Neugodno iznenađenje

Primala dječji doplatak, pa prijavila samu sebe. Sada državi duguje više od 45 tisuća kuna

U Britaniji roditelji čija primanja premaše 50.000 funti neto godišnje moraju plaćati porez na dječji doplatak
Ilustracija
 Profimedia, Cultura RF

Majka dvoje djece neugodno se iznenadila kada joj je HRMC, britanska verzija Porezne uprave, iznenada odlučio naplatiti 5400 funti (oko 45.500 kuna) poreza i to zbog dječjeg doplatka koji je primala za svoje dvoje djece, piše The Guardian.

Naime, prema engleskom sustavu isplate dječjeg doplatka, postoji naknada koju roditelj mora platiti u formi poreza, ako su njegova (ili njezina) ukupna godišnja neto primanja premašila 50.000 funti (otprilike 421 tisuća kuna). Sustav takve naplate na snazi je od početka 2013. godine, a odnosi se na nekoliko stotina tisuća obitelji u Ujedinjenom Kraljevstvu. Međutim, svake godine u sustav uđu tisuće novih obitelji čija su primanja prešla granicu od 50.000 funti.

Žena, koja je svoje iskustvo podijelila s Guardianom, kaže da je najviše smeta što je HRMC sigurno znao pune dvije godine da zarađuje više od 50.000 funti godišnje, ali je ipak nisu upozorili. Zapravo je ona, u trenutku kada je čitajući jedan članak posumnjala da bi moglo doći do komplikacija, sama prijavila slučaj poreznicima: - Zbog toga što sam sama pristupila i učinila ispravnu stvar završila sam tako da me kažnjavaju, prepričava.

Iako je ovo pravila na snazi već nekoliko godina i o njemu se dosta govorilo u javnosti prilikom uvođenja, lako je moguće da je cijela priča prošla mimo mnogih jer ih se u tom trenutku nije ticala, odnosno godišnje su zarađivali manje od spomenutog iznosa. To je, piše Guardian, očito bio slučaj i s ovom majkom. Naime, te 2013. godine njezina su godišnja primanja bila nešto veća od 40.000 funti, dok danas zarađuje 70.000. Između 2015. i 2016. godine premašila je limit od 50.000 funti.

Krajem prošle godine slučajno je naišla na članak o oporezivanju dječjeg doplatka i tad joj se upalila lampica: - Pomislila sam, čekaj malo, ovo bih trebala pročitati. Pročitala sam i problijedila, prisjeća se i dodaje kako je odmah nazvala ured nadležan za isplaćivanje dječjeg doplatka i otkazala ga.Zatim su joj u HRMC-u rekli da treba ispuniti porezne obrasce za 2015.-2016., 2016.-2017. i 2017.-2018. godine, a nakon što je to učinila uslijedio je šok.

Rečeno joj je da mora platiti 5379 funti, uključujući zatezne kamate, a velika većina tog duga odnosila se na dječji doplatak koji je primala tijekom navedenih godina. Ipak, oprostili su joj 360 funti kamata zbog kašnjenja u plaćanju, a sama je krajem siječnja uplatila 1500 funti. Ostatak od 2840 funti, dogovorili su se, oduzimat će joj se tijekom godinu dana od plaće, kao dodatan vid poreza.

Ova majka za sebe govori da je financijski vrlo odgovorna, ali da joj je ova odredba naprosto promakla: - Radim puno radno vrijeme, imam dvoje male djece i mnogo obaveza, objašnjava i dodaje: - Ljuti me to što me HRMC, bez obzira na to što su imali moje obrasce o primanjima za sve tri godine, svejedno nije upozorio o tome da mi je dječji doplatak preplaćen i to u vrijeme kada sam mogla nešto napraviti i izbjeći popriličan dug u kojem sam sada.

Iz HRMC-a pak poručuju za Guradian da su informacije o sustavu dječjeg doplatka, kao i mogućem oporezivanju istog, istaknute u paketima za nove roditelje, te da na prvoj stranici obrasca za prijavu dječjeg doplatka također stoji podatak o mogućem oporezivanju. Ukratko, osoba koja prima više od 50.000 funti godišnje, može odabrati između dvije opcije. Ili će primati dječji doplatak, ali će dio (proporcionalno primanjima) zapravo i vraćati plaćajući porez na njega, ili se jednostavno neće ni prijaviti za isplaćivanje dječjeg doplatka...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:16