Signalitics

Pregled svjetskih tržišta: S&P porast od 2,4%, najbolji rezultat u protekla dva mjeseca

AUTOR:

  • Signalitics Tajana Štriga

OBJAVLJENO:

14.5.2018. u 8:51

AUTOR:

  • Signalitics Tajana Štriga

OBJAVLJENO:

14.5.2018. u 8:51

Traders work on the floor of the NYSE at the opening bell at the New York Stock Exchange on Wall Street in New York City on April 27, 2018. Photo by /UPI, Image: 369906826, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, UPI
Profimedia, UPI

Wall Street burza

Američki dionički indeksi u petak su zabilježili mješovitu izvedbu nošeni pozitivnom izvedbom farmaceutskog sektora s jedne strane te pritisnuti rasprodajom dionica tehnološkog sektora s druge strane. Rast dionica farmaceutskog sektora potaknut je planovima predsjednika Trumpa kako da se troškovi za istraživanja i razvoj novih lijekova translatiraju na zemlje uvoznice, a za koje tvrdi da su dosada plaćale tek malen dio medicinskih troškova u SAD-u.

Na tjednoj razini najveći rast je ipak zabilježio energetski sektor, a što je poslijedica snažanog rasta cijena nafte u toku prošlog tjedna nakon najave SAD-a da se povlače iz nuklearnog sporazuma sa Iranom i nameću restrikcije na izvoz iranske nafte što bi u konačnici moglo rezultirati smanjenjem dnevne ponude od oko 1 milijun barela. U svijetlu svega navedenog, S&P je uz rast od 2,4% zabilježio svoju najbolju tjednu izvedbu u protekla dva mjeseca.

 

FTSE 100 je zabilježio rast osmi tjedan uzastopno što je najdulja serija rasta u više od deset godina, a potaknuta je također snažnom izvedbom dionica energetskog sektora (BP i Royal Dutch Shell), ali i deprecijacijskim pritiscima na funtu nakon što se Engleska centralna banka suzdržala od podizanja kamatnjaka na svom posljednjem sastanku i usvojila nešto oprezniju retoriku uslijed usporavanja rasta ekonomije u prvom kvartalu.

Fokus investitora ovaj će tjedan biti uvelike na očekivanom sastanku kineskog premijera i američkog državnog trajnika Mnuchina o trgovinskim odnosima dvije zemlje nakon što je SAD zaprijetio uvođenjem carina na dio kineskog uvoza s ciljem smanjenja visokog trgovinskog deficita.

Od podataka, fokus investitora će biti na sutrašnoj detaljnoj objavi BDP-a Euro zone za prvi kvartal za koju se očekuje da će potvrditi stopu rasta od 0,4% kvartalno, odnosno 2,5% godišnje. Investitori će pritom osluškivati detalje izvještaja s ciljem utvrđivanja da li je nedavno usporavanje rasta ekonomije Euro zone prolazne prirode te uslijed jednokratnih učinaka na ekonomiju kao što je lošije vrijeme, štrajkovi i epidemija gripe ili je pak trajnijeg karaktera. U svijetlu navedenog, investitori će sa zanimanjem popratiti i objavu ZEW indikatora sentimenta Njemačke za svibanj čiji bi daljnji pad izgledno mogao pojačati postojeću zabrinutost investitora.

 

U SAD-u investitori će u srijedu popratiti objavu industrijske proizvodnje za travanj kao i izdane građevinske dozvole i započete izgradnje koje bi sve trebale potvrditi očekivanja pozitivne izvedbe američke ekonomije u narednim kvartalima.

Tečaj EUR/HRK se zadržava blago ispod razine od 7,39 kuna za jedan euro što su u sezonskim terminima prilično niske razine. Tečaj se ovako nisko posljednji puta nalazio u kolovozu prošle godine, odnosno na samom vrhuncu priljeva turističkih deviza. Podsjećamo pritom kako je Hrvatska narodna banka u toku prethodnog tjedna interventirala na deviznom tržištu te otkupila od banaka 320,5 milijuna eura po prosječnom tečaju od 7,3976 kuna za jedan euro. Ovakva izvedba u skladu je s našim očekivanjima kako tečaj neće pasti ispod razine od 7,35 kuna za jedan euro niti u ljetnim mjesecima s obzirom na HNB-obu predanost očuvanju tečajne stabilnosti.

Istaknimo pritom kako je kuna ove godine podržana i nižom repatrijacijom dobiti koja je uobičajeno generirala deprecijacijske pritiske u drugom kvartalu, a uslijed niže dobiti banaka u toku prošle godine nakon rasta rezervacija po osnovi Agrokora i s Agrokorom povezanih kompanija.

 

Nakon snažnih aprecijacijskih pritisaka od kraja travnja, dolar je blago oslabio u odnosu na euro u zadnja dva trgovinska dana u proteklom tjednu što je prije svega posljedica podbačaja američke inflacije koja je dovela u pitanje tržišne špekulacije oko snažnijeg tempa podizanja bazičnog kamatnjaka od strane Fed-a u nastavku godine. Pritom zadržavamo naša očekivanja generalno snažnijeg dolara u periodu pred nama uslijed:

1) rasta diferencijala kamatnih stopa između SAD-a i Euro zone

2) podbačaja ekonomije Euro zone koja u pitanje dovodi ECB-ova očekivanja da će snažnije stope rasta s vremenom generirati inflatorne pritiske

3) političkih rizika u Euro zoni koji povećavaju premiju riziku i s time stavljaju deprecijacijske pritiske na euro

4) izgledno povećane repatrijacije dobiti nakon poreznog rasterećanja u SAD-u koja će povećati potražnju za američkim dolarom

 

Crobex je zabilježio pozitivnu izvedbu četvrti tjedan uzastopno uz rast od 0,41% čime se povrat u odnosu na kraj 2017. godine vratio u pozitivan teritorij (+0,13%) po prvi puta od sredine ožujka ove godine. Spomenuta izvedba pritom je u skladu s našim očekivanjima pozitivnije izvedbe domaćeg tržišta kapitala u periodu pred nama, a u kontekstu naših očekivanja zadržavanja stopa rasta oko prošlogodišnje iznad potencijalne razine, snažne turističke sezone, urednog restrukturiranja Agrokora i nastavka prodaje državnih udjela u manjim burzovno izlistanim kompanijama.

Volumeni trgovanja pritom se zadržavaju na skromnim razinama pa je tako redovni promet dionicama u petak dosegnuo 7,7 mil. HRK pri čemu se najviše trgovalo izdanjem Valamar Riviera d.d. (RIVP) koje je na prometu od 2,3 mil. HRK zabilježilo rast cijene od 0,71%. Milijunski promet zabilježila je i dionica HUP Zagreb d.d.  (HUPZ) koja je na prometu od 1,3 mil. HRK porasla 0,51%.

Danas je na rasporedu uobičajena jednotjedna obrnuta repo aukcija HNB-a po kamatnoj stopi od 0,3% te bez istovremenog dospijeća. Potrebe banaka za kunskom likvidnošću ostaju na niskim razinama uslijed rekordnog viška iste od oko 7% BDP-a u sustavu što je dodatno naglašeno prošlotjednom intervencijom HNB-a kojom je u sustav pušteno dodatnih 2,4 milijardi kuna.

 

Ministarstvo financija preskače ovotjednu aukciju trezorskih zapisa, a što je u skladu s izostankom dospijeća. Sljedeća aukcija će se održati 22. svibnja kada dospijeva 400 mil. HRK zapisa te 20 mil. EUR trezorskih zapisa.