Diskriminacija?

Plaćanje parkiranja stranih turista ovisi o njihovoj volji

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

3.9.2019. u 12:25

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

3.9.2019. u 12:25

Zadar,300912. Od sutra je na snazi novi, zimski rezim naplate parkiranja u Zadru. Parkiranje se naplacuje samo od 8 do 16 sati, ali po starim, ljetnim cijenama: cetiri kune za drugu i sest kuna za prvu zonu za jedan sat.Tako ce biti do 30. travanja iduce godine. Foto: Jure Miskovic / CROPIX
Jure Mišković / CROPIX

Plaćaju li vlasnici automobila stranih registarskih oznaka kazne za neplaćeno parkiranje pitanje je koje je ovih dana dovelo do niza vrlo zanimljivih odgovora. Nedavno se Zadarskom listu obratio Zadranin, vlasnik automobila registriranog u jednoj od država EU. Prema njegovim riječima, od početne kazne za parkiranje, dnevne karte u iznosu od 56 kuna, koju nije htio platiti, ovršnim postupkom mu je narasla do skoro 300 eura.

Budući da je njegov automobil imao uplaćeno kasko osiguranje, Zadranin se obratio ADAC-u, Njemačkom auto klubu koji ga je savjetovao da ne plati kaznu. Treba reći kako je ovaj Zadranin u sklopu svojeg auto-osiguranja imao pravo na besplatnu uslugu odvjetnika po želji. U konačnici, iznos kojeg je trebao platiti je u Njemačkoj ocijenjen kao iznuda te je nakon intenzivne pravne borbe među suprotstavljenim stranama objavljen status quo.

Za objašnjenje cijelog slučaja novinari su upitali izvore iz hrvatske diplomacije.

- Hrvatske odvjetničke kuće imaju suradnju s primjerice njemačkim odvjetničkim kućama. No u ovoj suradnji se igra na discipliniranost Nijemaca. Čim dobije opomenu pred ovrhu, Nijemac odmah požuri u banku platiti iznos. No naši građani se vrlo često upuštaju u pravnu bitku i dobivaju sporove zbog načina prema kojem Nijemci ne priznaju odluke hrvatskih pravosudnih tijela, rekao je nekadašnji hrvatski diplomat.

To je pomalo čudno jer su zadarske Obale i lučice, koje naplaćuju parking, nedavno objavile da njihove kazne vrijede i na području EU. Kakav je pravni okvir na području EU po ovom pitanju ovaj diplomat nije htio komentirati, ali je rekao da je pravosudna praksa prilično neujednačena.

Zadarskom listu je ubrzo stigla na uvid presuda Županijskog suda u Varaždinu od 27. veljače ove godine koja se odnosi na parkiranje. Talijanski državljanin iz Ravenne uputio se u bitku protiv Obala i lučica i dobio ih na drugostupanjskom sudu. Sud je riješio da je ovrha nevažeća jer javni bilježnici ne mogu ovršiti strane državljane. Iščitavajući presudu zanimljivo je da Obala i lučice koriste usluge pulskog odvjetnika Marka Kuzmanovića i javnog bilježnika Ivana Kukučke iz Pule, a ne nekog zadarskog javnog bilježnika.

- Da se odmah razumijemo, stranac se u ovom slučaju ni po čemu ne razlikuje od domaćeg čovjeka. Pitanje je samo koji sud odlučuje o sporu između Obala i lučice i tog stranca. Postoji niz odluka koje u ovakvim slučajevima kažu da je nadležan sud na teritoriju Republike Hrvatske. Vrhovni su je u ožujku 2018 zauzeo upravo stav koji u svojoj presudi spominje Županijski sud u Varaždinu. Do tada je sudska praksa bila različita, pa je npr. Županijski sud u Zagrebu u veljači 2018. uvažio žalbu ovrhovoditelja, tvrtke za naplatu parkiranja. To je neujednačena praksa, ali nema zapreke da tužitelj tuži i dobije spor protiv stranca pred sudovima RH, rekao je zadarski odvjetnik Marijan Birkić.

Birkić dodaje da su spomenuti primjeri samo čeprkanje 2 mm po površini problema te da nitko ne pokušava prokopati barem 2 cm problema. Naime, kaže ovaj odvjetnik, svi komunalci koji se bave parkingom udruženi su u Hrvatsku parking udrugu koju zastupa upravo pulski odvjetnik Kuzmanović. Također, Birkić navodi da je veliki broj prijava podnesen Javnobilježničkoj komori protiv spomenutog javnog bilježnika, a nikad se ništa nije dogodilo.

Glavno pitanje je koliko su sve te udruge naplatile novca, a da za to nisu imale osnova. Dodatno pitanje je i zašto nisu pokretale sudski spor. Naime, Obala i lučice su se pozivale na EU uredbu 1215. od 12. prosinca 2012., ali je Sud EU u Luxemburgu u predmetu C 551/15 riješio da se hrvatski javni bilježnici ne mogu tretirati kao sud. Zanimljivo je da se Obala i lučice u cijeloj toj pravosudnoj zavrzlami naplaćuju samo u visini iznosa dnevne karte i to bez kamata, pa i tu leži djelomičan odgovor na pitanje zašto se ne pokreću sudski postupci. »Vrhnje« u cijelom postupku beru odvjetnici i javni bilježnici. Usput budi rečeno, Talijan iz Ravenne je otišao kući iz Varaždina »bogatiji« za 625 kuna ovršnog troška koje mu je Obala i lučice morala isplatiti u roku osam dana.