Jeste li mislili baš na sve?

Prije putovanja na ovo vjerojatno ne mislite, no bitno je u čemu prenosite svoje stvari

AUTOR:

OBJAVLJENO:

5.6.2018. u 8:42

AUTOR:

OBJAVLJENO:

5.6.2018. u 8:42

- 2013. U FOTOGRAFIJAMA CROPIX-A -
Zadar, 190713. Tijekom ljeta, Zadar je jedno od popularnijih odredista turista koji svoje godisnje godisnje odmore koriste u Hrvatskoj. Na fotografiji: turistkinja sa brdom prtljage na Narodnom trgu.
Foto: Jure Miskovic / CROPIX
Jure Mišković / Hanza Media

Bitno je u čemu čuvate svoje stvari tijekom putovanja

Bukiranje hotela, pronalazak najbolje rute, točenje goriva, pakiranje. Prije polaska na odmor morate misliti na hrpu stvari, a odabir kovčega čini vam se kao najmanje bitna stavka. No, o njemu biste ipak trebali malo bolje razmisliti jer čuva sve vaše dragocjenosti prilikom prijevoza. Moda se u kovčezima, kao i u svemu, mijenjala. Sedamdesetih smo svi imali tvrde kovčege, a osamdesetih su se pojavile platnene torbe i osvojile naše prtljažnike.

Danas prevladavaju lakše torbe, no tvrdi kovčezi se ponovo vraćaju u modu zahvaljujući novim materijalima koji ih čine znatno lakšima nego prije. Ako vam ovog ljeta stvarno treba novi kovčeg, donosimo najbolje savjete za što lakši odabir.

Platnena prtljaga

Meke torbe napravljene su od platna ili neke vrste najlona, a većinom imaju zanemarivu težinu. Takve torbe napravljene su od izdržljivog materijala, a kako se njihov oblik mijenja stane ih više u prtljažnik. One imaju više pretinaca od kovčega, a većinom su podijeljene u više dijelova.

Platnene torbe su dobar izbor za one koji žele uštedjeti mjesto, a savršene su kada trebate torbu za avion jer se mogu stisnuti u gotovo bilo koji prostor. Također, ispražnjene zauzimaju vrlo malo mjesta u vašem stanu.

No, platnene torbe uglavnom nisu dovoljno izdržljive za mnogo stvari, ne štite vaše stvari i rok trajanja im je kraći jer se vrlo lako mogu poderati.

Tvrdi kovčezi

Današnji kovčezi rade se od plastike proizvedene visokom tehnologijom pa su znatni lakši i dugovječniji nego u prošlom stoljeću. Ako trebate kovčeg koji će vas služiti gotovo cijeli život, kupite aluminijski.

Naravno, ako želite najbolju zaštitu za svoje stvari, tvrdi kovčeg je idealna opcija za vas. No, oni su i sigurniji jer imaju lokot sa šifrom dok se platnene torbe otvaraju i zatvaraju samo patentnim zatvaračem. No, treba im puno više mjesta kada ih otvorite, točnije duplo više.

No, tvrdi kovčeg je lako ogrebati i uništiti, a nema šanse da ćete u njih staviti više stvari no što je predviđeno. Još jedna loša strana je što zauzima puno mjesta što može biti dosta izazovno za one koji žive u malom stanu ili planiraju kampirati.