Roditelji na sto muka

Popriličan trošak: Evo koliko koštaju slavlja krizme i pričesti, svi restorani rasprodani

Slavili kod kuće ili u restoranu, troškovnik je kako god okrenemo, s obzirom na primanja, popriličan
Ilustracija, restoran
 Tom Dubravec / CROPIX

Prije će deva proći kroz ušicu igle, nego što će roditelji prvopričesnika i krizmanika, u ovim posljednjim tjednima korizme, pronaći slobodne stolice u restoranima za proslavu tih važnih obiteljskih događaja.

Od dalmatinskih ugostitelja, ali i sve zabrinutijih roditelja, saznajemo kako su se mjesta za proslave, koje se zbog "kasnog" Uskrsa ove godine održavaju krajem travnja i u svibnju, trebala rezervirati još prije nekoliko mjeseci, idealno još prošle godine, u listopadu ili studenom.

- Popunjeni smo sjajno, kada završi korizma radit ćemo punom parom, zaista neće biti predaha. Gotovo je već sve rezervirano ovoga proljeća, posebno vikendima, za krštenja, pričesti, krizme - još prije nekoliko dana rekao je Slobodnoj Dalmaciji Ivan Šimunović, voditelj restorana "Adriatic Grašo" u ACI marini.

Najveći problem je, ističu ugostitelji, to što nisu svi vjernici u svojim župama dobili datume primanja sakramenata u isto vrijeme. Neki su tako bili u prilici rezervirati termine još u listopadu, dok su se drugi morali snalazili, saznavši datum tek krajem godine. Prava pomama vlada za prvim vikendom svibnja. Dakle, 4. i 5. svibnja datum je u kojem je sada već u potpunosti nemoguće dobiti mjesto u restoranu.

- Nažalost, sve je puno - isti odgovor dobili smo u svim splitskim restoranima koje smo kontaktirali. Mjesta nema u Gusara, Babilona, Re di Mare, Lučice, Baletnoj školi... Isto vrijedi i za idući vikend, 11. i 12. svibnja.

- Popunjeni, nema više ni stolice - kratko su nam poručili i iz restorana Stari mornar. Pokušali smo od ugostitelja dobiti preporuku, možda za neki malo manje znano gastronomsko mjesto, gdje bi se možda još uvijek moglo rezervirati nekih petnaest do dvadeset mjesta, no bezuspješno.

- Gospođo, napravite doma, proći ćete jeftinije. Za dio jelovnika naručite catering ako vam se ne kuha, neka uskoče bake i rodbina, mjesta vam nigdje nema - toplo nas je savjetovao jedan od ugostitelja.

Tradicija slavljenja svetih sakramenata po kućama, očito više nije u modi. Moderne mame kažu kako, s obzirom na radno vrijeme, posebno rad vikendom, sve teže stižu biti domaćice. S druge strane, i troškovnik je kako god okrenemo, s obzirom na primanja, popriličan.

Ukupni trošak krizme, dakle odjeća, takse crkvi, ručak u restoranu za dvadesetak odraslih ljudi izaći će vas oko tisuću eura. Cijena menija po osobi uglavnom iznosi od 150 do 250 kuna, popust za djecu je 50 posto. Želite li otvorenu konzumaciju pića izaći će vas oko 60 kuna za odraslog gosta, tridesetak kuna za dijete.

Srećom, većina restorana dozvolit će vam da donesete svoje torte i kolače. Sve više ih, doduše, napominje kako proizvodi moraju biti s deklaracijom slastičarne u kojoj su kupljeni, kako ne bi odgovarali za eventualno trovanje tom hranom, no u većini slučajeva ipak će zažmiriti na kućnu radinost.

Pokušali smo kontaktirati i nekoliko splitskih župnika, no nisu nam htjeli dati službenu izjavu, bez odobrenja Nadbiskupije. Ipak, neslužbeno, svi su nam poručili sljedeće:

- Primanje svetih sakramenata stvar je kršćanskog odabira, odluke dugoročnog življenja, težnje svetosti, Krista i Duha Svetoga, nikako skupih restorana, pretjerivanja i nepotrebnih poklona. Najvažniji dio događa se u Crkvi i ako to ne shvaćaju prvopričesnici, krizmanici, kumovi i roditelji, onda je cijela fešta uzalud.

Shvaćamo potrebu da se raduje i proslavi, no nažalost sve manje vjernika u današnje doma prihvaća skromnost kao vrlinu. Apeliramo na roditelje i rodbinu da posvijeste što je uistinu važno i umjesto skupocjenih darova i restorana djeci poklone svoje vrijeme, radost, ljubav i toplinu doma - poručuju svećenici splitsko-makarske nadbiskupije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 18:39