

No, bez obzira koliko pazili na dasku, ona će s vremenom morati biti zamijenjena. Najduže traju drvene daske od tvrđeg drveta, poput bambusa i javora, a one od čempresa će izdržati najduže godinu dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:14