Upitna budućnost

Ozbiljne posljedice poreza: Zbog ove mjere u opasnosti jedan od najpoželjnijih modela auta

Po novom rješenju, od početka 2020. godine u Francuskoj će najviše biti penalizirani vlasnici SUV-ova i drugih većih vozila
Ilustracija
 Niksa Stipanicev / CROPIX

Zbog novih državnih mjera koje će s početkom iduće godine stupiti na snagu u jednoj od najvećih tržišta automobila u Europi, Francuskoj, mogle bi označiti kraj sportskih kompaktnih automobila, ali i tržišni pad sve popularnijih SUV-ova u cijeloj Europi.

Kako navodi HAK revija, u Francuskoj je donesen novi propis o poreznim opterećenjima na kupnju automobila. Po novom rješenju, od početka 2020. godine najviše će biti penalizirani vlasnici SUV-ova i drugih većih vozila sa snažnim motorima koji emitiraju više CO2. Procjenjuje se da bi čak 30 posto novih automobila ušlo u novi razred ekološkog oporezivanja kad bi tržište novih vozila 2020. godine bilo isto kao i 2019. godine.

Tako će primjerice za vozila koja emitiraju 173 g/km CO2 (po NEDC mjerenjima) Francuzi plaćati 12.552 eura državi, a za vozila koja emitiraju više 184 g/km CO2 penalizacija će biti maksimalnih 20.000 eura što skoro dva puta veći iznos.

To će utjecati na mnoge SUV-ove (pogotovo luksuzne) kojima će sigurno pasti prodaja, a isto tako i na limuzine. Jedan primjer su i sportski kompakti. Renault Megane RS koji emitira 181 g/km CO2 tako bi od 1. siječnja bi mogao koštati 55.790 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:15