Signalitics

Pregled tržišta:Nakon loših rezultata u prosincu, dionički indeksi bilježe rast od 5 posto

AUTOR:

OBJAVLJENO:

24.1.2019. u 14:00

AUTOR:

OBJAVLJENO:

24.1.2019. u 14:00

Traders work on the floor of the New York Stock Exchange (NYSE) in New York, U.S., October 24, 2018. REUTERS/Brendan McDermid
Brendan McDermid / REUTERS

Prizor s njujorške burze

Nakon što su u prosincu zabilježili svoju najlošiju izvedbu od svjetske financijske krize uslijed strahova investitora od usporavanja rasta te američko kineskih tenzija, američki dionički indeksi u tekućoj godini bilježe solidan povrat od preko 5%. Apetit investitora prema rizičnoj imovini poboljšao se uslijed smanjenih očekivanja rasta kamatnjaka te očekivanog sporazuma SAD-a i Kine o budućim odnosima robne razmjene koji bi eliminirao postojeće tenzije između dvije zemlje.

 

Strah investitora pritom je obnovljen u toku ovog tjedna uz korekciju američkih dioničkih indeksa u utorak nakon što je Trumpova administracija odbila ponudu Kine da dođe u posjet SAD-u u toku ovog tjedna na daljnje razgovore oko novog trgovinskog dogovora, a u kontekstu nedostatka napretka u dvije ključne točke dogovora što je pojačalo zabrinutosti investitora da dvije ekonomije neće biti u mogućnosti postići dogovor do isteka roka 1.ožujka. Ukoliko se dogovor ne postigne u predviđenom roku, američki predsjednik Trump je izrazio svoju namjeru povećanja do sada uvedenih carina na polovicu kineskog robnog uvoza s 10% na 25%. Istovremeno zakazani sastanak predstavnika dviju zemalja krajem mjeseca ostaje u planu.

U međuvremenu, objavljeni podaci o BDP-u Kine za četvrti kvartal 2018, ukazuju na daljnje usporavanje rasta za jednu desetinu na 6,4% godišnje što je najniža stopa rasta od svjetske financijske krize. Prosječna stopa rasta u 2018. iznosi 6,6% nakon rasta od 6,8% u 2017. godini i najniža je godišnja stopa rasta od 1990. godine. Kineski rast pritom je zabilježio usporavanje tri uzastopna kvartala.

 

Do usporavanja dolazi usprkos niza mjera fiskalne i monetarne politike koji bi stimulirali rast, a koje je Kina uvela od sredine prošle godine. U tjednu iza nas Kina je najavila i novu rundu mjera stimulacije rasta koje uključuju smanjenje poreza na dodanu vrijednosti za odabrane industrijske grane te određene porezne povlastice s ciljem pružanja podrške rastu. Kineska vlada najavila je i proširenje paketa mjera koje smanjuju teret poreza na dobit za mala i srednja poduzeća. Povećat će se porezni odbitci za troškove istraživanja i razvoja. Dodatno, kineska centralna banka je jučer putem operacija na otvorenom tržištu u bankarski sustav ubrizgala rekordno visokih 84 milijarde dolara kako bi se podigla likvidnost i potaknulo jačanje kreditne aktivnosti.

Od ekonomskih indikatora istaknimo nešto bolje objave sentiment indikatora euro zone nakon značajne deterioracije istih krajem 2018. Naime, ZEW indikator sentimenta očekivanja Njemačke zabilježio je rast od 2,5 bodova na -15 bodova u siječnju čime je nastavljen oporavak indikatora iz prosinca kada je isti zabilježio rast od 6,6 bodova. Istovremeno, indikator povjerenja potrošača Europske komisije za euro zonu pokazao je rast od 0,4 boda na -7,9 bodova u siječnju nakon značajne korekcije naniže u prosincu. Indikator se pritom nalazi iznad svog dugoročnog prosjeka od -11,3 bodova te podiže nade kako bi snažnija domaća potražnja u euro zoni mogla u narednoj godini barem djelomično kompenzirati nižu stopu rasta izvoza i narušenu investicijsku klimu.