Signalitics

Pregled tržišta: S&P 500 zabilježio svoju najgoru prosinačku izvedbu od 1931. godine

Povećana averzija prema riziku dovela je do snažnije potražnje investitora za sigurnom imovinom
Ilustracija
 Profimedia, Eyevine

Nastavno na snažni rast svjetskih dioničkih indeksa u 2017. godini, 2018. se unatoč inicijalnom optimizmu pokazala kao mnogo izazovnija godina za investitore, pri čemu su u prosincu zabilježeni najsnažniji padovi vrijednosti gotovo svih kategorija imovine od izbijanja svjetske financijske krize. S&P 500 tako je zabilježio svoju najgoru prosinačku izvedbu od 1931. godine, a volatilno trgovanje nastavljeno je i u prvom trgovinskom danu 2019.

Naime, američki dionički indeksi inicijalno su bilježi gubitke uslijed pojačanog pesimizma investitora nakon što je posljednja objava PMI indikatora sentimenta prerađivačkog sektora Kine za prosinac pokazala kako je isti pao ispod kritične razine od 50 bodova koja je granica koja razdjeljuje pozitivnu od negativne izvedbe u nadolazećem periodu. Ipak, dobici dionica energetskog sektora pod utjecajem rasta cijene nafte i oporavak izdanja tehnološkog sektora pogurali su američke dioničke indekse u pozitivan teritorij u kasnijem dijelu trgovanja.

Povećana averzija prema riziku dovela je do snažnije potražnje investitora za sigurnom imovinom pa je njemački 10-godišnji prinos pao na svoju najnižu razinu od travnja 2017., a silazne pritiske su zabilježili i američki obveznički prinosi.

Na povećan strah investitora ukazuje i aprecijacija tradicionalno sigurnih valutnih utočišta kao što su jen i švicarski franak, a profitiralo je i zlato koje je dosegnulo najvišu razinu u proteklih šest mjeseci.

Neizvjesnosti na tržištu po investitore ostaju značajne u vidu očekivanog usporavanja rasta, neizvjesnosti po pitanju budućih trgovinskih odnosa SAD-a s vodećim trgovinskim partnerima, Brexita te intenziteta daljnjeg rasta bazičnog kamatnjaka u SAD-u. Fed fund futures kotacije tako pokazuju da čak 75% tržišnih sudionika smatra da Fed neće podići bazični kamatnjak niti jednom u toku ove godine, a suprotno Fed-ovim očekivanjima od dva podizanja kamatnjaka po 25bb.

Smatramo pritom kako je nedavna snažna korekcija američkog dioničkog tržišta prolazne prirode te anticipiramo oporavak vodećih dioničkih indeksa početkom ove godine uslijed i dalje snažnih fundamenata američke ekonomije koji impliciraju nastavak rasta po solidnim stopama. Potencijalni dogovor SAD-a i Kine do kraja ožujka kada istječe 90-dnevni period pregovora također bi mogao pružiti potporu izvedbi dioničkih indeksa. S druge pak strane ocjenjujemo kako u euro zoni će i u toku ove godine nastaviti prevladavati silazni rizici po izvedbu dioničkog tržišta usprkos i dalje izuzetno ekspanzivnoj monetarnoj politici ECB-a, a u kontekstu daljnjeg usporavanja rasta, pada optimizma investitora te općenito lošijih fundamenata i viših rizika povezanih s nizom neizvjesnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:51