Kako proći jeftinije

Pomoću ovih pet savjeta uhvatit ćete let iz snova po cijeni malo boljeg ručka

Sa zagrebačkog aerodroma "low cost" kompanije gotovo i ne lete, ali isplati se proširiti pretragu
Putnik na zračnoj luci
 Shutterstock

Često slušamo kako je netko ulovio let od Venecije do Barcelone za manje od 20 eura, iz Budimpešte do Maroka neki su putovali po cijeni manjoj od autobusne karte od Zagreba do mađarske prijestolnice... Ako ste među onima koji žele uhvatiti dobru priliku, a imate osjećaj da vas uvijek nekako mimoiđe, donosimo nekoliko savjeta uz koje ne možete pogriješiti i prije ili poslije na svoju ćete destinaciju iz snova otputovati po cijeni malo boljeg ručka.

1. Fleksibilnost

Kao što će vam svaki strastveni putnik reći, ako želite proći jeftino, prvo ulovite kartu, a onda prema njoj tražite godišnji odmor i bukirajte smještaj. Jedan je od najkorisnijih alata opcija "cheapest month" na stranici Skyscannera: odaberete odredište i servis vam traži karte u najpovoljnijem mjesecu u narednih godinu dana. Možda ćete umjesto u lipnju putovati u ožujku, umjesto od subote do subote možda ćete putovati od srijede do utorka, ali ćete putovati neusporedivo jeftinije.

2. Pozora, akcija

Redovne aviokompanije poput Croatia Airlinesa, Turkish Airlinesa, Air Francea nekoliko puta godišnje spuste cijenu limitiranog broja karata za više odredišta. Povežite se s profilima tih tvrtki na društvenim mrežama, unaprijed se raspitajte kad su obično te akcije i pripremite se na "najbrži prst". S obzirom na to da se radi o direktnim letovima iz hrvatskih gradova, bez putovanja do Budimpešte, Venecije ili Beograda, cijene od 100 do 130 eura za brojne europske destinacije i više su nego povoljne.

3. Proširite pretragu

Sa zagrebačkog aerodroma "low cost" kompanije gotovo da i ne lete, ali potegnete li samo do Zadra, Pule ili Osijeka izbor jeftinih letova bit će veći, a ako u tražilicu aviokompanije unesete Budimpeštu, Veneciju, Ljubljanu ili Beograd, izbor jeftinih letova višestruko će se povećati. No, vodite računa o tome da i put do zračne luke košta, pa i tu stavku uvrstite u svoju konačnu računicu!

4. Planirajte unaprijed

Koristite Google Flights ili aplikaciju Hopper koji prate kretanje cijena i javljaju vam kad se za željeno odredište pojavi neka dobra prilika. Svakako izbjegnite "last minute planiranje" - karte treba kupovati najmanje tri tjedna, a idealno i nekoliko mjeseci prije leta ako želite postići najbolju cijenu.

5. Budite lukavi

Iskusni putnici dobro znaju da su najskuplja putovanja vikendom i kad je povratak za okruglih sedam dana. Stranica Kayak, specijalizirana za pretragu letova, nedavno je napravila istraživanje koje je pokazalo da je petak najjeftiniji dan za putovanje, bilo da se radi o međunarodnim letovima ili onim unutar jedne zemlje. Najskuplji je dan za odlazak ponedjeljak, koji je pak najjeftiniji za povratak. Prema nekim istraživanjima, najjeftinije je putovati zimi (osim u vrijeme blagdana), a najviše sreće u svojoj potrazi za povoljnim letovima ipak ćete imati nedjeljom. I za kraj, kad pretražujete letove, nakon surfanja obrišite kolačiće i "cache". Po njima aviokompanije vide da ste već tražili navedeni let i znaju (odnosno njihov algoritam zna) da ste stvarno zainteresirani i da je veća šansa da ćete kupiti kartu premda bila i nešto skuplja.

Isplativi transferi do zračnih luka u obližnjim državama

Jedna od najvećih i najčešćih zamki prilikom kupnje jeftinih avionskih karata jest činjenica da se u velikoj većini slučajeva radi o letovima koji ne idu iz Zagreba ili neke druge hrvatske avionske luke, nego iz neke od susjednih zemalja. I sama sam prije otprilike dvije godine bila "žrtva" tog trika, pa mi se pri planiranju puta u Portugal 1200 kuna za kartu iz Zagreba do Lisabona činilo daleko previše dok sam zaključila da je 100 eura za avionsku kartu od Milana do Lisabona sasvim pristojna cijena. I bila je, dok nisam shvatila da put do Milana također nije besplatan te da na avion mogu stići isključivo ako prespavam u Italiji, što je bio dodatan (nemali) trošak. Da vam se ove kardinalne (ali i početničke) greške ne bi dogodile, u nastavku donosimo kalkulacije za sve načine na koje se može stići do obližnjih aerodroma.

LJUBLJANA

AUTOBUS - Put s ljubljanskog aerodroma definitivno je najisplativiji od svih susjednih aerodroma, što je logično jer je i najbliži. Autobusna karta za Ljubljanu iz Zagreba kreće se u rasponu od 80 do 90 kuna, a od autobusnog kolodvora do aerodroma može se doći gradskim autobusom koji košta dodatna 4 eura. Dakle, trošak puta autobusom nešto je viši od 100 kuna, a cijeli transfer u prosjeku bi trebao trajati oko tri sata.

