Signalitics

Pregled tržišta: industrijska proizvodnja u Kini zabilježila najsporiji rast u 17 godina

Ilustracija, radnik u Kini
 Chengdu Economic Daily / REUTERS

Američki dionički indeksi zabilježili su pozitivnu izvedbu te je S&P 500 porastao treći uzastopni dan i dosegnuo najvišu razinu ove godine predvođen rastom izdanja dionica zdravstvenog i tehnološkog sektora. Pozitivan sentiment investitora prema tržištu kapitala djelomično je i posljedica ispod očekivane objave rasta potrošačkih trgovinskih cijena koje podržavaju zadržavanje kamatnjake oko aktualnih razina.

Objave zarada za četvrti kvartal 2018. pokazale su se solidnima u SAD-u gdje se investitori sve više okreću očekivanja za aktualni kvartal. Naime, projekcije sugeriraju kako bi američke kompanije trebale zabilježiti još jedan kvartal rasta zarada, ali s naglašenijim rastom u kompanijama čija se većina prodaje odnosi na područje SAD-a, dok kompanije s većom izloženošću prema inozemstvu bi mogle zabilježiti nešto lošiju izvedbu uslijed snažnog dolara, trgovinskih tenzija s Kinom te usporavanja rasta Kine i eurozone. Prema FactSet-u, kompanije s više od 50% prodaje orijentirane prema SAD-u bi trebale vidjeti porast zarada od oko 1% u prvom kvartalu, dok kompanije s manje od 50% prihoda ostvarenih u SAD-u bi trebale zabilježiti pad od 11,2% prema aktualnim procjenama.

Industrijska proizvodnja eurozone pokazala je znakove stabilizacije u siječnju u većini sektora i zemalja unatoč daljnjoj kontrakciji u Njemačkoj. Preciznije, industrijska proizvodnja je zabilježila rast od 1,4% mjesečno nakon pada od 0,9% mjesečno te iznad očekivanja analitičara koji su očekivali ekspanziju od 1,0%. Na godišnjoj razini industrijska proizvodnja je zabilježila korekciju od 1,1% što je znatno blaži pad od 4,2% koliko je zabilježeno u prosincu.

S druge pak strane, industrijska proizvodnja u Kini je zabilježila najsporiji rast u proteklih 17 godina (+5,3% godišnje u veljači) što je posljednji u nizu ekonomskih indikatora koji upućuje na nastavak usporavanja kineskog gospodarstva. Kineski dionički indeks CSI 300 pao je za 0,5% nakon objave podataka.

Kineski regulator bankarskog sektor izdao je nove smjernice osmišljene s ciljem ohrabrivanja banaka u odobravanju kredita malim kompanijama, što je posljednja u nizu regulatornih mjera s ciljem pomoći oslabljenom kineskom gospodarstvu.

Već se neko vrijeme raspravlja kako je slabo financiranje malih kompanija u privatnom vlasništvu jedan od razloga usporavanja rasta. Takve kompanije pate od disproporcionalnog pristupa izvorima sredstava promocije smanjena rizika u bankarskom sektoru gdje je smanjeno izvanbilančno financiranje na koje su se te kompanije oslanjale.

Britanska je funta ojačala za više od 1% u odnosu na američki dolar u srijedu te oko 1% u odnosu na euro nakon što je britanski parlament odbacio mogućnost izlaska iz Velike Britanije bez dogovora.

S obzirom na navedeno kao i odbijanje posljednjih izmjena usuglašenih s Europskom komisijom, izgledno je kako će doći do produljenja perioda izlaska iz Velike Britanije nakon inicijalno planiranog datuma 29. ožujka. Ipak za funtu ovo ne znači nužno kontinuirano jačanje već potencijalno obnavljanje deprecijacijskih pritisaka u skladu s izglednim nastavkom turbulencija u novim pregovorima.

U međuvremenu, dok su obje valute oslabile u odnosu na funtu, tečajem EUR/USD se ponovno trguje blago iznad razine od 1,13 dolara za jedan euro. Dolar tako nije uspio profitirati od iznad očekivanog rasta tvorničkih narudžbi u siječnju budući da je euro profitirao od jačanja britanske funte.

Ovo je korelacija na koju smo već jednom upozorili. Naime, smanjenje izgleda izlaska Velike Britanije iz EU bez dogovora ne djeluje povoljno samo na britansku funtu već i na jedinstvenu valutu koja profitira od smanjenja političke premije rizika, ali i potencijalnog narušavanja ekonomskih indikatora u slučaju izlaska bez dogovora.

Fokus investitora danas će biti na prodaji novih stambenih jedinica u SAD-u nakon što je tržište nekretnina značajno usporilo s rastom krajem prošle godine pod utjecajem znatnog rasta kamatnih stopa. Izuzev finalne objave potrošačkih cijena za euro zonu koja je na rasporedu sutra i gdje se ne očekuju izmjene, investitori će popratiti objavu američke industrijske proizvodnje za veljaču gdje se nakon korekcije u siječnju očekuje solidna stopa rasta od 0,8% mjesečno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:29