Signalitics

Pregled ključnih događaja na tržištu: Inflacija slabi, dionice Apple na rekordnoj razini

Logo Applea na zgradi
 Profimedia, Alamy

Američki dionički indeksi zabilježili su pozitivnu izvedbu drugi dan uzastopno pri čemu je svih jedanaest sektora S&P 500 završilo dan u pozitivnom teritoriju nakon što je objava podataka o američkoj inflaciji u travnju pokazala slabiji rast od očekivanog te tako umanjila zabrinutosti Fed-a oko potencijalno snažnog rasta kamata u periodu pred nama.

Naime, bazične potrošačke cijene koje isključuju kretanje cijena volatilnijih stavki kao što su hrana i energija zabilježile su rast od 2,1% godišnje, a u odnosu na tržišna očekivanja rasta od 2,2%. Spomenuta izvedba potvrda je da inflatorni pritisci bilježe umjerene uzlazne pritiske, ali i da nije izgledan snažniji rast inflacije koji bi zahtjevao zaoštravanje politike Fed-a iznad trenutno očekivanog tempa. Istaknimo pritom da su tržišta u svoja očekivanja gotovo u potpunosti ugradila podizanje bazičnog kamatnjaka za 25bb na sljedećem sastanku Fed-a 12.13. lipnja.

Europski dionički indeksi također su zabilježili pozitivnu izvedbu pri čemu je FTSE 100 na putu da zabilježi rast sedmi tjedan uzastopno potpomognut rastom cijena dionica energetskog sektora te slabljenjem funte, a što bi bio nadulji trend rasta indeksa od 2005. godine.

Vix indeks volatilnosti jučer je pao na svoju najnižu razinu od kraja siječnja te se nalazi ispod svog 200-dnevnog pomičnog prosjeka po prvi puta u protekla četiri mjeseca uslijed smirivanja volatilnosti na financijskom tržištu te usprkos postojećim tenzijama na Bliskom Istoku.

Izdanje Applea na putu je svog najdužeg perioda rasta pri čemu je cijena izdanja porasla deveti trgovinski dan uzastopno i dosegnula novu rekordnu razinu od 190,04 dolara. U proteklih devet dana dionica je dobila na vrijednosti preko 17%, a nakon što je kompanija objavila bolje rezultate od očekivanih u prvom kvartalu te je Warren Buffett izjavio kako je u toku ožujka kupio 75 milijuna dionica Applea te da bi volio biti 100%-tni vlasnik kompanije.

Hrvatska narodna banka intervenirala je jučer na deviznom tržištu te otkupila od banaka 320,5 milijuna eura po prosječnom tečaju od 7,3976 kuna za jedan euro. Tečaj EUR/HRK nalazi se trenutno ispod razine od 7,39 što su u sezonskim terminima po prilično niske razine, ali i u skladu s našim očekivanjima kretanja ovog valutnog para te napomenama kako čak i u ljetnim mjesecima kada visok priljev turističkih deviza stvori dodatne aprecijacijske pritiske ne očekujemo pad tečaja ispod razine od 7,35 kuna za jedan euro s obzirom na HNB-ovu predanost očuvanju tečajne stabilnosti.

Istaknimo pritom kako je kuna ove godine podržana i nižom repatrijacijom dobiti koja je uobičajeno generirala deprecijacijske pritiske u drugom kvartalu, a uslijed niže dobiti banaka u toku prošle godine nakon rasta rezervacija po osnovi Agrokora i s Agrokorom povezanih kompanija.

Ovo je druga ovogodišnja intervencija HNB-a kojom je u sustav pušteno 2,4 milijarde kune čime se dodatno povećava rekordan višak kunske lividnosti u sustavu od oko 7% BDP-a, a što osigurava zadržavanje kratkih kunskih stopa na rekordno niskim razinama.

Nakon snažnog rasta od kraja travnja, dolar je jučer zabilježio slabljenje pri čemu se parom EUR/USD ponovno trguje iznad razine od 1,19 dolara za jedan euro. Spomenuta izvedba posljedica je špekulacija tržišnih sudionika kako se Fed ipak neće odlučiti na snažnije zaoštravanje monetarne politike uslijed jučerašnjeg marginalnog podbačaja travanjske inflacije.

U narednom periodu pritom i dalje očekujemo nastavak generalnog trenda jačanja dolara u odnosu na euro budući da nedavne slabosti Euro zone nameću kod investitora pitanje da li su ECB-ova očekivanja kako će snažnije stope rasta s vremenom generirati snažnije inflatorne pritiske opravdana. Dodatno, postojeće rasprave oko pitanja proračuna EU ponovno su naglasile diskrepancije između pojedinih zemalja članica te dovele u pitanje optimizam po osnovi kojeg je euro jačao nakon izbora Macrona na francuskim predsjedničkim izborima. Politički rizici dolaze i iz Italije u iščekivanju novih izbora. Istovremeno, snažno tržište rada i očekivano jačanje američke ekonomije u nastavku godine uslijed utjecaja porezne reforme impliciraju kako će Fed nastaviti sa zaoštravanjem politike kako bi se spriječilo pregrijavanje ekonomije.

Jučerašnji redovni promet dionicama dosegnuo je 6,5 mil. HRK pri čemu je milijunski promet zabilježilo samo izdanje HUP – Zagreb d.d. (HUPZ) koje je na prometu od 2,8 mil. HRK zabilježilo rast cijene od 6,56% nakon što je grupa Adris d.d. (ADRS, ADRS2) objavila ponudu za preuzimanje preostalih dionica društva (trenutno posjeduje 58,56% svih dionica) po cijeni od 3.969,16 HRK.

Po obujmu trgovanja uslijedilo je izdanje društva Podravka d.d. (PODR) sa prometom od 0,7 mil. HRK i uz rast cijene od 1,66% te izdanje Ericsson Nikola Tesla d.d. (ERNT) koje je na prometu od 0,5 mil. HRK zabilježilo rast cijene od 2,36%.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:03