Signalitics

Pregled tržišta: Wall Street zatvoren, fokus investitora danas prebačen na euro zonu

Fokus investitora danas se prebacuje na objavu PMI indikatora sentimenta euro zone
Euro-Sculptura ispred bivšeg sjedišta ECB-a u Frankfurtu
 Profimedia, Alamy

Američka tržišta su jučer bila zatvorena radi dana zahvalnosti dok su europski dionički indeksi zabilježili negativnu izvedbu pritisnuti neizvjesnostima oko Brexita, zbivanjima u Italiji te daljnjom razočaravajućom objavom sentiment indikatora.

Naime, indikator povjerenja potrošača Europske komisije nastavio je svoju silaznu putanju od početka godine te pao na -3,9 bodova u studenom - najniža razina od ožujka prošle godine uslijed rastućih volatilnosti na financijskom tržištu te straha od usporavanja svjetske ekonomije. Spomenuta objava posljednji je indikator koji potvrđuje nastavak usporavanja euro zone nakon što su podaci za treći kvartal pokazali da je rast usporio na najnižu razinu u protekle četiri godine.

Fokus investitora danas se prebacuje na objavu PMI indikatora sentimenta euro zone. Tržišta pritom očekuju nastavak pada sentimenta u prerađivačkom sektoru sa 52,0 na 51,7 bodova u studenom uz istovremenu korekciju indikatora sentimenta sektora usluga sa 53,7 na 53,5 bodova. Očekivana izvedba PMI indikatora i dalje sugerira nastavak ekspanzije ekonomije euro zone ali po nešto umjerenijim stopama od prošlogodišnjih.

ECB je jučer objavila bilješke sa svog posljednjeg sastanka u listopadu. Što se tiče rasta Vijeće ECB-a je izrazilo stav da su posljednje objavljeni podaci bilo nešto ispod njihovih očekivanja ali da su i dalje konzistentni s nastavkom ekspanzije ekonomija euro zone ali uz izgledne daljnje silazne revizije rasta u kratkom roku.

Pritom se očekuje da će slabiji rast iz druge polovice 2018. imati tek mehanički učinak na izvedbu u 2019. godini putem statističkog prijenosa.

Što se tiče inflacije, članovi Vijeća su istaknuli kako razočaravajuća izvedba temeljne inflacije je prije svega posljedica ispod očekivanog rasta cijena u sektoru usluga što je pak posljedica niza specifičnih faktora koji uključuju na ovaj segment a uglavnom su povezani s administrativnim cijenama. Pritom Vijeće očekuje postupan rast potrošačkih cijena euro zone kada iščeznu ovi bazni učinci.

Vijeće se usuglasilo da će sljedeća objava makroekonomskih očekivanja koja će biti objavljena na sljedećem sastanku u prosincu biti prilika za detaljniju procjenu ekonomskog stanja.

Vijeće tako i dalje anticipira završetak programa otkupa obveznica u prosincu nakon što je obujam kupovine smanjen s 30 na 15 milijardi eura početkom četvrtog kvartala. Istovremeno ECB će nastaviti s reinvestiranjem dospjelog duga u narednom periodu. Kamatne stope će ostati na aktualno niskim razinama barem još kroz ljeto sljedeće godine te zasigurno toliko dugo dok inflacija ne pokaže znakove samoodrživog kretanja prema srednjoročnom cilju od 2%.

Posljednja retorika ECB-a u skladu je s našim očekivanjima da će se ECB odlučiti na podizanje kamatnjaka najranije krajem sljedeće godine dok s obzirom na posljednje objave ekonomskih i sentiment indikatora te turbulencije u Italiji smatramo da su rizici usmjereni prema kasnijem/blažem zaoštravanju monetarne politike nego što se trenutno anticipira.

Tečaj EUR/HRK porastao je 50-ak pipseva u protekla dva trgovinska dana te se parom trenutno trguje oko razina od 7,43 kuna za jedan euro. U nastavku godine te početkom sljedeće očekujemo prevladavanje uobičajenih sezonskih deprecijacijskih pritisaka na domaću valutu za koje ipak smatramo da će intenzitetom biti ograničeni uslijed solidnih deviznih pozicija domaćih izvoznika i turističkih kompanija, širenja turističke sezone u zimske mjesece godine te poboljšanog sentimenta investitora prema domaćoj imovini uslijed iznad snažne makro i fiskalne izvedbe u protekle dvije godine.

Pritom zadržavamo naša očekivanja tečaja od 7,47 kuna za jedan euro krajem godine.

Spomenuti faktori te izgledan nastavak rasta povučenih sredstava iz EU fondova nastavit će podržavati kunu i u narednoj godini pri čemu smatramo da je uslijed očekivanog usporavanja rasta stranih turističkih noćenja u suštini sezone potencijal jačanja domaće valute po toj osnovi smanjen. Očekivano usporavanje rasta vodećih trgovinskih partnera smanjit će izvozni potencijal domaćih kompanija te negativno djelovati na priljev deviza po toj osnovi. U skladu s navedenim očekujemo stabilno kretanje tečaja oko ovogodišnjih razina u sljedećoj godini te umjerenu deprecijaciju domaće valute u 2020.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:49