Signalitics

Pregled tržišta: ECB najavio mogućnost smanjenja kamatnjaka i obnove neto otkupa obveznica

Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Na jučerašnjem sastanku Europska centralna banka je odlučila zadržati sve referentne kamatne stope nepromijenjenima u skladu s tržišnim očekivanjima. Istovremeno, ECB sada očekuje da će kamatne stope na aktualno niskim razinama barem još kroz prvu polovicu sljedeće godine, a suprotno ranijim očekivanjima kako će ostati nepromijenjene kroz cijelu ovu godinu. Pomicanje eventualnog podizanja bazičnog kamatnjaka u budućnost za dodatnih šest mjeseci odražava prolongiranje nesigurnosti na tržište.

Značajnije od spomenute promjene retorike, budući da tržišta ionako nisu očekivala podizanje kamatnjaka prije kraja sljedeće godine, jest izjava čelnika Draghija kako je centralna banka spremna koristiti sve instrumente koji joj stoje na raspolaganju ukoliko usporavanje rasta u prerađivačkom sektoru počne zahvaćati i druge dijelove ekonomije. Za vrijeme press konferencije Draghi je izjavio kako neki članovi Vijeća su predložili smanjenje kamatne stope (preciznije depozitne kamatne stope koja je već na -0,4%) te čak obnovu programa neto otkupa obveznica.

Draghi je istaknuo kako rizici po izvedbu ekonomije euro zone ostaju značajni u vidu geopolitičkih nesigurnosti, rastućeg protekcionizma te ranjivosti tržišta u nastajanju

Podsjećamo kako je program otkupa obveznica koji je započeo u proljeće 2015. godine, završen krajem prošle godine. U međuvremenu, ECB i dalje ne uspijeva postići svoj srednjoročni cilj inflacije od 2%.

Inflacija je zabilježila snažno usporavanje u svibnju na svega 1,2% godišnje. Dodatno, tržišna mjera inflatornih očekivanja pokazuje kako su ista na razini od svega 1,3% a ECB-ove projekcije sugeriraju kako će rast cijena ostati ispod ciljane razine i u naredne dvije godine te dosegnuti svega 1,6% u 2021.

U skladu s jučerašnjom prilagodbom ECB-ove retorike te nizom rizika po ekonomsku izvedbu euro zone na koje smo ranije upozoravali, očekujemo da će ECB krajem ove godine sniziti depozitnu kamatnu stopu sa -0,4% na -0,5% te pomaknuti očekivani tajming prvog podizanja kamatnjaka dalje u budućnost.

U međuvremenu, američki dionički indeksi su zabilježili rast treći uzastopni trgovinski dan uslijed ranije promjene retorike Fed-a u toku tjedna te odgode uvođenja carina na uvoz meksičkih dobara koje daju više vremena za postignuće dogovora između dvije ekonomije.

Tečaj EUR/USD jučer je nastavio svoj uzlazni trend te se parom trguje nadomak razine od 1,13 dolara za jedan euro.

Podsjećamo kako se dolar u toku tjedna našao pod pritiskom uslijed izjava nekoliko vodećih članova američke centralne banke koje su sugerirale kako bi se Fed uskoro mogao odlučiti na smanjenje bazičnog kamatnjaka. Isto tako, američkoj valuti nije pomogla niti ispod očekivana objava podataka o rastu privatne zaposlenosti u svibnju koja je dodatno potaknula zabrinutosti oko usporavanja rasta američke ekonomije. Fokus investitora danas ostaje na objavi ukupne američke zaposlenosti za svibanj a s ciljem anticipacije aktualnog ekonomskog stanja te sukladno tome retorike centralne banke na ovomjesečnom sastanku.

Euro je zapravo jučer profitirao od govora čelnika ECB-a Draghija. Objašnjenje je zapravo jednostavno. ECB nije po prvi puta u posljednjih nekoliko sastanaka revidirao svoja očekivanja rasta za tekuću godinu naniže nego su ista zapravo podignuta za jednu desetinu naviše na 1,2% uslijed nešto bolje od očekivane izvedbe u prvom kvartalu.

S druge pak strane, očekivane stope rasta za naredne dvije godine (vidi više u tablici s projekcijama iznad) su blago snižene što pokazuje da ECB više ne očekuje ubrzanje rasta niti u drugoj polovici godine niti u narednoj godini.

Investitori su potencijalno i pozitivno reagirali na izjave centralne banke kako je spremna koristiti sve instrumente ukoliko se usporavanje rasta prelije u druge sektore čime je donekle smanjenja zabrinutost oko nedostatka instrumenata koji su na raspolaganju ECB-u da se bori s recesijom te općenito spremnosti ECB-a da djeluje.

Trgovanje EUR/USD bi u narednim tjednima moglo biti volatilnost s obzirom da će investitori pozorno motriti svaku objavu ekonomskih indikatora s obje strane Atlantika, a s ciljem anticipacije mjera monetarne politike centralnih banaka.

Ipak, ocjenjujemo kako su naša očekivanja snažne izvedbe američkog dolara u skladu s aktualnom tržišnom situacijom te posljednjom retorikom ECB-a koja pokazuje kako bi centralna banka mogla ponovno pribjeći sniženju kamata te čak i obnovi programa otkupa obveznica u slučaju snažnijeg usporavanja rasta. Dok su obje centralne banke pribjegle potencijalnom obnavljanju mjera ekspanzivne monetarne politike, očekujemo da dolar profitira od svoje uloge sigurnog valutnog utočišta te mnogo snažnije izvedbe američke ekonomije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:01