VLAK - Na ovoj su relaciji uvjeti puta busom i vlakom prilično slični, osim što je vlak nešto jeftiniji - karta košta devet eura.

BlaBlaCar - Ova u posljednje vrijeme sve popularnija stranica doista nudi širok spektar mogućnosti, a jedina joj je mana što, ako put planirate dosta unaprijed, ne možete biti sigurni da će netko ići na destinaciju koja je vama potrebna baš taj dan. Ipak, ako govorimo konkretno o relaciji Zagreb - Ljubljana, teško se dogodi dan u kojem nitko ne objavi svoju ponudu jer se radi o frekventnoj i nevelikoj udaljenosti. Cijene idu od 40 do maksimalno 70 kuna, a dobra je stvar što postoji mogućnost da svojeg vozača, ako se sprijateljite, pitate da vas direktno ostavi na zračnoj luci. Ako ne, opet se možete iz centra zaputiti do aviona javnim prijevozom.

GoOpti - Radi se o stranici zanimljiva koncepta, koja je zamišljena kao mjesto na kojem se može naći prijevoz direktno do aerodroma. Ipak, isplativa je većinom samo ako je u nju uključeno više osoba, a jeftinija je ako se rezervira dovoljno unaprijed. Na primjer, put od Zagreba do ljubljanskog aerodroma idući bi tjedan za jednu osobu koštao minimalno 139 eura, ali kad bi na put išlo šest ljudi, svatko bi morao dati 25 eura, što je sasvim pristojna cijena kad se u obzir uzme činjenica da takav bus svoje putnike ostavi baš tamo gdje moraju čekati drugi avion.

BEČ

AUTOBUS - Karta košta od 140 do 150 kuna, a put uglavnom traje oko pet sati. S autobusnog kolodvora u Beču do aerodroma se za 15-ak minuta može doći podzemnom željeznicom, za koju karta košta oko dva eura.

VLAK - Iz Zagreba se u Beč može doći također za oko 150 kuna, a vlak vozi više puta dnevno. Putuje se većinom nešto manje od sedam sati.

BlaBlaCar - Na relaciji s Bečom već je rjeđe moguće naći nekoga tko putuje direktno u grad, tako da je najbolje ne pouzdati se u potpunosti u ovu opciju. Ipak, kolegica je jednom prilikom ulovila prijevoz za Zagreb - Beč s brzim i ljubaznim vozačem za samo 120 kuna po osobi, pa se isplati baciti pogled. Sama aplikacija predlaže opciju puta do Ljubljane, pa od tamo do Beča.

GoOpti - Za šest ljudi cijena je oko 58 eura po osobi. Dakako, ako se putovanje planira ranije, veća je vjerojatnost da ćete uloviti dobru cijenu.

MILANO

AUTOBUS - Croatia bus vozi po cijeni od 360 kuna na ovoj relaciji, a put traje oko 8 sati. Veću ponudu termina ima FlixBus, a kod njih cijene kreću već od, na primjer, 218 kuna, ali se penju također do više od 300. Flix, pak, ponekad do Milana vozi i po 14 sati jer obilazi, kako se kaže, svako selo putem do odredišta. Nakon dolaska u Milano, do aerodroma se ide vlakom koji se plaća dodatnih 10 eura.

VLAK - Jedina je opcija vlak do Trsta za 18 eura, pa prelazak na bus ili raspitivanje o lokalnim linijama, koje ne bi trebale biti skuplje od 10 do 15 eura. Na relaciji Zagreb - Trst putuje se oko pet sati.

BlaBlaCar - Slično kao i s Bečom, nešto je rjeđe da se nađe ovakav prijevoz. Kad ga ima, plaća se oko 200 kuna, a sretnija opcija za polazak od Zagreba je možda, na primjer, Rijeka.

GoOpti - Oko 100 eura po osobi za šest ljudi.

BEOGRAD

AUTOBUS - Za put od pet i pol sati platit ćete 230 kuna. Aerodrom je 18 km udaljen od centra grada, a može se otići busom, koji košta 300 dinara, ili prilično prihvatljivim taksijem.

VLAK - Slično vrijeme puta autobusom trebalo bi biti i ono s vlakom, ali ponekad se put može odužiti radi čekanja na granici. Cijene su oko 200 kuna, a zanimljiva opcija za mlade su i party vlakovi kojih ima sve više, a koji uključuju šank i DJ-eve u vagonima.

BlaBlaCar - Vjerojatno najisplativija opcija - put u jednom smjeru većinom je oko 125 kuna, a svaki dan postoji višestruki izbor termina.

GoOpti - 50 eura.

Važna stavka: Naveli smo okvirne cijene i ponude za različite vrste prijevoza, ali ono što može dodatno zakomplicirati i poskupiti putovanje jest vrijeme polaska, primjerice autobusa ili vlaka. Nakon dugog puta može vam se dogoditi da morate prenoćiti u gradu iz kojeg letite ili da satima čekate na aerodromu. Ista je stvar na povratku s putovanja: ako avion slijeće u trenutku kad nema više linija za hrvatske gradove, morate u trošak ukalkulirati dodatnu noć smještaja. Zato se često prijevozi kao što je GoOpti isplate čak i ako su malo skuplji jer vas vozači skupljaju na aerodromu i čekaju baš vaš let.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 07:30