Siguran najam

Pet pitanja vezana uz sigurnost koja bi svakako trebali pitati pri iznajmljivanju prostora

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

12.5.2018. u 8:28

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

12.5.2018. u 8:28

, Image: 34946249, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Dubravko Grakalić / Profimedia, Alamy

Ilustracija, najam sobe

Pri odlasku na more ili u neki strani grad, najam apartmana ili sobe odlična je alternativa hotelu jer, osim što ćete uštedjeti nešto novaca, imat ćete i priliku upoznati lokalce te vidjeti mjesto kroz njihove oči.

Ipak, prema istraživanju provedenom u SAD-u, mnogi iznajmljivači ne vode računa o sigurnosti u prostorima koje iznajmljuju, piše Consumer Reports. Primjerice, samo 80 posto prostora imalo je detektore dima, 42 posto pregledanih prostora za najam sadržavalo je aparat za gašenje požara, a samo 36 posto njih imalo je kutiju za prvu pomoć. Pri tome treba naglasiti da su svi ti iznajmljivači napisali da navedeno imaju u svojim prostorima.

Budući da vjerujemo da ni kod nas nije bolja situacija (a možda je čak i gora), preporučujemo da se pri iznajmljivanju sobe ili apartmana u kojima ćete boraviti tijekom svog posjeta odabranom mjestu raspitate za sljedećih pet pitanja.

Prvo bi trebali pitati ima li soba/apartman detektore dima i ugljičnog monoksida, a pri tome treba pitati i kada su zadnji put kontrolirani te funkcioniraju li.

Osim toga, pitajte sadržava li prostor koji iznajmljujete aparat za gašenje požara i gdje je on smješten.

Treće, pitajte iznajmljivača nudi li karton s podacima za hitne slučajeve. Naime, stranice za iznajmljivanje poput Airbnb-a nude korisnicima da ispune digitalni karton s podacima za hitne slučajeve, odnosno gdje otići i koga nazvati u slučaju nezgode. Realno, nije potrebno da iznajmljivač ima karton kao takav, ali svoje podatke i informacije vezane uz što napraviti u hitnim slučajevima trebao bi Vam dati.

Nadalje, bilo bi dobro i da soba/apartman koji iznajmljujete sadržava kutiju za prvu pomoć pa preporučujemo da se interesirate o tome kod svog iznajmljivača. Pri tome, naravno, pitajte i gdje ju drži. Ako ju iznajmljivač nema, ponesite svoju uz lijekove koje koristite, a ne škodi ni uzeti recepte za lijekove.

Konačno, trebali bi i pitati ispunjava li prostor lokalne sigurnosne regulacije. Prije odlaska na put, istražite ima li destinacija na koju putujete lokalne ili regionalne sigurnosne regulacije za prostore koji se iznajmljuju te o tome pitajte iznajmljivača.