Signalitics

Pregled tržišta: Kineski CSI na putu prema najgoroj izvedbi od siječnja 2016. godine

Ilustracija
 Profimedia, Eyevine

Iza nas je još jedan turbulentan tjedan na svjetskim financijskim tržištima uz mješovitu izvedbu američkih dioničkih indeksa u volatilnom trgovanju uslijed opreznosti investitora radi očekivanog nastavka rasta kamatnjaka i troškova financiranja s jedne strane te optimizma nošenog snažnim objavama zarada kompanija u trećem kvartalu.

Istovremeno, ključni kineski dionički indeks CSI 300 je na putu da zabilježi svoju najlošiju mjesečnu izvedbu od siječnja 2016. kada je strah od usporavanja rasta kineske ekonomije rezultirao snažnim odljevima kapitala. Neki od ključnih kineskih službenika pozvali su investitore na smirenje te je CSI 300 zabilježio rast od gotovo 3% u petak pri čemu u listopadu i dalje bilježi korekciju od gotovo 10%.

U skladu s tržišnim očekivanjima rejting agencija Moody's je u petak snizila kreditni rejting Italije na Baa3 (sa Baa2) dok su izgledi promijenjeni sa stabilnih na negativne. Prema objavi, ključni razlog sniženja rejtinga je promjena fiskalne strategije nove vlade koja podrazumijeva znatno veće razine deficita proračuna u sljedeće tri godine.

Suprotno mjerama prijašnje vlade koje su bile usmjerene na smanjenje visoke razine javnog duga, nova fiskalna strategija prema mišljenju agencije implicira kako će dug u narednim godinama ostati na visokim razina od oko 130% BDP-a što Italiju čini izuzetno osjetljivom na vanjske i unutarnje šokove koji bi doveli do smanjenja stope rasta. Agencija je istaknula i kako planovi nove vlade idu u prilog jačanju rasta u kratkom roku ali kako ne podrazumijevaju sustavne reforme koje bi ojačale srednjoročnu perspektivu rasta ekonomije.

Fokus investitora u tjednu ispred nas će uvelike biti na sastanku Vijeća ECB-a koji je na rasporedu u četvrtak a gdje tržišta očekuju da će ECB potvrditi svoju namjeru završetka programa otkupa obveznica krajem ove godine uz istovremeno zadržavanje kamata oko aktualno niskih razina barem kroz ljeto sljedeće godine.

Nešto više informacija bi trebali dobiti o ECB-ovoj budućoj politici reinvestiranja dospjelog duga budući da centralna banka ne mora nužno kupovati obveznice iste zemlje kao one koje su dospjele. Izuzev navedenog, investitori će sa zanimanjem popratiti ECB-ovu retoriku vezano uz aktualna zbivanja u Italiji.

Od podataka, u petak je na rasporedu objava američkog BDP-a za treći kvartal godine gdje tržišta anticipiraju rast od 3,3% godišnje nakon ekspanzije od 4,2% u prethodnom kvartalu. Rast tako ostaje na iznad prosječnim razinama nošen prije svega rastom privatne potrošnje uslijed snažne izvedbe tržišta rada, poreznog rasterećenja i rasta plaća. U narednim kvartalima se pritom očekujemo usporavanje rasta prema umjerenijim razinama uslijed blijeđenja učinka fiskalne ekspanzije te postupnog utjecaja viših kamatnjaka.

Tržišta trenutno anticipiraju da će bazični kamatnjak u SAD-u dosegnuti vrhunac na razini od oko 3% što je ujedno i trenutno procijenjena neutralna razina kamatnjaka. Istovremeno, Fed-ove projekcije impliciraju kako će vrhunac biti na oko 40bb iznad prije nego što se kamatnjak spusti prema neutralnoj razini. Posljednje bilješke su pokazale kako članovi Vijeća imaju podvojena mišljenja oko istog te će u svijetlu navedenog nadolazeće objave podataka imati ključan učinak na očekivanja vezana uz isto te potencijal jačanja dolara po osnovi Fed-ove normalizacije kamatnjaka.

Istovremeno, zbivanja u Italiji dosada su već rezultirala solidnim deprecijacijskim pritiscima na euro. Za razliku od dužničke krize iz 2010. kada su kamatne stope bile niske na globalnoj razini, dolar sada nudi solidne prinose za investitore. Rizici po euro pritom ostaju ograničeni dokle god Njemački Bund ostaje sigurno eursko utočište i dokle god investitori turbulencije u Italiji ne percipiraju kao sistemski značajne.

Na aukciji trezorskih zapisa sljedeći tjedan Ministarstvo financija nudi milijardu kuna te deset milijuna eura jednogodišnjih trezorskih zapisa, a ususret dospijeću od 1,4 milijarde kuna i 11,1 milijuna eura.

Očekujemo pritom solidan interes investitora uslijed izdašnog viška kunske likvidnosti u sustavu te zadržavanje prinosa oko aktualno niskih razina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:52