Signalitics

Odlični poslovni rezultati kompanija uzrokovali najsnažniji rast Wall Streeta od ožujka

Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Američki dionički indeksi jučer su zabilježili najsnažniji jednodnevni rast od ožujka gdje je snažan rast zarada američkih kompanija u trećem kvartalu zasjenio tržišne zabrinutosti oko nedavnih uzlaznih pritiska na prinose te geopolitičke tenzije.

Rast je pritom ponajviše nošen dionicama tehnološkog sektora koje su u prethodnom tjednu zabilježile i najsnažniju korekciju, a slijedila su izdanja zdravstvenog sektora.

Rast američkih prinosa pomogao je izvedbi dionica financijskog sektora pri čemu su Goldman Sachs i Morgan Stanley jučer objavili rezultate za treći kvartal koji su značajno nadmašili tržišna očekivanja.

Zarade po dionici Goldman Sachsa pritom su dosegnule svoju najvišu razinu ikad (6,28 dolara po dionici) dok su tržišta anticipirala nešto lošiju izvedbu u odnosu na prvu polovicu godine. Rastu profita pomoglo je i porezno rasterećenje prema kojem kompanija mora platiti oko 300 milijuna dolara manje poreza u odnosu na godinu ranije.

Sentimentu investitora pomogla je i iznad očekivana izvedba američkog industrijskog sektora u rujnu uz rast od 0,3% mjesečno, dok je na razini trećeg kvartala ista zabilježila godišnju stopu rasta od 3,3%, što je usporavanje od 2 postotna boda u odnosu na raniji kvartal. Konsenzus očekivanja tako anticipiraju da će objava američkog BDP-a sljedeći tjedan za treći kvartal pokazati godišnju stopu rasta od 3,3% nakon rasta od 4,2% u drugom kvartalu godine.

Istovremeno, ZEW indikator sentimenta za Njemačku neočekivano je pao za 14 bodova u listopadu na razinu od -24,7 bodova, dok su tržišna očekivanja sugerirala razinu od -12,0 bodova. Indikator se tako ponovno nalazi na razinama iz srpnja ove godine, koje su ujedno bile i najniže razine od kolovoza 2012.

Očekivanja buduće izvedbe ekonomije Njemačke su pod pritiskom uslijed intenzifikacije trgovinskog sukoba između SAD-a i Kine koji narušava sentiment investitora. Isto tako, negativne implikacije imaju i očekivanja da će Velika Britanija potencijalno napustiti EU bez postignutog dogovora o budućnosti trgovinskih odnosa, a sentiment je narušen i percepcijom narušene stabilnosti vladajuće koalicije u zemlji.

Talijanski obveznički prinosi te dionički sektor zabilježili su oporavak nakon što je vlada uspjela na vrijeme predati nacrt proračuna Europskoj komisiji u ponedjeljak. Istovremeno, predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker jučer je demantirao optužbe kako Brussels planira kazniti Italiju radi planova o rastu državne potrošnje ali je sugerirao kako bi EU mogla odbiti neke od planova nove vlade u predanom nacrtu proračuna.

EU imao tjedan dana da razmotri nacrt proračuna te dva tjedna da se očituje prema vladi Italije vezano uz traženje izmjena po istome. Imajući na umu dosadašnju retoriku s obje strane izgledno je očekivati kako će se pritisci na izvedbu talijanske imovine obnoviti u kratkom roku.

Tečaj EUR/USD stabilizirao se oko razine od 1,16 dolara za jedan euro u protekla tri trgovinska dana, što se čini kao sigurna razina za investitore uslijed nesigurnosti oko potencijalnih ključnih odrednica kretanja eura i dolara u narednom periodu.

S jedne strane, investitori ostaju u iščekivanju daljnjih informacija oko budućnosti proračuna Italije, odnosno odnosa nove talijanske vlade s institucijama EU, koji predstavljaju ključni rizik po izvedbu jedinstvene valute u kratkom roku kroz rast premije rizika eurozone u cjelini, ali i potencijalno kasnijeg i blažeg zaoštravanja monetarne politike ECB-a od trenutno anticipiranog.

S druge pak strane, investitori ostaju nesigurni vezano uz pitanje budućeg tempa i tajminga normalizacije kamatnjaka od strane Fed-a. Naime, nakon snažnih uzlaznih pritisaka na američke prinose uslijed iznadočekivane izvedbe podataka i rasta plaća krajem rujna, posljednje objavljeni podaci pokazuju kako inflatorni pritisci ipak ne premašuju aktualna Fed-ova očekivanja te se očekuje usporavanje rasta u trećem kvartalu godine.

Sve u svemu, zadržavamo naša očekivanja tečaja EUR/USD od 1,15 dolara za jedan euro krajem ove godine, budući da smatramo da izvedba američke ekonomije ostaje snažna i konzistentna s trenutno planiranim mjerama monetarne politike. Istovremeno, usporavanje rasta eurozone i pad sentimenta kao i turbulencije u Italiji potvrđuju naša očekivanja da ECB nema razloga podignuti kamatne stope prije kraja sljedeće godine dok svako novo pogoršanje spomenutih uvjeta sugerira potencijalno kasniju i/ili sporiju normalizaciju monetarne politike eurozone.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:57