Signalitics

Pregled tržišta: 'Izgledno je da će ECB revidirati svoja inflatorna očekivanja naniže'

Zgrada Europske središnje banke u Frankfurtu
 Volker Rauch / Profimedia, Panthermedia

Američki dionički indeksi jučer su zabilježili blagu korekciju uslijed reakcije investitora na silaznu reviziju očekivanog rasta Kine. Podsjećamo, za razliku od ranije očekivanog rasta BDP-a od 6,5% u toku ove godine, kineski je premijer najavio kako očekuju rast u rasponu od 6,0%-6,5%.

Istovremeno, jučerašnje objave sentiment indikatora u eurozoni pokazale su nešto optimističniju sliku. Naime, PMI indikator sentimenta uslužnog sektora je nakon značajne korekcije u proteklim mjesecima, zabilježio oporavak u veljači te porastao za 0,5 postotnih bodova na razinu od 52,8 bodova. Takva izvedba dovela je do rasta kompozitnog PMI indikatora sentimenta eurozone unatoč daljnjoj korekciji PMI indikatora prerađivačkog sektora koji su objavljeni prošli tjedan.

Nadalje, rast trgovine na malo u eurozoni u siječnju nadmašio je tržišna očekivanja rasta za jednu desetinu na mjesečnoj razini (+1,3%), dok je na godišnjoj razini zabilježen rast od 2,2% suprotno očekivanjima nešto skromnijeg rasta od 1,9%. Iznad očekivana izvedba PMI indikatora sektora usluga u kombinaciji sa solidnim rastom trgovine na malo daje razloga za optimizam oko buduće izvedbe privatne potrošnje.

ISM indikator sentimenta američkog ne-prerađivačkog sektora iznenadio je tržišta sa snažnim rastom od 3 boda na 59,7 bodova te se trenutno nalazi oko svojih najviših zabilježenih razina. Potonje u kombinaciji s nedavnom izvedbom sentimenta prerađivačkog sektora upućuje na nastavak snažne izvedbe američke ekonomije, ali po nešto umjerenijim stopama od prošlogodišnjih.

Tečaj EUR/USD jučer je zabilježio daljnje silazne pritiske i parom se u vrijeme pisanja izvještaja trguje blago ispod 1,13 dolara za jedan euro. Dolar je profitirao od jučerašnjeg snažnog rasta ISM indikatora ne-prerađivačkog sektora. Istovremeno, pozitivna objava PMI indikatora sentimenta usluga u eurozoni nije pomogla euru.

Ovakva izvedba i nije iznenađujuća ako promotrimo širu sliku. Naime, jučerašnje objave indikatora eurozone neće biti dovoljne da uvjere ECB da se ekonomija oporavlja od nedavnog silaznog trenda. U svijetlu navedenog te ispod očekivanog rasta potrošačkih cijena, izgledno je kako će ECB revidirati svoja inflatorna očekivanja naniže.

Isto tako, nedavna retorika članova Vijeća sugerira da bi ECB mogao najaviti namjeru uvođenja novih dugoročnih kredita s ciljem pružanja likvidnosti bankarskom sektoru. U suštinu nakon što je ECB zaustavio program otkupa državnih obveznica povrh iznosa dospijeća, na ovaj se način stimulira kupnja državnog duga od strane banaka kako bi se spriječili uzlazni pritisci na prinose i daljnji rast javnog duga. Ne isključujemo pritom niti mogućnost da ECB pokaže tržištu kako imaju namjeru zadržati kamatne stope niskima dulje nego što se to inicijalno anticipiralo. U tom slučaju pad tečaja EUR/USD ispod 1,12 dolara za jedan euro se čini izglednim.

Brexit drama se nastavlja. Naime, jučerašnji razgovori u Brusselsu su završili bez rezultata te je britanska funta trgovanje otvorila na nešto nižim razinama kao reakciju na izjavu od strane EU da razgovori ne teku dobro, a pregovori će biti nastavljeni danas.

Iako je snažna deprecijacija britanske funte u kratkom roku ograničena uslijed izglednog produljenja vremena pregovora nameće se pitanje kretanja u tom slučaju. U svijetlu navedenog smatramo kako su rizici kretanja tečaja u obje strane izuzetno naglašeni te savjetujemo limitiranje rizika povezanih s izloženošću funti.

Na jučerašnjoj aukciji trezorskih zapisa Ministarstvo financija je plasiralo 962 milijuna kuna jednogodišnjih trezorskih zapisa, blago ispod plana izdanja od milijarde kuna te ukupnog dospijeća od milijardu i 116 milijuna kuna pa se saldo kratkoročnog duga smanjio za 154 milijuna kuna. Prinos se pritom zadržao na rekordno niskih 0,09%.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:07