Signalitics

Pregled ključnih događaja na tržištima: Nakon Trumpove odluke, cijene nafte rastu

Investitori očekuju kako će sankcije imati negativan učinak na izvoz iranske nafte, a rast će i cijene
Naftna platforma Corpus Christi i Donald Trump u krugu
 Kevin Lamarque / Reuters Profimedia, First Light

Cijene nafte jučer su izbrisale inicijalne gubitke i snažno porasle nakon odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa o izlasku SAD-a iz nuklearnog sporazuma s Iranom. Pritom je cijena WTI nafte porasla iznad 70$ po barelu, dok je cijena Brent nafte probila granicu od 75$ po barelu.

Donald Trump je u svom govoru naglasio kako će uvesti najviše mjere sankcija prema Iranu, a koje će posebno ciljati iransku naftnu industriju. Iako će biti dopušten šestomjesečni poček na sankcije trgovanja iranskom naftom, prvenstveno radi kompanija koje imaju postojeće ugovore s Iranom, američka je administracija ostalim zemljama poručila da gotovo odmah počnu sa smanjenjem kupovine iranske nafte.

Investitori očekuju kako će sankcije imati negativan učinak na izvoz iranske nafte što bi trebalo dovesti do nastavk rasta cijena nafte. Rast cijena u proteklom periodu rezultat je smanjenja proizvodnje nafte od strane OPEC-a i Rusije.

Europski dionički indeksi zabilježili su pretežno negativnu izvedbu. Pritom je talijanski dionički indeks snažno kliznuo uslijed propadanja još jednih koalicijskih dogovora što povećava mogućnost održavanja izvanrednih izbora koji bi tada vjerojatno bili održani u srpnju ove godine.

U SAD-u su dionički indeksi ostali gotovo nepromijenjeni unatoč najavi izlaska SAD-a iz nuklearnog sporazuma s Iranom. Navedeno je pak imalo utjecaj na rast američkih prinosa uslijed rasta inflatornih očekivanja. Pritom je i 2-godišnji i 10- godišnji prinos porastao za 2bb.

EUR/USD jučer je dotaknuo najnižu razinu u toku ove godine uslijed jačanja američkog dolara radi potrage investitora za sigurnom imovinom nakon objave najave američkih sankcija Iranu te izlaska iz nuklearnog sporazuma. Također, potporu dolaru dala je i relativno optimistična retorika čelnika Fed-a Powella.

Naime, Powell je u svom jučerašnjem govoru naglasio kako su očekivanja tržišta i FOMC-a glede podizanja bazičnog kamatnjaka uvelike usklađena te kako tržišta nebi trebala biti iznenađena s njihovim odlukama ukoliko ekonomija nastavi rasti u skladu s očekivanjima.

S druge strane, euro je pritisnut usporavanjem ekonomske aktivnosti i lošijim ekonomskim indikatorima te rastom političke neizvjesnosti u Italiji.

U narednom periodu očekujemo nastavak trenda jačanja dolara u odnosu na euro budući da nedavne slabosti Euro zone nameću kod investitora pitanje da li su ECB-ova očekivanja kako će snažnije stope rasta s vremenom generirati snažnije inflatorne pritiske opravdana. Dodatno, postojeće rasprave oko pitanja proračuna EU ponovno su naglasile diskrepancije između pojedinih zemalja članica te dovele u pitanje optimizam po osnovi kojeg je euro jačao nakon izbora Macrona na francuskim predsjedničkim izborima.

Crobex je u utorak pao treći dan zaredom za 0,32% na solidnom prometu od 8,6 mil. HRK. Pritom je najtrgovanija bila dionica Podravka d.d. (PODR) čija je cijena ostala nepromijenjena na prometu od 2,3 mil. HRK. Povlaštena dionica grupe Adris d.d. (ADRS2) zabilježila je rast cijene od 0,23% s protrgovanih 1,2 mil. HRK, dok je dionica HT d.d. (HT) snažno pala za 3,07% na prometu od 1,0 mil. HRK. Napomenimo i kako je jučer odrađena blok transakcija dionicom Podravka d.d. (PODR) u vrijednosti od 2,1 mil. HRK uz prosječnu cijenu dionice od 305 HRK.

Glavna skupština društva Valamar Riviera d.d. (RIVP) prihvatila je ponuđenu dividendu u iznosu od 0,9 HRK po dionici što implicira dividendni prinos od 2,1%. Pritom će dioničari i ove godine imati mogućnost da se četvrtina isplaćene dividende isplati u dionicama. Optima Telekom d.d. (OPTERA) i PBZ d.d. (PBZ) objavili su poziv na Glavne Skupštine pri čemu će se Skupština OPTERA održati 14. lipnja, dok će se ona PBZ održati 18. lipnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:44