Svjetska tržišta

Rast Wall Streeta i najava novih poticajnih mjera u Kini uzrokovali skok europskih burzi

Tržišta podržava i nada ulagača da će FED zbog usporavanja gospodarskog rasta smanjiti ključne kamatne stope
Ilustracija
 /Brendan McDermid / REUTERS

Na europskim su burzama u utorak ujutro cijene dionica porasle, zahvaljujući jučerašnjem rastu Wall Streeta i najavi novih poticajnih mjera kineskom gospodarstvu.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9,45 sati u plusu 0,4 posto.

Londonski FTSE indeks ojačao je 0,45 posto, na 7.409 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,95 posto, na 12.160 bodova, a pariški CAC 0,30 posto, na 5.397 bodova.

Najviše su jutros porasle cijene dionica na burzi u Frankfurtu, na kojoj se jučer nije radilo, pa tamošnji ulagači prilagođavaju pozicije, s obzirom na jučerašnji rast europskih burzi.

Ulagače je ohrabrio i jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu peti trgovinski dan zaredom, nakon što su SAD i Meksiko postigli sporazum o imigraciji.

Prema tom sporazumu, Meksiko će poduzeti veće napore za sprječavanje dolaska nelegalnih imigranata iz središnje Amerike u SAD, dok je Washington odustao od uvođenja carina na uvoz iz Meksika, koje su trebale stupiti na snagu u ponedjeljak.

Ulagači su se plašili otvaranja još jednog trgovinskog sukoba u vrijeme kada napetosti između SAD-a i Kine povećavaju rizik od usporavanja rasta svjetskog gospodarstva.

Tržišta podržava i nada ulagača da će američka središnja banka zbog usporavanja gospodarskog rasta uskoro smanjiti ključne kamatne stope.

Dodatni poticaj tržištima stigao je jutros iz Kine jer su tamošnje vlasti najavile stimulativne mjere za ulaganje u lokalnu infrastrukturu, što bi trebalo podržati rast drugog po veličini svjetskog gospodarstva, koji se već dulje vrijeme usporava.

No, analitičari upozoravaju da još nema naznaka rješavanja konflikta između SAD-a i Kine.

Predsjednik SAD-a Donald Trump ponovio je jučer da očekuje sastanak s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom krajem lipnja na sjednici skupine G20 najvećih svjetskih gospodarstava.

Poručio je, također, da je spreman dodatno povećati carine na kineski uvoz ako ne bude napretka u tim razgovorima.

Kineski mediji, međutim, pišu kako se Pekingu ne žuri obnoviti trgovinske pregovore.

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,45 sati bio u plusu 0,8 posto, ojačavši drugi dan zaredom.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks ojačao 0,3 posto, na 21.204 boda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:40