Split 5

Predstavljena ideja novog splitskog kvarta između škvera i Brda s plažom i velebnom operom

Impresivno zamišljen kvart bi imao plažu i šetnicu uz more, a niknuli bi i novi parkovi, vrtić i škola
Split 5
 Grupa Splitskih Arhitekata

U sklopu javne rasprave o nacrtu Masterplana, u showroomu projekta “Split United”, privatni vlasnici najvećeg dijela zemljišta u Kopilici, Pijatu i na Stinicama, jučer su iznijeli svoje prijedloge revitalizacije sjevernog djela Kopilice i predstavili po njima potrebne sadržaje koje će dovesti do zadovoljenja potreba grada, lokalne zajednice i vlasnika zemljišta.

- Radi se o površini od 500.000 metara četvornih koja se prostire od splitskog škvera do Brda. U tom predjelu, koliko sam upoznat, nema stambenih objekata, osim možda dvije ili tri obiteljske kuće koje se nalaze između krupnih parcela. U najvećem djelu radi se o industrijskoj zoni i površinama u vlasništvu 15-ak splitskih tvrtki koje su zajednički napravili svoju ideju Kopilice - u uvodu je kazao Petar Laus, koji je okupljenima predstavio impresivno zamišljen novi kvart naziva “Split 5”.

Projektanti su se vodili idejom Splita 3, pa su visoke nebodere i zgrade postavili na rubne dijelove kvarta, a po sredini su javni sadržaji, pješačke staze i prostori koji mogu biti razne namjene, piše Slobodna Dalmacija.

- Poslovni centar, gdje je sada Westgate Tower nalazi se na zapadnoj strani tog kvarta koji bi brojio 20.000 stanovnika. Na istočnoj strani bi bili javni sadržaji, škola, vrtić, park, a sve to bi se povezalo šetnicom među zgradama, gdje bi se našlo mjesta i za akumulacijsko jezero koje bi bilo dio velikog parka na čitavom hrbatu. Na etažama ispod akumulacijskog jezera bi se nalazile garaže, a samo jezero bi bilo na visini od 18 metara nadmorske visine. Bilo bi oko metar i pol duboko, a diglo vrijednost i onim nekretninama koje ne gledaju na more - pojasnio je okupljenima Laus, koji je na realizaciji želja vlasnika velikog dijela Kopilice, radio oko godinu dana.

Grupa Splitskih Arhitekata
Split 5

Za razliku od masterplana koji u Kopilici predviđa novu teretnu luku (RoRO) za automobilski transport na otoke, ali i novu rivu, vlasnici velikog dijela zemljišta na Splitu 5, umjesto luke vizualiziraju preuređenu plažu Stinice i šetnicu sa zgradom splitske opere.

- Kada bi se to dogodilo, bilo bi lijepo pozvati veliko arhitektonsko ime da, osim same palače, takva operna zgrada postane "landmark", odnosno dio identiteta Splita - dodaje Petar Laus. Posebno impresivno izgleda i Masterplanom zamišljeni most, koji su privatni vlasnici parcela uklopili u vizure novog splitskog kvarta.

Kako sada od Gusara do Vranjica građani nemaju pristup moru, ideja samog projekta, prema riječima prezentera, bila je vratiti Splitu sjevernu obalu i otvoriti još jednu stranu grada prema moru. Među okupljenima našao se i gradonačelnikov savjetnik Krešimir Budiša, koji je najveću razliku između ideje okupljenih vlasnika zemljišta i Masterplana, vidio u prijedlogu da se umjesto predviđene luke i rive, na istom mjestu nađe operna zgrada i plaža Stinice.

Više o samoj luci, građani se moći doznati u srijedu, 10. travnja, kada će se na istom mjestu, od strane Lučke uprave, održati predstavljanje projekta luke za teretne trajekte.

Grupa Splitskih Arhitekata
Split 5

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 21:30