Oboren svjetski rekord

Pjevač kultnog benda prodao svoje gitare na dražbi: Prikupljeno preko 21 milijun dolara!

Netko je platio 3.975.000 dolara i postavio novi svjetski rekord za najskuplju gitaru ikada prodanu na aukciji
David Gilmour
 MJ Kim / Getty Images

Gitara Black Fender Stratocaster, ili samo Black Strat, pjevača i gitarista kultnog Pink Floyda Davida Gilmoura prodana je na aukciji za skoro četiri milijuna dolara (preko 26 milijuna kuna), piše Forbes. Taktovi Gilmourove Black Strat mogu se čuti na hitovima poput Money, Shine On You Crazy Diamond i Comfortably Numb, a na aukciji koju je pjevač organizirao kako bi prikupio novac za svoju humanitarnu zakladu, ali i raskrčio svoj dom, netko je bio spreman platiti 3.975.000 dolara i tako postaviti novi svjetski rekord za najskuplju gitaru ikada prodanu na aukciji.

Ukupno je na aukciji njegovih gitara prikupljeno 21.490.750 dolara, odnosno skoro 142 milijuna kuna.

- Ove su gitare bile jako dobre prema meni i mnoge od njih su mi godinama pružale djeliće glazbe. Više puta isplatile su same sebe, no sada je vrijeme da nastave svojim putem. Gitare su zamišljene za sviranje i moja je želja da, gdjegod da završe, nastave svojim vlasnicima prenositi dar glazbe - poručio je Gilmour u priopćenju povodom aukcije i dodao kako se nada da će prikupljenim novcem od prodaje „pomoć stići tamo gdje je stvarno potrebna i kroz moju humanitarnu zakladu učiniti nešto dobro u svijetu”.

Njegova je zaklada, naime, fokusirana na probleme gladi u svijetu, klimatskih promjena, beskućništva i raseljenosti ljudi diljem svijeta, a kako je ovih dana objavio na svom Twitteru, sav novac prikupljen na dražbi gitara donirat će neprofitnoj organizaciji ClientEarth koja se okuplja pravnike u borbi za zaštitu okoliša.

Ipak, kaže, nije mu bilo lako oprostiti se od njih, a ne isključuje i mogućnost da ih jednog dana opet otkupi. Osim humanitarnih ambicija Gilmour je, prema pisanju Forbesa, organizirao aukciju i kako bi raskrčio svoj dom.

- Nisam htio ostariti i imati cijelu zalihu gitara koje samo vise okolo i ništa ne rade, a iskreno, jednostavno nemam vremena da bih dovoljno često koristio većinu tih gitara. Donijet će veselje drugim ljudima - objavio je Gilmour.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 19:52