Novac.hr

Ovih osam namirnica ima gotovo beskonačan rok trajanja, ako se čuvaju pod pravim uvjetima

Najduže traje hrana bez vode s puno šećera i soli, jer su to dodaci koje bakterije ne vole
Ilustracija
 Profimedia, Radko Voleman - ČIF

Ništa nije toliko teško kupovati unaprijed kao hranu, koja je najlakše pokvarljiva roba. Većina hrane ne traje predugo jer sadrže tvari koje mikrobi obožavaju, a premalo onih koje ne podnose, poput soli. Najduže traje hrana s najmanje vode jer bakterije ne mogu izdržati na njoj predugo, što znači da većina hrane koja na policama može stajati jako dugo ima puno soli i šećera, a malo vode. Postoji li još stvari, poput voćne torte s ekspedicije Roberta Scotta koja je bila jestiva i nakon 106 godina? Postoji, Business Insider donosi popis osam prehrambenih artikala za koje vjerojatno niste znali da mogu trajati gotovo beskonačno.

1. Med

Prilikom iskopavanja grobnica u Egiptu 2015. Godine pronađen je med star oko 3000 godina. Nevjerojatno, ali bio je potpuno jestiv. Ovakav nevjerojatan vijek trajanja meda je zbog jedinstvenih karakteristika – ima minimalno vode i puno šećera pa se u njemu nikako ne mogu razviti bakterije. Baš zato ga pčele proizvode za svoje mlade u košnicama – on je hrana i zaštita.

Procesuiranje meda tijekom pakiranja nije najbolja ideja za produživanje vijeka trajanja jer znači dodavanje vode. Iako se med može zamutiti i kristalizirati, to ne znači da se pokvario jer će u vrućoj tekućini ponovo dobiti prvotnu teksturu.

, Image: 213941633, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy
Med

2. Osušene grahorice

Čim namirnica nema vode, trajat će duže. Ista je stvar s dehidriranim grahoricama, one jednostavno nisu privlačne bakterijama. Radi se o grahu, slanutku, leći i svim njihovim vrstama, a ako budu dobro skladištene bit će odličan izvor proteina dugo godina. Čim se u njih doda voda, vijek trajanja im se smanjuje na tek nekoliko mjeseci.

Dried pulses (Phaseolus vulgaris) in bowls. These are black beans (upper right), red kidney beans (upper left), borlotti beans (bottom) and green lentils (Lens culinaris, centre), Image: 102267109, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Sciencephoto RM
Profimedia, Sciencephoto RM
Osušene grahorice

3. Soja sos

Nezaobilazan umak azijske kuhinje ima potencijalni rok trajanja od tri godine. Kombinacija soli i fermentiranog umaka znači da, neotvoren, soja sos može dugo stajati na polici. To ovisi o vrsti sosa i temperaturi na kojoj se skladišti. Ako se pokvari, to će se vjerojatno dogoditi zbog plijesni oko poklopca.

, Image: 124654679, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy
Soja sos

4. Ocat

Neki će reći da je ocat u stvari pokvareno vino i da se ne može pokvariti više od toga, no zbog procesa fermentacije pomoću bakterije Acetobacter, nije privlačan drugim bakterijama niti plijesni. I dok će bijeli ocat uvijek ostati isti, druge vrste mogu promijeniti boju ili na dnu imati talog. U većini slučajeva to neće utjecati na sigurnost proizvoda, ali bi moglo na okus i izgled.

Oil and Vinegar, Image: 136206953, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy
Ocat

5. Bijela riža

U testiranjima je bijela riža bila jestiva i nakon skladištenja dužeg od 30 godina. Ključ je u temperaturi – što manje stupnjeva Celzijevih, to duži rok trajanja. Najbolja je, pokazuju dosadašnje studije, oko 3 stupnja plus atmosfera sa što manje kisika. Smeđa riža, iako zdravija, ima kraći rok upotrebe zbog nezasićenih masti koje se mogu pokvariti. Smeđa riža je pokvarena kada postane uljasta i zaudara na staru boju.

White uncooked rice in wooden spoon, Image: 268447613, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Panthermedia
Profimedia, Panthermedia
Bijela riža

6. Tamna čokolada

Problem s običnom čokoladom je najčešće u mlijeku koje je lako kvarljiva namirnica. Baš zato tamna čokolada traje duže, iako možda neće uvijek izgledati isto. To je zato što će na površinu izbiti masnoća ako se čokolada ne čuva na konstantnoj temperaturi. Ali ako se ispuni taj uvjet, tamna čokolada je jestiva i duže od dvije godine. No, većini neće trajati toliko dugo.

, Image: 161793979, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy
Tamna čokolada

7. i 8. Sol i šećer

Dugovječna hrana je bogata solju i šećerom. Pojednostavljeno – to su dvije tvari koje izvlače vodu pa se tamo ne mogu razviti bakterije. Zato solimo šunku, šećerimo pekmez, a koristimo i sol i šećer za švedski losos. Ako se skladište u uvjetima bez vlage, sol i šećer u originalnom obliku zapravo mogu trajati vječno. No, ako soli dodamo jod, što često ima industrijska sol, zapravo joj skraćujemo rok trajanja na otprilike pet godina.

Stack of sugar cubes and salt in wooden bowl, Image: 313691609, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy
Šećer i sol

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 00:12