Pregled ključnih zbivanja na svjetskim tržištima u travnju

Zagrebačka burza
 Siniša Sunara / CROPIX

Iako je izvedba američkih dioničkih indeksa podbacila u usporedbi s ostalim vodećim svjetskim dioničkim indeksima, travanj je prvi mjesec u kojem je zabilježena pozitivna izvedba istih nakon siječnja. Spomenuta izvedba prije svega je posljedica iznad očekivane objave rezultata kompanija za prvi kvartal diljem sektora, a u kontekstu prošlogodišnjeg poreznog rasterećenja.

Ključni događaj u toku prethodnog mjeseca kojeg se nikako ne smije izostaviti je proboj američkog 10-godišnjeg prinosa iznad razine od 3%, odnosno najviše razine u protekle četiri godine uslijed rasta inflatornih očekivanja te očekivanog podizanja kamatnjaka od strane Fed-a za još 50-75bb u toku ove godine.

Promatrano po imovinskim klasama daleko najsnažniji rast zabilježila je cijena nafte potpomognuta prvenstveno rastućim geopolitičkim tenzijama. Istaknimo pritom kako su cijene nafte zabilježile rast i jučer u toku dana nakon što je Izrael objavio kako ima nove dokaze da Iran skriva aktivnosti sa nuklearnim oružjem, a što povećava vjerojatnost da će SAD nametnuti sankcije protiv Teherana.

Krajem travnja zabilježeno je i znatno jačanje američkog dolara u odnosu na ostale valute pri čemu je dolar u travnju zabilježio svoju najbolju izvedbu još od izbora Trumpa za američkog predsjednika 2016. godine. U svijetlu navedenog ponavljamo naše viđenje kako je slabost dolara u proteklom kvartalu bila neopravdana te smatramo da fundamenti upućuju na nastavak jačanja dolara u odnosu na euro u srednjem roku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:53