Nova taktika

Padne li kiša tijekom vašeg odmora, na ovom popularnom otoku možete dobiti povrat novca

Poticanje hotelijera da u slučaju kiše vraćaju novac gostima trebalo bi umanjiti komercijalnu štetu zbog vremenske prognoze
Oluja se približava Portoferrariju na Elbi
 Profimedia, imageBROKER

Kiša i loše vrijeme jedno su od najvećih razočaranja koje turistima na odmoru mogu pomrsiti račune, no talijanski otok Elba tome je odlučio stati na kraj, piše New York Times. Pokrenuli su, naime, Inicijativu dobrog vremena prema kojoj, ako tijekom vašeg boravka na Elbi kiši više od dva sata tijekom bilo kojeg dana, dobivate povrat novca za jednu noć. Kiši li pak dva ili više sata tijekom cijelog odmora na Elbi, hotelijeri će vam vratiti puni iznos koji ste uplatili za svoj smještaj.

Inicijativa, doduše nije posve nova - nekoliko je hotela već imalo sličnu praksu, no poticanje svih hotelijera da u slučaju kiše vraćaju novac svojim gostima trebalo bi „umanjiti komercijalnu štetu nastalu zbog vremenske prognoze”, poručio je Claudio Della Lucia, Elbin menadžer za turizam.

- Ovo je dobra stvar jer će poboljšati našu prodaju i booking industriju - dodao je Walter Tripicchio menadžer Hotela Scoglio Bianco, smještenog nedaleko Portoferraija, najvećeg grada na ovom toskanskom otoku.

Taj se hotel inicijativi pridružio prošli tjedan, pa će tek vidjeti kakav će utjecaj ovakva odluka imati na njihov hotel i brendiranje Elbe kao turističke destinacije. Iako je u posljednje vrijeme na Elbi bilo uglavnom oblačno, Tripicchio kaže kako do dosad nisu trebali aktivirati svoju najnoviju opciju povrata novca zbog kiše.

- Elba je mali otok i jako je vjetrovito. Vrijeme se jako brzo mijenja tako da je malo vjerojatno da će kiša padati više od dva sata dnevno. Moguće je, ali ne često - smatra ovaj hotelijer, a s njim se složio i Della Lucia koji je za New York Times istaknuo da su u zadnjih pet godina tijekom travnja i svibnja bila samo dva dana tijekom kojih je kiša padala više od dva sata tijekom dana.

Naime, posjetitelji će moći dobiti povrat novca ako je kišilo između 10 i 20 sati, a češća je opcija da kiši tijekom noći. Zadesi li ih ipak loše vrijeme tijekom odmora, povrat koji će dobiti uključivat će trošak smještaja s porezom, ali ne i trošak doručka i večere, ako su tu opciju imali uključenu u svom aranžmanu.

Inače sličnom se pogodnosti još prije četrdesetak godina reklamirao Hvar, koji je gostima poručivao da će im u dane njihova odmora kada padne barem kap kiše, naplatiti samo pola pansiona, dok bi u slučaju da temperatura padne ispod nule ili padne snijeg, njihov pansion bio posve besplatan, pisala je Slobodna Dalmacija.

Iako je Elba na daleko poznata po kristalno plavoj i smaragdnoj boji mora, taj otok nudi i raznolike sadržaje koje se može konzumirati i tijekom lošeg vremena. Tu su, recimo, stare vile u kojima je boravio Napoleon tijekom svog desetomjesečnog egzila na otoku 1814. godine, akvarij, rudnici minerala, a tu je i stara kapelica koju je Napoleon prenamijenio u kazalište.

Nova turistička strategija otoka, prema kojoj turisti mogu ostvariti povrat novca zbog kiše, na snazi će biti do kraja svibnja, a zatim opet od 15. rujna do kraja listopada, te opet od početka 5. mjeseca iduće godine. Čini se da Elba takvom politikom želi ohrabriti goste da posjećuju otok i izvan jake ljetne sezone.

Prema menadžeru Hotela Scoglio Bianco, većina turista iz Francuske i sjeverne Europe, ionako ne dozvoljava da im kiša pokvari odmor, jer se u slučaju lošeg vremena okreću drugim atrakcijama i sadržajima. No, za Talijane koji primarno tijekom svog odmora žele uživati na plažama, ovakva bi inicijativa mogla biti vrlo korisna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 21:22