Signalitics

Pad burzi diljem svijeta: Investitori oprezni zbog širenja koronavirusa u Italiju

Negativan sentiment sa svjetskih tržišta se prelio i na Zagrebačku burzu gdje je Crobex ostvario pad od 4,9%
Ilustracija, putnici nose maske kao preventivnu mjeru protiv koronavirusa
 Ivana Batev / CROPIX

Što se dogodilo?

Vodeći svjetski dionički indeksi ostvarili su svoju najlošiju izvedbu u protekle dvije godine nakon što je značajno širenje koronavirusa izvan Kine izbrisalo nade u skoro obuzdavanje zaraze. Nastavno na snažne korekcije diljem Azije i Europe, američki S&P 500 indeks je pao za 3,4% te tako izbrisao sve svoje ovogodišnje dobitke. Za indeks ovo je najsnažnija korekcija od kada su trgovinske tenzije s Kinom uznemirile tržišta u veljači 2018. godine. FTSE All World indeks je izgubio 3%.

Što to znači?

Strah među investitorima se raširio nakon što je širenje koronavirusa eskaliralo preko vikenda u Italiji. Do sada je prijavljeno više od 220 zaraženih osoba od kojih je njih sedam umrlo od posljedica virusa što je učinilo Italiju trećom zemljom s najvećim brojem zaraženih, odmah nakon Kine i Sjeverne Koreje. Sve zaražene regije su poduzele mjere opreza poput zatvaranja mjesta gdje je koncentriran visok broj zaraženih, a u najzaraženijim gradovima na snazi su i policijske kontrole kako bi se ograničilo kretanje građana.

Unatoč tome što većina kompanija u Italiji u ovoj fazi nastavlja s redovnim poslovnim aktivnostima, ekonomski rizici su naglašeni s obzirom na brzo širenje zaraze unutar zemlje i ekonomsku važnost zahvaćenog područja. Sjeverna Italija generira 56 posto talijanskog BDP-a te zapošljava gotovo pola radne snage, a i visoko je integrirana u europske trgovinske lance.

Podsjećamo, kako se Italija već nosi s ekonomskom stagnacijom i nizom drugih poteškoća, a posljedice virusa zasigurno će se negativno odraziti na sentiment stanovništva i samim time i na potrošnju i investicije.

Zašto nam je važno?

Negativan sentiment sa svjetskih tržišta se prelio i na Zagrebačku burzu gdje je Crobex ostvario pad od 4,9%. Takva izvedba ne iznenađuje ako u obzir uzmemo značaj Italije za domaću ekonomsku aktivnost. Naime, talijanski turisti generiraju oko 7% ukupnih noćenja stranaca dok je uz Njemačku, Italija naše najvažnije tržište za izvoz roba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:42