Signalitics

Pregled domaćih i svjetskih tržišta: Zabilježen rast američkog BDP-a

Zagrebačka burza
 Siniša Sunara / CROPIX

Prošli petak objavljeni podaci o američkom BDP-u ukazuju na rast ekonomije od 2,3% godišnje u prvom kvartalu ove godine. Spomenuta izvedba predstavlja značajno usporavanje u odnosu na rast od 2,9% godišnje u četvrtom kvartalu 2017. godine, ali je ipak značajno iznad konsenzus očekivanja koja su implicirala rast od tek 2%.

Nakon tri uzastopna kvartala rasta od 3%, rast od 2,3% može se činiti razočaravajućim no pritom treba imati na umu da je u proteklih nekoliko godina rast u prvom kvartalu imao tendenciju podbačaja u odnosu na trend. Od početka uzlaznog ciklusa u 2009. godini, rast u prvom kvartalu iznosio je u prosjeku samo 1,3% u usporedbi sa prosječnim rastom od 2,4% u ostalim kvartalima.

Najveće pozitivno iznenađenje stiglo je pritom od dvoznamenkastog rasta investicija povezanih sa naftnim bušotinama što je posljedica nedavnih uzlaznih pritisaka na cijenu nafte. Politički osjetljivo pitanje neto izvoza uspjelo je ostvariti minimalnu pozitivnu kontribuciju rastu BDP-a.

Prema posljednjim projekcijama Fed-a, rast američkog BDP-a trebao bi dosegnuti 2,8% u prosjeku ove godine, a u kontekstu očekivanog ubrzanja rasta u nastavku godine uslijed materijalizacije učinaka poreznog rasterećenja. Fed će tako nastaviti sa umjerenim tempom podizanja kamatnjaka ove godine što implicira još dva do tri podizanja po 25bb.

Fokus investitora će ovaj tjedan uvelike biti na sastanku Vijeća Fed-a koji će se održati u srijedu i gdje se očekuje nastavak zadržavanja postojeće retorike koja implicira nastavak umjerenog podizanja bazičnog kamatnjaka u narednom periodu kako bi se spriječilo pregrijavanje ekonomije i izazivanje recesije. Sljedeće podizanje kamatnjaka izgledno je na rasporedu na sastanku koji će se održati 12./13. lipnja.

Od podataka u srijedu je na rasporedu preliminarna objava BDP-a Euro zone za prvi kvartal gdje tržišta očekuju usporavanje rasta za 0,2bb na 2,6% godišnje uslijed nedavnih razočaravajućih objava 'hard indikatora'. Na nedavno usporavanje Euro zone upozorio je i čelnik ECB-a Draghi koji je pritom istaknuo kako je izgledno da je podbačaj ekonomije u prvom kvartalu uzrokovan vremenskih uvjetima, snažnijim eurom te kasnijim Uskršnjim blagdanima. Ipak činjenica da je usporavanje vidljivo diljem ekonomija i sektora Euro zone zahtijeva pozornije motrenje.

Investitori će u četvrtak popratiti objavu inflacije Euro zone za ožujak gdje se očekuje nastavak godišnje stope rasta od 1,3%, dok će se 'core' inačica koja isključuje kretanje cijena volatilnijih stavki kao što su hrana i energija nastaviti kretati po stopi rasta od oko 1%.

Konačno, u petak je na rasporedu objava podataka sa američkog tržišta rada u travnju gdje se nakon nešto skromnijeg rasta zaposlenosti u ožujku, očekuje rast od 190.000 uz marginalno smanjenje stope nezaposlenosti za 0,1pb na 4,0%. Prosječne zarade po satu izgledno će nastaviti rasti po stopi od 0,2% mjesečno.

Rast američkog 10-godišnjeg prinosa iznad razine od 3,0% u prethodnom tjednu uzrokovao je znatne aprecijacijske pritiske po američki dolar pri čemu se parom EUR/USD trenutno trguje blago iznad 1,21 dolara za jedan euro. U svijetlu navedenog ponavljamo naše viđenje kako je slabost dolara u proteklom kvartalu bila neopravdana te smatramo da fundamenti upućuju na nastavak jačanja dolara u srednjem roku.

Sastanak Fed-a i objave ključnih ekonomskih podataka sljedeći tjedan mogle bi pružiti daljnju podršku dolaru.

Crobex je drugi tjedan uzastopno uspio zabilježiti pozitivnu izvedbu uz rast od 0,42% tjedno na prosječnom redovnom dnevnom prometu dionicama od skromnih 5,9 mil. HRK. U odnosu na kraj 2017. godine Crobex se i dalje nalazi u negativnom teritoriju uz gubitak od 2,53%.

Redovni promet dionicama u petak je dosegnuo 6,0 mil HRK dok je izdanje Atlantic grupa d.d. (ATGR) zabilježilo blok transakciju u iznosu od 3,0 mil. HRK. U redovnom dijelu trgovanja najviše se trgovalo dionicom Valamar Riviera d.d. (RIVP) koja je na prometu od 2,1 mil. HRK zabilježila rast cijene od 1,78%, a milijunski promet je zabilježilo i izdanje Hrvatski telekom d.d. (HT) koje je na protrgovanih 1,2 mil. HRK zabilježilo rast cijene od 0,31%.

Ministarstvo financija na aukciji trezorskih zapisa u srijedu nudi 400 mil. HRK jednogodišnjih trezorskih zapisa ususret dospijeću od 409 mil. HRK. Pritom očekujemo zadržavanje prinosa na aktualno niskim razinama od 0,09% s obzirom da trenutna cash pozicija dozvoljava Ministarstvu fleksibilnost bez potrebe za prihvaćanjem nepovoljnih ponuda uslijed potencijalne suzdržanosti investitora s obzirom na očekivano izdanje nove kunske obveznice budući da 6 mlrd. HRK domaćeg duga dospijeva početkom srpnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:01