Signalitics

Pregled tržišta: Microsoft na putu da prestigne Apple kao najvrjednije svjetske kompanije

Donald Trump, Satya Nadella, Jeff Bezos
 REUTERS

S&P 500 jučer je zabilježio svoju najbolju izvedbu u protekla dva tjedna nošen rastom dionica tehnološkog sektora, trgovine na malo te naftnih i financijskih dionica. Spomenuta izvedba izvukla je S&P 500 iz tzv. korekcijskog teritorija gdje je trgovanje završio u petak uslijed snažne korekcije energetskog sektora povezane sa silaznim pritiscima na cijenu nafte.

Investitori pritom budnim okom prate Microsoft koji bi u narednim danima mogao maknuti Apple s mjesta najveće kompanije na svijetu prema tržišnoj kapitalizaciji. Microsoft je jučer porastao za 3,3%, dok je Apple unatoč inicijalnim silaznim pritiscima uspio zatvoriti trgovanje na 1,4% višim razinama. Izdanje Amazona profitiralo je od Cyber Monday-a za koji se procjenjuje da će biti novi rekord u američkom online kupovanje te je izdanje poraslo za 5,8%.

Europski dionički indeksi također su profitirali od poboljšanog sentimenta investitora prema rizičnoj imovini nakon pomaka u pregovorima Velike Britanije i EU vezano uz Brexit te navodima da bi Italija potencijalno mogla smanjiti svoju ciljanu razinu deficita u 2019. – čimbenik koji je ključni faktor rasta političkih rizika u Europskoj uniji u nedavnom periodu.

Od navedenog su profitirale i talijanske banke koje su zabilježile rast od oko 6%, a zabilježena je i korekcija talijanskih obvezničkih prinosa naniže. Ipak, detalji novog proračuna još uvijek nisu poznati, kao ni stavke oko kojih je talijanska vlada spremna učiniti kompromis, a ministar Italije Luigi Di Maio jučer je izjavio da je važno da proračun nastavi sadržavati ključne stavke kao što je povećanje dohotka za siromašne građane.

Od podataka, jučer objavljeni Ifo indikator poslovne klime za Njemačku pokazao je daljnju korekciju u studenom na 102 boda čime je pao ispod tržišnih očekivanja. Detaljnija slika pritom pokazuje da je slabost opet predvođena prerađivačkim sektorom koji je ovisan o eksternoj potražnji, dok sektor usluga unatoč blagoj korekciji i dalje bilježi solidne rezultate nošen i dalje snažnom domaćom potražnjom. Podsjećamo kako je Njemačka u trećem kvartalu zabilježila prvi pad BDP-a na kvartalnoj razini u protekle tri godine.

U međuvremenu, Trump je prilikom svog intervjua za Washington Post zaprijetio da ako se dogovor s Kinom vezano uz robnu razmjenu ne uspije postići na sastanku G20 u Argentini u toku vikenda, SAD će povećati carine s 10% na 20% od 200 milijardi dolara kineskog uvoza te početi naplaćivati carine i na preostali iznos uvezenih roba od 267 milijardi dolara. Kineski dionički indeksi bilježe mješovitu izvedbu nakon posljednje Trumpove retorike.

U svom govoru pred Europskim parlamentom čelnik ECB-a Mario Draghi izjavio je kako ECB i dalje namjerava završiti program otkupa obveznica krajem ove godine nakon što je razina kupnje već smanjena s 30 na 15 milijardi eura početkom četvrtog kvartala.

Draghi je pritom ipak istaknuo da će konačna odluka Vijeća ovisiti o nadolazećoj objavi podataka – prije svega s aspekta srednjoročnih inflatornih izgleda. Na umu pritom treba imati kako zakonska ograničenja onemogućavaju ECB da drži više od jedne trećine iznosa ukupnog duga pojedinih zemalja – razina kojoj se ECB u slučaju pojedinih ekonomija već približio te smatramo okončavanje programa otkupa prije svega činom tehničke prirode.

U svijetlu navedenog, zadržavamo naša očekivanja da će kamatne stope u eurozoni ostati na aktualno niskim razinama barem do kraja sljedeće godine pri čemu su rizici usmjereni prema kasnijem i/ili blažem zaoštravanju monetarne politike.

Euro nije uspio značajnije profitirati od izvedbe talijanskog duga te je tečaj EUR/USD se zadržao ispod razine od 1,14 dolara za jedan euro. Posljednje objave sentiment indikatora ne daju investitorima mnogo razloga za optimizam. Čak i u slučaju prilagodbi pojedinih stavki proračuna Italije, ključni rizici za tržišta iz ovog aspekta neće nestati.

U petak je na rasporedu objava inflacije eurozone za studeni gdje tržišta anticipiraju usporavanje rasta temeljne inflacije za jednu desetinu na 1,0% godišnje. Nema mnogo argumenata koji bi potaknuli jačanje eura u kratkom roku.

Nakon uzlaznih pritisaka krajem prošlog tjedna, tečaj EUR/HRK pao je za 120 pipseva jučer što potencijalno pripisujemo zatvaranju pojedinih deviznih pozicija po nešto višem tečaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:56