Signalitics

Pregled tržišta: vrlo vjerojatan izlazak Velike Britanije iz EU bez trgovinskog dogovora

Theresa May
 Dylan Martinez / REUTERS

Američki dionički indeksi jučer su zabilježili mješovitu izvedbu pri čemu je S&P 500 završio u plusu drugi trgovinski dan uslijed reakcije investitora na ispod očekivani rast inflacije te odbijanje novog dogovora između Velike Britanije i Europske unije u britanskom parlamentu. Istovremeno, američki obveznički prinosi su zabilježili daljnje silazne pritiske te se spustili na najnižu razinu od siječnja ove godine.

Naime, rast američkih potrošačkih cijena usporio je za jednu desetinu u veljači na 1,5%, suprotno tržišnim očekivanjima rasta od 1,6% godišnje. Ovo je najsporija stopa rasta potrošačkih cijena u protekle dvije i pol godine. Rast bazične inflacije koja isključuje kretanje volatilnijih stavki kao što su hrana i energija, usporio je također za jednu desetinu na 2,1% što bi mogao biti prvi pokazatelj negativnih implikacija snažnog dolara na kretanje američkih potrošačkih cijena.

U Kini su Hang Seng i CSI 300 dionički indeksi zabilježili solidan porast od 1,5% te 0,7% nakon što je kineska novinska agencija izvijestila kako je zamjenik premijera imao telefonski razgovor s američkim predstavnikom za trgovinu te državnim tajnikom Stevenom Mnuchinom. Nakon što su i SAD i Kina izrazile zadovoljstvo napretkom pregovora početkom ožujka, ovo su prve informacije o komunikaciji između dvije strane.

Novi prijedlog dogovora između britanske premijerke May i predstavnika Europske komisije Junckera jučer je bio na rasporedu za izglasavanje u britanskom parlamentu s 391 glasom protiv i 242 glasa za čime se mogućnost izlaska Velike Britanije iz EU bez trgovinskog dogovora značajno povećala.

Alternativno, moguće je produljenje perioda izlaska iz Europske unije kako bi se pregovori mogli nastaviti međutim upitno je da li je Europska unija spremna na daljnje kompromise nakon posljednje runde izmjena.

Britanki će parlament danas i sutra raspravljati o dvjema mogućnostima budući da je postalo i više nego izvjesno kako dvije strane neće postići kompromisno rješenje do 29. ožujka. Europska unija zadržala je pritom već poznatu retoriku kako nemaju što učiniti sa svoje strane i kako rješenje treba doći od strane Velike Britanije.

Glavni tajnik OPEC-a jučer se osvrnuo na komentare američkog predsjednika Trumpa vezane uz kretanje cijena nafte te je iste prozvao novim dodatkom popisu nesigurnosti s kojim se suočavaju zemlje proizvođači nafte te u širem smislu i cijelo tržište.

Trump je u nekoliko navrata napao OPEC-ovu politiku smanjenja proizvodnje te zahtijevao rast iste s ciljem održavanja cijena na niskim razinama. U svojoj posljednjoj izjavi istaknuo je kako cijene nafte postaju previsoke i kako bi se OPEC trebao odmaknuti od svoje politike.

Nakon što je OPEC smanjio svoju proizvodnju početkom ove godine, američka proizvodnja je zabilježila značajan rast te trenutno iznosi preko 12 milijuna barela dnevno što znači da nadmašuje proizvodnju Saudijske Arabije i Rusije. Cijene nafte pritom bilježe rast od preko 25% u toku ove godine, a sastanak zemalja članica OPEC-a je ponovno na rasporedu u travnju.

OPEC se pritom i suočava s prijetnjom nove regulative koja je upravo na rasporedu u američkom Kongresu a koja bi omogućila američkoj vladi da tuži članice kartela za upravljanje cijenama nafte.

Ispod očekivani rast američke inflacije u veljači nije pogodovao američkom dolaru koji je zabilježio deprecijacijske pritiske, ali se tečaj EUR/USD i dalje održao ispod razine od 1,13 dolara za jedan euro.

Nedavna izvedba pritom je pokazala kako su negativne implikacije po američki dolar nakon ispod očekivane objave podataka i/ili ublažavanja retorike Fed-a mnogo blaže nego što je to slučaj s eurom. Ovakva izvedba posljedica je mnogo snažnije izvedbe američke ekonomije kroz cijelu prošlu godinu te činjenice da dolar u periodima povećane averzije prema riziku uzrokovane dokazima oko nastavka usporavanja američke ekonomije, uspijeva i dalje profitirati od potrage investitora za sigurnom imovinom.

Britanska je funta oslabila nakon što je novi prijedlog dogovora odbijen u britanskom parlamentu. Neizvjesnosti u slučaju Brexit nisu više novost za tržište i sukladno tome reakcije su relativno skromne u iščekivanju konačnih informacija koje bi mogle u slučaju izlaska iz EU bez dogovora imati snažne negativne implikacije na britansku funtu. Istovremeno, produljenje perioda izlaska inicijalno će se izgledno pozitivno odraziti na funtu ali nastavak pregovora implicira i nastavak volatilnosti kretanja tečaja. U svijetlu navedenog i dalje preporučujemo minimiziranje izloženosti ovoj valuti.

Nepovoljna zbivanja u Brexit pregovorima se negativno odražavaju i na euro koji je pod pritiskom od političkih neizvjesnosti koje su osobito značajne u aktualnom silaznom ciklusu ekonomije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:22