Signalitics

Pregled svjetskih tržišta: američka industrijska proizvodnja raste treći mjesec zaredom

Američki dionički indeksi jučer su zabilježili pozitivnu izvedbu usprkos prijetnjama Sjeverne Koreje
Skulptura bika na Wall Streetu
 Profimedia, Alamy

Nakon što su utorak zabilježili najsnažniju korekciju u proteklih nekoliko tjedana, američki dionički indeksi jučer su zabilježili pozitivnu izvedbu usprkos prijetnjama Sjeverne Koreje kako bi se mogla povući iz planiranog dogovora sa SAD-om. Rast S&P 500 dioničkog indeksa predvođen je rastom sektora sirovina, potrošačkih trajnih i netrajnih dobara pri čemu je lanac trgovina Macy's zabilježio rast od preko 9% nakon iznad očekivane objave rasta prodaje u prvom kvartalu te očekivanja snažnije izvedbe u narednom periodu.

Istovremeno, uzlazni pritisci na američki 10-godišnji prinos nastavili su se jučer u toku dana te je isti dosegnuo najvišu razinu od srpnja 2011. godine, a što je prije svega posljedica rizika snažnijeg rasta američke inflacije u narednom periodu uslijed učinaka mjera fiskalne ekspanzije, jačanja tržišta rada, viših cijena nafte, više inflacije u zdravstvenom sektoru te carina koje povećavaju domaće cijene.

Od podataka istaknimo kako je američka industrijska proizvodnja zabilježila rast treći uzastopni mjesec u travnju te nadmašila tržišna očekivanja uz rast od 0,7% mjesečno te uzlazne revizije rasta u prethodnom mjesecu. Prve objave hard indikatora za prvi kvartal ujedno i potvrđuju očekivanja Fed-a kako će rast američke ekonomije ubrzati u ostatku godine.

Prinosi na talijanske državne obveznice zabilježili su jučer snažan rast pri čemu je 10-godišnji prinos probio razinu od 2% i dosegnuo najvišu razinu u protekla dva mjeseca uslijed objava kako nacrt pregovara o sastavljanju vlade uključuje razmatranja da se od ECB-a traži oprost državnog duga od 250 milijardi eura. Spread između talijanskih i njemačkih prinosa dosegnuo je gotovo 150bb u toku dana što je najviša razina od talijanskih izbora početkom ožujka.

Snažne objave prvih hard indikatora za drugi kvartal godine u kombinaciji sa optimističnom retorikom članova Fed-a obnovile su tržišne špekulacije kako bi se Fed mogao odlučiti na četiri podizanja bazičnog kamatnjaka umjesto dosad planirana tri u toku ove godine. U svijetlu navedenog USD indeks koji mjeri vrijednost dolara u odnosu na košaricu valuta, jučer je dosegnuo najvišu razinu od prosinca 2017.

Istovremeno, rast političkih zabrinutosti u Euro zoni uslijed političkih turbulencija u Italiji pritisnuo je euro pa se tečaj EUR/USD u jednom trenu spustio do razine od 1.1774 dolara za jedan euro, a što je najniža razina u proteklih pet mjeseci.

Pritom zadržavamo naša očekivanja generalno snažnijeg dolara u periodu pred nama uslijed:

1) rasta diferencijala kamatnih stopa između SAD-a i Euro zone

2) podbačaja ekonomije Euro zone koja u pitanje dovodi ECB-ova očekivanja da će snažnije stope rasta s vremenom generirati inflatorne pritiske

3) političkih rizika u Euro zoni koji povećavaju premiju riziku i s time stavljaju deprecijacijske pritiske na euro

4) izgledno povećane repatrijacije dobiti nakon poreznog rasterećanja u SAD-u koja će povećati potražnju za američkim dolarom

Cijene WTI i Brent nafte zabilježile su rast od oko 18% u toku ove godine te se time mogu svrstati u ulaganja sa najvišim povratom, a rast dioničkih indeksa u nedavnom periodu također je uvelike nošen dionicama energetskog sektora. Snažan rast prije svega je posljedica rastućih tenzija na Bliksom Istoku nakon što su SAD odlučile se povući iz nuklearnog sporazuma s Iranom što potencijalno implicira smanjenje dnevne ponude nafte za oko 1 milijun barela dnevno na horizontu od šest mjeseci.

Iznenadan pad zaliha nafte u SAD-u prema jučer objavljenim podacima pruža novu podršku cijeni nafte kratkoročno. Ipak, smatramo kako su daljnji uzlazni pritisci na cijenu nafte ograničeni s obzirom da bi se OPEC izgledno mogao odlučiti na vraćanje proizvodnje na uobičajene razine budući da je dogovor o smanjenju proizvodnje uzrokovan jedino tada niskim cijenama nafte. Na potonje upućuje i nedavna retorika OPEC-a kako će učiniti sve u njihovoj moći kako bi održali stabilnost na tržištu.

Nakon prosječnog rasta od 1,0% godišnje u prvom kvartalu, rast potrošačkih cijena je ubrzao na 1,3% godišnje u travnju. Pritom 'core' inflacija koja isključuje kretanja cijena volatilnijih komponenti kao što su hrana i energija se zadržava na niskim razinama uz rast od tek 0,7% godišnje što upućuje na krhkost domaće potražnje. Nedavna izvedba inflacije u skladu je s našim očekivanjima prosječnog rasta inflacije od 1,3% u toku ove godine uslijed blijeđenja efekta učinka porezne reforme (negativan utjecaj od 0,2pb na inflaciju u 2017. prema kalkulacijama HNB-a), rasta domaće potražnje, iznad potencijalnog rasta BDP-a i rasta jediničnih troškova rada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:24