Detaljni vodič

Rabljena računala jeftinija su i 50%, ali pazite na garanciju, tipkovnicu i servisiranje

Na tržištu renew i remarketed računala možete puno uštedjeti
Ilustracija
 Getty Images

Sjećam se kao danas kad sam prije sedam, osam godina za poklon kupovala rabljeno računalo.

Ne putem Njuškala niti ništa slično, već u jednoj trgovini koja je u ponudi imala izložbene primjerka računala – praktično netaknute, s dvogodišnjom garancijom, 40 posto jeftinije nego što su to bili oni s tvorničke trake.

Odmah sam u pogledima nekih prijatelja vidjela kako me gledaju s podsmijehom.

“Škrta si platiti novi komp?” sijevalo im je iz očiju.

Dobar dio njih pritom je vozio rabljene automobile, ali kupovanje rabljenog računala – e to je bila granica ispod koje si nisu mogli dopustiti.

To su slične predrasude kao i one kad ljudima pojašnjavate da nemate namjeru dati 13 tisuća kuna za Appleovo računalo na kojem ćete gledati filmove i pisati tekstove samo zato da biste dokazali da si ga možete priuštiti.

Praksa EU

“Korištenje rabljene opreme u Europi je posve normalna stvar, ali kod nas, nažalost, ljudi imaju predrasude, i to ne samo privatni nego i poslovni korisnici. Ide to nerijetko i tako daleko da se na kupovinu rabljenog računala gleda kao na nekakvu sramotu dok se na trošenje novca na predimenzioniranu opremu gleda sa strahopoštovanjem”, priča mi Ivan Guštin, vlasnik obrta Elin koja, među ostalim, prodaje i rabljenu robu.

Rabljena računala danas je moguće kupiti putem interneta, od individualnih korisnika, no u ovom slučaju radi se o kupovini rabljenih računala u službenim trgovinama koje obično nude tri tipa robe.

Moguće je tako, pojašnjava Guštin, u njima kupiti obična rabljena računala koja se zapravo prodaju u onakvom stanju u kakvom su stigla u trgovinu; bez prethodnog “sređivanja”, isključivo s osnovnim specifikacijama, s vrlo kratkim jamstvom i po prilično niskoj cijeni.

“Drugi tip jesu obnovljena ili ‘refurbished’ oprema koja je isto rabljena, ali je prije prodaje podvrgnuta ‘sređivanju’ odnosno prodavač ju je očistio, čak i servisirao ako je to bilo potrebno. Također, prije stavljanja u prodaju, prodavač je takav uređaj testirao te zamijenio neispravne dijelove, što znači da refurbished oprema, jednom kad stigne u trgovinu, zapravo predstavlja sto posto ispravnu robu”, pojašnjava Guštin.

Nisu korištena

Treći tip rabljene robe koji je danas moguće pronaći u dućanima nosi oznaku “renew” ili “remarketed”, no ona je ipak znatno drukčija od prva dva modela.

Takva računala u osnovi prethodno nisu bila korištena već su, recimo, služila kao izložbeni ili demo primjerci, bili na testiranju kod novinara i slično. Za razliku od rabljene opreme koja je stara i do pet godina, renew računala u pravilu su nova, s tržišta ih je povukao sam proizvođač, a potom ih je provjerio, prepakirao i stavio u prodaju.

Za razliku od refurbished opreme koja se u pravilu nudi uz popuste i do 50 posto, renew oprema obično će biti od 20 do 40 posto jeftinija od novog računala pa će u tom smislu mnogim potrošačima predstavljati pravi pogodak.

Pritom je ipak kod kupovine potrebno malo pripaziti, raspitati se prije donošenja konačne odluke.

Recimo, u vezi s garancijom.

Kad je u pitanju refurbished oprema, s obzirom na to da je ona u pravilu nešto starija, to zapravo znači da joj je istekla tvornička garancija u trajanju od nekoliko godina.

No, upravo iz tog razloga trgovci na takva računala obično daju komercijalna jamstva u trajanju od šest mjeseci pa sve do nekoliko godina, a neki uz doplatu nude čak i mogućnost produljene garancije i do pet godina.

tvorničko jamstvo Kod renew opreme, posebno ako je ona mlađa, velika je vjerojatnost da još uvijek vrijedi tvorničko jamstvo što se može provjeriti putem serijskog broja računala na web stranici proizvođača, a na to onda dolazi još i garancija trgovine koja također može biti višegodišnja.

Dodatnu pažnju, napominje Guštin, potom je potrebno usmjeriti i na stanje tipkovnice računala.

“Rabljena, posebno refurbished oprema često dolazi s različitih krajeva svijeta pa onda ima i specifičan raspored slova na tipkovnici. Većina tvrtki koje rade refurbishing tipkovnice ili ostavljaju kakve jesu ili ih prepravljaju što znači da rade pretisak, dotisak ili lasersku gravuru slova. Tu se često onda događa situacija u kojoj tipkovnice imaju različiti broj tipki od onoga što je u Hrvatskoj uobičajeno pa su neizbježni kompromisi. Neka računala potom još imaju i pozadinsko osvjetljenje uslijed kojeg svjetlo može prolaziti i kroz prozirno slovo i kroz druge znakove na tipkovnici pa to nije moguće u potpunosti nadomjestiti”, upozorava.

Prema riječima Željka Šalića iz tvrtke Feniks kompjutori, Hrvati se sve više navikavaju na koncept kupovine rabljenih računala, a on ih posebno preporučuje roditeljima koji nabavljaju računala školarcima jer u segmentu rabljene opreme mogu pronaći doista vrlo dobrih modela po znatno jeftinijim cijenama.

“Tu je i ekološka komponenta jer kupovinom rabljenih računala zapravo smanjujemo plastični i drugi otpad. U našoj ih je trgovini moguće dobiti s garancijom od šest mjeseci”, kaže Šalić.

Oprez pri kupnji

- prije odabira modela, raspitajte se je li riječ o refurbished ili renew opremi te kolika je kategorija očuvanosti

- provjerite stanje baterije, vrstu i stanje diska

- pažljivo pitajte sve o garanciji: ima li još tvorničko jamstvo, koliko dugo ono traje te daje li i pod kojim uvjetima trgovina još i komercijalnu garanciju. Također, kod ovog drugog provjerite na što se sve jamstvo odnosi kako ne bi ispalo da neki dijelovi nisu pokriveni.

- pregledajte tipkovnicu, a potom se raspitajte je li ona i kako mijenjana te je li prilagođena hrvatskim korisnicima

- tražite serijski broj računala kako biste ga provjerili putem web stranice proizvođača

- pitajte dolazi li računalo s operacijskim sustavom ili je disk prazan

Imate prijedlog za Veliku škrticu? Pišite na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 23:38