Signalitics

Pregled svjetskih tržišta: Cijena nafte pala na najnižu razinu u protekla dva tjedna

AUTOR:

OBJAVLJENO:

20.11.2019. u 9:47

AUTOR:

OBJAVLJENO:

20.11.2019. u 9:47

Oil field pump jacks at sunset, Image: 169754773, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Panthermedia
Tomislav Zivkovic / Profimedia, Panthermedia

Crpljenje nafte, ilustracija

Što se dogodilo?

Cijena nafte jučer je pala preko tri posto te se spustila na najnižu razinu u protekla dva tjedna nakon objave podataka o rastu američkih zaliha nafte. Cijena nafte je pala preko 15 posto nakon što je dosegnula vrhunac u travnju kao posljedica rasta ponude s jedne strane te strahova od pada potražnje uslijed usporavanja svjetskog ekonomskog rasta te trgovinskog rata s druge strane.

Što to znači?

Geopolitičke okolnosti izgledno će ostati ključan faktor formiranja cijene nafte na svjetskom tržištu u narednom periodu što sugerira nastavak volatilnog kretanja. Istovremeno, smanjenje proizvodnje od strane OPEC-a i saveznika i očekivani umjereni rast potražnje u sljedećoj godini bi trebali kompenzirati silazne pritiske koji na cijenu nafte proizlaze iz rasta proizvodnje od strane drugih zemalja (prvenstveno SAD-a) te održati cijenu nafte u prosjeku stabilnom oko 60-70 dolara po barelu.