Direktiva PSD2

Prilikom kupnje putem weba neće se koristiti broj kartice, nego IBAN računa

Naše usluge bit će 50 posto jeftinije nego plaćanje karticom, tvrde u kompaniji Corvus Pay
Ilustracija
 Profimedia, Tetra Images

Kako je ostalo tek nekoliko dana do stupanja na snagu europske Direktive o platnim uslugama PSD2, banke su počele upoznavati javnost o tome kako su se pripremile za njezinu primjenu i kakve će usluge ponuditi korisnicima. Erste banka odlučila se za suradnju s tvrtkom Corvus Pay, koja se bavi online plaćanjima i zasad je jedina dobila licencu HNB-a za pružanje financijskih usluga.

Glavna promjena

Uz ostalo, PSD2 obvezuje banke da kreiraju i otvore programsko sučelje aplikacije (API) dostupne vanjskim pružateljima usluga. Govoreći što će to značiti za same korisnike, Damir Gužvinec, direktor tvrtke Corvus Pay, kaže da je glavna promjena u tome što će se pri kupnji putem interneta, umjesto brojem kartice, moći koristiti IBAN-om svog računa.

- To će za trgovce biti povoljnije, jer banci neće morati platiti ništa, nama će platit uslugu, a ona će biti oko 50 posto jeftinija nego putem kartice - rekao je. Od oko 1800 trgovina koje posluje putem interneta, Corvus Pay ih u svojoj bazi ima oko 600. No, kako se sve banke na razini EU nisu u cijelosti prilagodile zahtjevima koji se odnose na kartično poslovanju, očekuje se da će taj segment direktive biti odgođen, vjerojatno na šest mjeseci. Dok su se banke poput Erstea odlučile za partnersku suradnju s fintech tvrtkom, neke hrvatske banke, čini se, odlučile su se osloniti na vlastite snage.

Dok se promjene vezane uz kartice odgađaju, Erste banka već uvodi promjene koje se odnose na potpisivanje transakcija u uslugama digitalnog bankarstva. Kako bi se povećala sigurnost plaćanja, za sve zadane naloge fizičkih osoba na digitalnim kanalima (mobitel, internet bankarstvo) ubuduće će se tražiti dodatni potpis u vidu PIN-a, otiska prsta ili skeniranja lica. Ukida se limit od 5000 kuna iznad kojeg je i do sada trebao taj potpis, a izuzetak će biti jedino transakcije u korist IBAN-ova, a to je popis provjerenih primatelja, koje će klijenti sami kreirati, transakcije između vlastitih računa, kao i pojedine transakcije ispod 200 kuna.

Sigurnost

Igor Strejček, direktor Sektora direktnih kanala u Erste banci, kaže da u banci već dulje vrijeme intenzivno rade na promjenama u vezi s regulativom PSD2, koja ima veliku korist za sve korisnike i sudionike u platnom prometu. Osim što se otvara tržište svim certificiranim pružateljima digitalnih usluga, klijentima će se u svakodnevnom korištenju takvih usluga povećati i razina sigurnosti. “

Vjerujemo da će promjene koje uvodimo u potpisivanju transakcija, osim što će povećati sigurnost naših klijenata, poboljšati i njihovo korisničko iskustvo”, rekao je Strejček.

Očekuje se da će Uredba PSD2 dovest do veće konkurencije, prije svega uvođenjem raznih financijskih startupa, ali i velikih tehno kompanija u svijet bankarstva. Novi igrači moći će objediniti više bankarskih usluga, pa i više banaka i time odvući korisnike iz matičnih banaka. Kako banke u prvom koraku moraju otvoriti pristup samo do najčešće korištenih usluga, mogućnosti fintech tvrtki za ulaz u područje bankarskih usluga još su prilično ograničene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 17:43