Signalitics

Pregled tržišta: Skromni pomaci dioničkih indeksa ususret sastanaka centralnih banaka

Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Vodeći svjetski dionički indeksi jučer su zabilježili pretežito skromne pomake uslijed suzdržanosti investitora ususret današnjem početku dvodnevnog sastanka Fed-a te objavi razine bazičnog kamatnjaka i novih ekonomskih projekcija u srijedu. Centralne banke Japana i Engleske održat će svoje sastanke u četvrtak te tržišta očekuju kako će iste usvojiti opreznu retoriku s obzirom na postojeće neizvjesnosti na tržištu.

Nakon što je nekoliko vodećih članova Fed-a, uključujući i čelnika Fed-a Powella, istaknulo potrebu za potencijalno nižim kamatnim stopama, tržišta anticipiraju kako će nove projekcije održavati takav stav umjesto ranije namjere centralne banke da bude suzdržana od daljnjih odluka o monetarnoj politici dok ne dobije jasniju sliku globalnih i domaćih ekonomskih kretanja. Fed fund futures kotacije pritom pokazuju kako se tržišta klade na smanjenje bazičnog kamatnjaka od oko 75 baznih bodova do kraja ove godine.

U međuvremenu, njemački 10-godišnji prinos uspio je ostvariti predah nakon što je u ranijem tjednu kliznuo na novu rekordno nisku razinu uslijed potrage za sigurnom imovinom te se jučer zadržao stabilnim na -0,25%. Oprezan sentiment investitora izgledno će se nastaviti i u narednim danima uslijed fokusa na trgovinske tenzije između SAD-a i Kine te rast geopolitičkih tenzija nakon što je Trump odlučio poslati vojnike na Bliski Istok zbog napetosti u Iranu.

Indeks volatilnosti obvezničkih prinosa koji prati jednomjesečna kretanja te je kreiran od strane Bank of America, dosegnuo je najvišu razinu od prosinca 2016. godine, perioda prije nego što je Fed ubrzao s tempom podizanja bazičnog kamatnjaka dok se sada investitori klade na promjene u suprotnom smjeru.

Kina je u međuvremenu nastavila s rasprodajom američkih državnih obveznica te podaci za travanj pokazuju kako je vrijednost istih u kineskom vlasništvu smanjena za 7,5 milijardi dolara na 1,1 trilijun dolara a što je najniža razina od travnja 2017. godine.

Investitori već neko vrijeme špekuliraju kako bi Kina mogla iskoristiti veliki udio američkog državnog duga koji drži u svom portfelju kako bi utjecala na rast američke cijene zaduživanja. Za sada takva dramatična akcija nije vjerojatno, posebice ako uzmemo u obzir da bi Kina tako naštetila i vrijednosti vlastitih investicija a i potencijalno ne bi postigla željene učinke, ili barem ne željene veličine s obzirom na to da bi dio istih zasigurno bio apsorbiran od strane drugih ekonomije. Izuzev malog povećanja volumena u veljači, Kina je smanjivala obujam američkih obveznica koje drži svaki mjesec od rujna prošle godine.

Nakon što su podaci o industrijskoj proizvodnji i trgovini na malo pozitivno iznenadili tržišta u petak, jučer objavljeni ekonomski indikatori za američko gospodarstvo su pokazali nešto lošiju sliku.

Naime, povjerenje američkih graditelja neočekivano je palo u lipnju po prvi puta ove godine uslijed trgovinskih neizvjesnosti te rastućih troškova gradnje.

Iako je potražnja za obiteljskim kućama i dalje dobra, graditelji bilježe rastuće troškove razvoja i izgradnje, uz neke dodatne zabrinutosti oko pitanja prodaje. Niže stope hipotekarnih kredita pomogle su podržati stambenu aktivnost ove godine. Prosječna stopa na 30-godišnju hipoteku s fiksnom stopom iznosila je 3,82% u proteklom tjednu.

Dodatno, indeks poslovnih uvjeta koji prati New York Fed u prerađivačkom sektoru je pao za 26 bodova u svibnju što je najsnažnija korekcija indikatora u povijesti. Indikator se trenutno nalazi na razini od -8,6 bodova što je po prvi puta da je u negativnom teritoriju od listopada 2016. godine.

Vrijednost britanske funte u odnosu na američki dolar se spustila na najnižu razinu u toku ove godine u ponedjeljak uslijed rastućih neizvjesnosti oko budućnosti vodstva pregovora s Europskom unijom te ishoda istoga.

Najizgledniji kandidat za nasljeđivanje bivše premijerke May je Boris Johnson je već dodatno zaoštrio svoju retoriku prema EU. Bivši ministar vanjskih poslova ne želi platiti izlaznu naknadu koja je ranije dogovorena u sporazuma o povlačenju. Štoviše, planira izaći iz EU 31. listopada, bez dogovora. U osnovi, Johnson negira glavne točke u sporazumu o izlasku iz EU te će ili ponovno pregovarati o istome ili će uistinu riskirati izlazak bez dogovora.

Glavni pregovarač EU Michael Barnier još jednom je jasno stavio do znanja kako EU isključuje ponovne pregovore o sporazumu. Prema studiji engleske centralne banke, scenarij izlaska bez dogovora bi mogao značiti trajno usporavanje gospodarstva, nagli pad cijena nekretnina i snažnu deprecijaciju britanske funte. Produljenje nesigurnosti ne pogoduje niti ekonomiji eurozone koja se već nosi sa značajnim usporavanjem rasta i nesigurnostima oko budućnosti svjetske robne razmjene.

U ovom trenutku tako i dalje ocjenjujemo kako je minimizacija izloženosti prema britanskoj funti te korištenje hedginga najbolji izbor za domaće kompanije.

Na domaćem deviznom tržištu tečajem EUR/HRK se trguje nešto iznad 7,40 kuna za jedan euro što je u skladu s našim očekivanjima za kraj kvartala. Početak turističke sezone bit će ključna odrednica tečajnih kretanja u narednom periodu uz izgledno snažnije aprecijacijske pritiske na domaću valutu koji će biti kompenzirani intervencijama centralne banke s ciljem očuvanja tečajne stabilnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:37