Signalitics

Pregovori SAD-a i Kine završeni su bez dogovora, tenzije se nastavljaju

Donald Trump i Xi Jinping
 Carlos Barria / REUTERS

Jučerašnje trgovanje na svjetskim tržištima je proteklo u mirnom tonu uz skromne promjene dioničkih indeksa i vodećih valutnih parova što se može pripisati suzdržanosti investitora uslijed održavanja tradicionalne Fed-ove Jackson Hole konferencije.

SAD i kineska delegacija u Washingtonu završili su dvodnevne pregovore usmjerene smanjenju trgovinskih tenzija između dvije ekonomije. Prema medijskim napisima, kineska delegacija bila je voljna ponuditi SAD-u mjere kojima bi se postigao povećani otkup američkih energetskih i poljoprivrednih proizvoda te su bili voljni jamčiti kako će spriječiti daljnje slabljenje kineske valute renminbi nakon što je predsjednik Trump u toku tjedna optužio Kinu za manipulaciju vlastitom valutom.

Jasan zaključak pritom nije postignut nego je Bijela kuća objavila kako su dvije strane razmijenile poglede i stavove o postizanju poštenosti, pravednosti i recipročnosti u ekonomskim odnosima. U svijetlu navedenog izgledno je kako će se tenzije između SAD-a i Kine nastaviti i u narednim tjednima, a posebice imajući u vidu da su SAD jučer započele s naplatom carina na dodatnu vrijednost kineskog uvoza kao što je i najavljeno. Kina je odmah uzvratila mjerama odmazde u istom opsegu.

Istovremeno, pregovori između SAD-a i Meksika o budućnosti NAFTA-e također nisu urodili plodom u proteklim danima te će se nastaviti kroz vikend.

Jučer objavljenje bilješke ECB-a sa sastanka krajem srpnja nisu pružile nove informacije za investitore. Preciznije, Vijeće smatra da unatoč činjenici da je rast podbacio u nedavnom periodu, usporavanje je prolazne prirode te da srednjoročni izgledi upućuju na solidan rast diljem eurozone. Unatoč činjenici da su inflatorni pritisci i dalje relativno slabi, Vijeće smatra kako će isti ojačati do kraja godine nošeni rastućim pritiscima na plaće.

O budućim mjerama monetarne politike nije bilo mnogo govora već je Vijeće samo izrazilo svoje zadovoljstvo dobrim odgovorom tržišta na mjere najavljene u lipnju – smanjenje mjesečnog otkupa obveznica s 30 na 15 milijardi eura u rujnu te očekivani završetak istog do kraja godine. Vijeće tako i dalje anticipira da će kamatne stope ostati na trenutno niskim razinama barem kroz ljeto sljedeće godine i zasigurno toliko dugo dok inflacija ne pokaže samoodrživo kretanje prema cilju od 2%.

Jučer objavljeni podaci o indikatorima sentimenta eurozone i pojedinih ekonomija nisu dali investitorima puno razloga za optimizam. Naime, prva objava PMI indikatora sentimenta za kolovoz u eurozoni pokazala je kako indikatori trenutne aktivnosti i zaposlenosti ostaju na relativno visokim razinama. Ipak, za tržište indikativnija očekivanja kompanija vezano uz buduće izglede rasta spustila su se na najnižu razinu u gotovo dvije godine s posebnim naglasom na korekciju u prerađivačkom sektoru koji trpi od strahova oko globalnog trgovinskog rata.

Nakon silaznog trenda zabilježenog u proteklih nekoliko dana, indeks dolara jučer se stabilizirao i ostao gotovo nepromijenjen na dnevnoj razini dok je tečaj EUR/USD zabilježio blage silazne pritiske. Investitori pritom ostaju suzdržani ususret uobičajenoj godišnjoj konferenciji Fed-a Jackson Hole na kojoj vođe centralnih banaka u svojim govorima prezentiraju očekivanja smjera ekonomije i monetarne politike u narednom periodu.

Čelnik Fed-a Powell će svoj govor održati danas, a investitori će s posebnom pozornošću pratiti retoriku vezanu uz budući tempo i tajming podizanja bazičnog kamatnjaka. Naime, ranije ovaj tjedan predsjednik Trump je u izjavi za Reuters izrazio svoje neslaganje politikom normalizacije kamatnih stopa Fed-a i zatražio podupiranje rasta u vidu ekspanzivnije monetarne politike.

Svako odmicanje Powella od dosad poznate retorike i očekivanja normalizacije kamata razočarala bi tržišta ne samo u ekonomskom smislu već i u vidu pojačane nesigurnosti ako investitori steknu dojam uplitanja izvršne vlasti u odluke centralne banke. U konačnici navedeno bi se negativno odrazilo na američki dolar koji je zabilježio značajno slabljenje već pod utjecajem same Trumpove retorike. Ipak, ovo nije scenarij koji očekujemo već vjerujemo kako će Fed zadržati postojeću retoriku i sukladno tome ne očekujemo snažnije implikacije na financijska tržišta.

Na aukciji trezorskih zapisa sljedeći tjedan Ministarstvo financija nudi 300 milijuna kuna jednogodišnjih trezorskih zapisa ususret dospijeću od 402 milijuna HRK.

Očekujemo solidan interes investitora uz zadržavanje prinosa na rekordno niskih 0,09% s obzirom na to da Ministarstvo nije prisiljeno prihvatiti nepovoljne ponude uslijed solidne cash pozicije nakon premašaja izdanja trezorskih zapisa u prvoj polovici godine i nedavnog kunskog izdanja obveznice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 05:54