Signalitics

Prvo polugodište 2018.: pad kineskih dioničkih indeksa i rast cijene nafte

Investitore i dalje brinu nesigurnosti uz potencijalne dodatne restrikcije Kini od strane SAD-a
Ilustracija
 Yutaka Mizutani / Profimedia, Alamy

U prvom polugodištu ove godine snažan gubitak su pretrpjeli kineski dionički indeksi pogođeni protekcionističkim mjerama Trumpove administracije pri čemu nesigurnosti uz potencijalne dodatne restrikcije prema Kini, ali i ostalim vodećim trgovinskim partnerima SAD-a nastavljaju zabrinjavati investitore.

Među odabranim dioničkim i valutnim indeksima te sirovinama (vidi tablicu niže) najveći povrat zabilježila je nafta uslijed nametanja sankcija Iranu od strane SAD-a, pada proizvodnje u Venezueli te nedavnog pada zaliha, a usprkos najavljenom povećanju proizvodnje od 1 milijun barela dnevno od strane OPEC-a.

U petak je održan sastanak čelnika Europske unije na kojem je u maratonskim pregovorima od preko deset sati postignut konsenzus vezan uz pitanje snažnog priljeva imigranata u Europu. U nastojanju da izbjegnu kaotičnu situaciju, vođe zemalja usuglasile su se oko dijeljenja tereta pomoći imigrantima kroz uspostavljanje centara za procesiranje traženja azila, ali ova odluka odnosi se na dobrovoljnu želju svake zemlje oko pomoći te nedostaju i dalje precizniji detalji kao što je pitanje kvota, troškova itd. Također je nejasno je li postignut dogovor dovoljan da njemačka kancelarka Merkel održi stabilnost trenutno krhke koalicije.

Od ostalih točaka koje su se našle na rasporedu vrijedi istaknuti pitanje zajedničkog budžeta zemalja vezano za koje su se vođe usuglasile kako treba biti fleksibilan i sadržavati instrumente financiranja kojima će se spriječiti ilegalan ulazak imigranata u zemlju. Ključna pitanja kao što je veličina budžeta, kontribucija pojedinih zemalja u nedostatku priljeva sredstava od strane Velike Britanije te pitanja sredstava za kohezijske i poljoprivredne programe nisu dotaknuta već je izražena želja sa skorim nastavkom razgovora o tim pitanjima.

U tjednu pred nama fokus investitora će biti na objavi podataka o njemačkim tvorničkim narudžbama i industrijskoj proizvodnji koji su na rasporedu u četvrtak i petak i gdje se anticipira nastavak skromne izvedbe u skladu s nedavnim objavama sentiment indikatora.

U petak je na rasporedu objava podataka s američkog tržišta rada gdje se nakon snažnog rasta zaposlenosti od 233.000 u svibnju očekuje nešto niža stopa rasta od oko 200.000 uz zadržavanje stope nezaposlenosti na trenutno niskim razinama od 3,8% što je ujedno i najniža stopa nezaposlenosti u posljednjih 48 godina. Plaće će izgledno nastaviti rasti po godišnjoj stopi od oko 2,7%. S obzirom da je Fed-ova preferirana mjera inflacije nedavno dosegnula 2% i tako potvrdila Fed-ova očekivanja i namjeru nastavka normalizacije monetarne politike u narednom periodu, nisu izgledne snažnije implikacije objave podataka o zaposlenosti na tržišta.

Crobex je zabilježio pad od 2,0% mjesečno u lipnju, dok je na razini drugog kvartala zabilježen rast od 0,6% kvartalno čime je izvedba Crobexa podbacila u odnosu na većinu ostalih regionalnih dioničkih indeksa. Na godišnjoj razini Crobex se i dalje nalazi u negativnom teritoriju (-1,43%), a prosječan redovni dnevni promet na Zagrebačkoj burzi ostaje skroman uslijed negativnog sentimenta investitora povezanih sa restrukturiranjem Agrokora i znatnih gubitaka koje su pretrpjeli manjinski dioničari.

Naš bazni scenarij restrukturiranja Agrokora podrazumijeva konverziju dužničkih u vlasničke vrijednosnice gdje bi manjinski udjeli u Agrokorovim kompanijama mogli biti u potpunosti izgubljeni.

S nešto optimističnije strane, očekujemo jačanje aktivnosti spajanja i preuzimanja na domaćem tržištu, što posebice vrijedi za turistički sektor gdje preuzimanje HUP-a od strane Adrisa smatramo tek početkom aktivnosti na domaćem tržištu.

Sve u svemu, očekujemo da će se domaće tržište kapitala u ostatku godine oporaviti od inicijalnih gubitaka te zabilježiti solidnu izvedbu u skladu s još jednom rekordnom turističkom sezonom s izglednim rastom prihoda od turizma od oko 8%, jačanjem aktivnosti spajanja i preuzimanja te obiljem sredstava u mirovinskim fondovima i izvedbom vodećih i tržišta u nastajanju.

Tečaj EUR/USD porastao je za preko 100 pipseva u petak nošen pozitivnom izvedbom eura nakon informacija o postizanju dogovora čelnika zemalja vezano uz pitanje izbjeglica.

Ipak, USD indeks zabilježio je jačanje od preko 5% u drugom kvartalu u tri mjeseca uzastopnih dobitaka što je najbolja izvedba indeksa od posljednjeg kvartala 2016. godine, što je u skladu s našim očekivanjima.

Dolar je zabilježio snažno jačanje u odnosu na kinesku valutu renminbi koja je pala na najnižu razinu u šest mjeseci u odnosu na američki dolar uslijed relaksirajuće monetarne politike centralne banke kojom se izgledno nastoji kompenzirati američko uvođenje nameta na kineski uvoz. Među G10 zemljama samo su japanski jen kao tradicionalno sigurno utočište i norveška kruna uspjeli ojačati u odnosu na dolar ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:27