Sea Star

Popularni glazbeni festival hrvatskoj ekonomiji donio 164 milijuna kuna izravne koristi

U protekle tri godine Sea Star zabilježio je više od 120.000 posjetitelja od kojih je 90 posto u Umag došlo isključivo zbog festivala
Sea Star festival 2017.
 Julien Duval / Julien Duval

U protekle tri godine koliko se u Umagu održava Sea Star, taj je festival hrvatskoj ekonomiji donio čak 164 milijuna kuna izravne koristi, a indirektna potrošnja tijekom svibanjskog vikenda u kojem se taj glazbeni spektakl održava mogla bi biti dodatnih 65 milijuna kuna.

Rezultati su to istraživanja koje je provela konzultantska kuća Hotelis za potrebe Turističke zajednice grada Umaga. U istom razdoblju, ukupna vrijednost promocije festivala, priopćili su njegovi organizatori, iznosi gotovo 100 milijuna kuna, a u fokusu reklama velikim je dijelom destinacija Umag, ali i Istra i hrvatsko primorje.

U protekle tri godine Sea Star zabilježio je više od 120.000 posjetitelja od kojih je 90 posto u Umag došlo isključivo zbog festivala te je čak 96 posto ispitanika popravilo ili zadržalo svoje mišljenje o Umagu. Iz toga se, tvrde organizatori festivala, “zaključuje da festival ima vrlo pozitivan efekt na brendiranje destinacije, te da će se, u skladu s izvještajem Svjetske turističke organizacije pri Ujedinjenim narodima (UNWTO), veliki broj njih u zrelijim godinama vratiti na odmor s obitelji na destinacije koje su posjećivali u mladosti”.

Umag, 250519.
Druga vecer Sea Star festivala na kojem su kao najvece zvjezde nastupili Wu-Tang Clan.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Šebelić / CROPIX
Na Sea Star festivalu nastupio je i Wu-Tang Clan

Kako je istraživanje pokazalo, posjetitelj Sea Star festivala troši oko 35 posto više od prosjeka turista na istoj destinaciji, i to u prosjeku 2200 kuna, dok strani posjetitelji u prosjeku troše do 3000 kuna tijekom ovog festivalskog vikenda. Imajući u vidu da za smještaj uglavnom biraju apartmane, njihova izvanpansionska potrošnja čak je duplo veća u odnosu na prosjek, čime se dodatno uvećava efekt na lokalnu ekonomiju, pohvalili su se organizatori festivala.

Arhiva organizatora
Sea Star festival 2017.

Dodatno, konzultantska kuća specijalizirana za turizam i hotelijerstvo u svojoj je analizi primijetila i kako, usprkos tome što je Hrvatska postala destinacija s velikim brojem festivala, svibanjski Sea Star i dalje je jedini veliki glazbeni festival u predsezoni čime se podržava plan hrvatskog turizma za obogaćivanje ponude van glavne sezone. A nakon što su festivali Outlook i Dimensions, osim novog termina usred sezone, za novu lokaciju odabrali Tisno kod Šibenika, dodaju organizatori Sea Stara, kao jedini veliki glazbeni događaj u Istri danas je ostao samo Sea Star.

Umag, 250519.
Druga vecer Sea Star festivala na kojem su kao najvece zvjezde nastupili Wu-Tang Clan.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Šebelić / CROPIX
Sea Star festival 2019.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:37