Signalitics

Rast privatne potrošnje pomogao je domaćem BDP-u, do kraja godine očekuje se rast od 2,8%

Državna potrošnja i rast investicija zadržali su stabilne stope rasta od 2,8%
Premijer Andrej Plenković i ministar financija Zdravko Marić
 Dragan Matić / CROPIX

Prema jučer objavljenim podacima Državnog zavoda za statistiku, BDP Hrvatske je zabilježio rast od 2,5% godišnje u prvom kvartalu, tek nešto iznad naših i konsenzus očekivanja rasta od 2,4% i 2,3%, respektivno. Istaknimo pritom kako su podaci za prijašnje kvartale zabilježili blage uzlazne revizije što dovodi do prosječnog rasta BDP-a od 2,9% u 2017. godini, a u odnosu na inicijalnu objavu od 2,8%.

Privatna potrošnja ostala je glavni pokretač rasta domaće ekonomije uz povećanje od 3,6% u prvom kvartalu, a nakon prosječnog rasta od 3,4% u 2017. godini. Spomenuta izvedba u skladu je s našim očekivanjima uslijed 26,6% godišnjeg povećanja stranih turističkih noćenja u istom periodu te niza faktora koji nastavljaju podupirati raspoloživi dohodak stanovništva kao što su niski inflatorni pritisci, ekspanzivna monetarna politika HNB-a koja zadržava kamatne stope na rekordno niskim razinama, oporavak kreditne aktivnosti te rast minimalnih plaća.

Umjereno usporavanje uvoza nije bilo dovoljno da kompenzira prvi pad izvoza roba i usluga od prvog kvartala 2013., što je dovelo do produbljivanja negative kontribucije neto izvoza rastu. Istaknimo pritom kako u nastavku godine očekujemo nešto bolju izvedbu izvoza uslijed snažnog rasta naših glavnih trgovinskih partnera u regiji, solidne izvedbe eurozone i očekivanog rasta prihoda po osnovi turizma od oko 8% uslijed nadogradnje turističkih kapaciteta te percepcije Hrvatske kao sigurne destinacije. Državna potrošnja i rast investicija zadržali su stabilne stope rasta od 2,8%, odnosno 3,6% godišnje u skladu s prošlogodišnjom izvedbom.

U svijetlu navedenog zadržavamo naša očekivanja rasta domaće ekonomije od 2,8% u ovoj godini pri čemu glavni rizici proizlaze iz veličine usporavanja rasta eurozone, a posebice u vidu nedavnih snažnih političkih turbulencija u Italiji. U 2019. očekujemo umjereno usporavanje rasta na 2,5% uslijed usporavanja rasta naših glavnih trgovinskih partnera. Dodatno, očekujemo usporavanje rasta privatne potrošnje uslijed očekivano viših razina inflacije i zaoštravanja financijskih uvjeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:59